Google vzkazuje EU: Android nemůže mít monopol, když existuje iPhone

google-eu-android-nema-monopol-iphone_ico

Úspěch Androidu na poli mobilních operačních systémů nevyhnutelně přitahoval kontrolu ze strany regulačních orgánů Evropské unie. Google je totiž obviňován z monopolu, proti čemuž se mimo jiné brání výmluvnou animací. V ní poukazuje například na to, že 39 z 39 předinstalovaných aplikací v iOS 10.0.2 je od Applu. Podobně 39 ze 47 programů, které najdete po rozbalení Lumie 550 s Windows 10 pochází z dílny Microsoftu. V případě Samsungu Galaxy S7 je pouze 11 předinstalovaných aplikací z celkového počtu 38 od Googlu. Kde je tedy problém a v jakém směru má mít Google monopol?

Argument první: na ostatních platformách je víc předinstalovaných programů Argument první: na ostatních platformách je víc předinstalovaných programů

Na obviňování z monopolního chování vyhledávací gigant reaguje prostým konstatováním, že je nemožné, aby měl Android monopol na trhu, dokud existuje iPhone. Problémem je z pohledu Evropské komise skutečnost, že Google ovládá Obchod Google Play. Je do značné míry nezbytný a telefon bez přístupu k tomuto repozitáři je určitým způsobem „méněcenný“. Ano, tak je to i na jiných platformách, nicméně Apple nevydává svůj operační systém za open source a Windows 10 v podstatě nemají mobilní ekosystém, který by stál za řeč. Z tohoto pohledu tedy v podstatě každý telefon, který není Apple, musí obsahovat aplikace Google. A to je prvek, na který se Evropská komise zaměřila.

Android. An operating system for everyone.

Android. An operating system for everyone.

Problémem je Obchod Play

Vzhledem k tomu, že výrobci, kteří chtějí u zákazníků uspět, musí mít na svých telefonech klientskou aplikaci Obchod Play. Tím pádem si Google může diktovat prakticky jakékoli podmínky. K těm například patří povinnost instalovat na každý nový Android sadu aplikací, které si Google urči, včetně Map Google, Hudby Google Play, Chrome, YouTube a další. Je pravdou, že většina z nich je ve své třídě na špičce, nicméně antimonopolním orgánům Evropské komise se takový postup nelíbí a vidí v něm nekalé praktiky.

Google používá jako protiargument aplikace jako jsou Snapchat, Spotify a Dropbox, které zaznamenaly stovky milionů stažení, což popírá představu, že by Google potlačoval konkurenci. Google má sice svou vlastní komunikační platformu, hudební službu i cloudový disk, přesto je jeho mobilní operační systém otevřený populárním alternativám. Gigant z Mountain View zdůrazňuje, že Android je velmi flexibilní a uživatelsky přizpůsobivý, což odporuje tvrzení o jeho protisoutěžním chování.

Argument druhý: Google nemá monopol. Uživatel si může instalovat, co chce. Argument druhý: Google nemá monopol. Uživatel si může instalovat, co chce.

Celá odpověď je spíše zklamáním – je poměrně dlouhá, její součástí je i video, které najdete v tomto článku. Hlavní protiargumenty jsou následující:

  1. Android soutěží s iOS, takže praktiky Googlu nejsou ve svých účincích monopolní.
  2. Google musí motivovat výrobce, aby zabránil fragmentaci Androidu kvůli přístupu vývojářů a zdraví platformy jako celku.
  3. Uživatelé mají mnoho možností vybrat si alternativy k aplikacím Google, které tak mohou používat, ale nemusí. Výrobci navíc mohou do svých zařízení předinstalovat i konkurenční aplikace.
  4. Google musí trvat na exkluzivitě vyhledávání, aby mohl být přístup k Obchodu Play zdarma bez jakýchkoli omezujících licenčních poplatků.

 

Samozřejmě je pravdou, že když Samsung, LG, HTC, Huawei či jiný výrobce chce prodávat se systémem Android, je prakticky nucen dodávat ho s aplikacemi Google. Ale je to opravdu takový problém? Uživatelé si prakticky ke kterékoli aplikaci mohou stáhnout a nainstalovat alternativu, která zpravidla bude k dispozici zdarma.

Má Google monopol, nebo nemá?

To je argumentace společnosti Google, a nyní je otázkou, jak přesvědčivá bude z pohledu regulačních orgánů EU při dalším setkání a zvažování uložení vysoké pokuty za postupy společnosti Google. Redaktor serveru Android Police Michael Crider připravil sadu argumentů, proč by Evropská komise mohla shledat Google vinným z monopolních praktik:

  • S téměř 90% podílem na trhu se smartphony nemůže Google tvrdit, že Android není pokusem o monopol, neboť se jeho operační systém pomalu blíží téměř úplné dominanci.
  • Android je open source a každý pokus Googlu udržet nad ním kontrolu na vývojářské nebo uživatelské úrovni je proti duchu této myšlenky. Google může být tvůrcem Androidu, ale to nutně neznamená, že je jeho opatrovníkem.
  • Telefon s Androidem s předinstalovanou aplikací Obchod Google Play má jasnou tržní výhodu. Diskuze o dalších aplikacích je v tomto pohledu kličkováním.
  • Představa, že příjmy získané z předinstalace Vyhledávání Google pomáhají udržovat Android a Obchod Play zdarma je jen dalším důkazem toho, že hmotným zájmem společnosti Google je potlačit konkurenci v mobilním vyhledávaní.

 

Chcete-li vidět argumenty obou stran, odkazujeme na reakci Googlu i původní prohlášení Komise.

Jak to vidíte vy? Chová se Google monopolně, nebo jde z jeho strany o jednání, které je ve prospěch Androidu a zákazníků?

Zdroje: theverge.com, androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)