Google bojuje se zavádějícími zprávami. Spustil ověřování faktů

Ověřování faktů

Internet je přeplněn zavádějícími zprávami a informacemi mnohem hůř, než kdykoliv předtím. Obzvlášť s nástupem sociálních sítí se dezinformační zprávy šíří neuvěřitelně snadno. Mnoho lidí přitom takovou informaci neumí rozeznat, proto Google nyní spustil ve svém vyhledávači ověřování faktů.

Ověřování faktů bylo spuštěno globálně, včetně Česka

Google se snaží, aby vyhledávané informace byly relevantní a zároveň i ověřené. A ověřováním faktů může alespoň trochu pomoct s falešnými zprávami od různých „alternativních“ webových stránek. V posledních měsících Google pracoval s organizacemi a společnostmi, které ověřují fakta, výsledek jejich spolupráce již můžeme vidět v Google vyhledávání.

FactCheck_Apr7.width-942

Ve vyhledávání se při zobrazení informací nebo článků, objeví také speciální řádek „Fact Check“, ve kterém se najdou informace o tom, jestli je tvrzení pravdivé. Prozatím jsou výsledky psané v angličtině, nicméně brzy by měly být přeloženy do češtiny. Stejně tak i ověřování faktů je zatím hlavně pro výrazy, které se vyhledávají v angličtině. Brzy by se to mělo rozšířit i na jiné jazyky, včetně češtiny.

Jakým způsobem si ověřujete fakta a informace na internetu?

Zdroj: blog.google.

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (18)