Google začne zobrazovat oznámení, když se k účtu přihlásí nové zařízení

prihlaseni_ico

Pokud jste ke svému účtu Google přidávali nějaké nové zařízení nebo se přihlašovali z jiného prohlížeče, pak jistě víte, že Google posílá e-mail s upozorněním na tuto aktivitu. Zprávu je však, zejména ve větším množství pošty, relativně snadné přehlédnout, proto vyhledávací gigant přichází s vylepšením tohoto zabezpečení.

Vychází přitom z údajů, podle kterých je oznámení v notifikacích čtyřikrát účinnější při získávání pozornosti než běžný e-mail. Upozornění e-mailem mělo ještě jednu podstatnou nevýhodu: pokud uživatel se zlými úmysly má přístup k účtu Google, může snadno získat přístup také ke službě Gmail a odstranit toto oznámení.

Upozornění na nové zařízení v notifikacích

Pokud se tedy přihlásíte ke svému účtu z jiného zařízení či dosud nepoužitého prohlížeče, “vyskočí na vás” na telefonu či tabletu s Androidem oznámení “Právě jste se přihlásili?” (“Did you just sign in?”). Je-li vaše odpověď kladná, stačí oznámení odsunout do strany a tím smazat.

Upozornění na nové zařízení v notifikacích Upozornění na nové zařízení v notifikacích

V opačném případě je nabízena návštěva stránky Aktivita v zařízení a oznámení, kde můžete zkontrolovat podrobnosti o novém zařízení, případně provést další kroky. Jestliže se potvrdí podezření, že nově přihlášené zařízení nepatří vám, doporučujeme neprodleně jednat. Prvním krokem by měla být okamžitá změna hesla, ještě lépe pak učiníte, když si aktivujete dvoufázové ověřování.

Kontrola nově přihlášeného zařízení Kontrola nově přihlášeného zařízení

Hlavní výhodou tohoto řešení má být rychlé upozornění uživatele a vyšší transparentnost. Majitel účtu bude mít lepší přehled o tom, co se aktuálně děje pod jeho přihlášením, včetně potenciálně podezřelých aktivit.

Všem bez rozdílu do dvou týdnů

Funkce oznamování nově přihlášených zařízení je součástí služby Google Play Services, která je nyní postupně aktualizována všem uživatelům. Předpokládáme, že byste se ji měli dočkat maximálně do dvou týdnů.

Jak tato funkce ovlivní způsob používání vašeho účtu? Je to podle vás zbytečná aktualizace, která některé uživatele zaplaví oznámeními, nebo praktické zlepšení oproti dříve nevýraznému způsobu zabezpečení? Podělte se o své názory, postřehy a dojmy v diskuzi pod článkem!

Zdroje: androidpolice.com, googleappsupdates.blogspot.cz, androidauthority.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

S překonanou čtyřicítkou je s náskokem nejstarším členem redakce :-). Před několika lety hypoteticky vymyslel operační systém svých snů, aby následně zjistil, že přesně na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)