Emulátor ExaGear umí spouštět aplikace z Windows na Androidu

exagear-aplikace-windows-androidu-ico

Aplikace pro Android v průběhu uplynulých let viditelně dospěly: nabízejí stále více funkcí a díky výkonnějšímu hardwaru jsou zpravidla i rychlejší. Přesto ale existují situace, kdy je nejlepší použít program pro desktop, tedy zpravidla pod operačním systémem Windows. Kvůli tomu však ještě nemusíte zapínat počítač! V Obchodě Play se totiž před měsícem objevil nový nástroj – emulátor Windows s názvem ExaGear. Co umí? Přesně to, co byste od emulátoru čekali: spouštět Windows aplikace na Androidu.

Run Windows applications on Chromebook

Run Windows applications on Chromebook

Pokud jste někdy zkoušeli nějaký emulátor, například herní konzole, budou pro vás některé věci samozřejmostí. ExaGear pochopitelně nepřináší celý operační systém Windows. Je to jen framework pro spouštění aplikací, kterému „předhodíte“ instalační soubory EXE nebo MSI. Podporovány jsou ovšem pouze 32bitové programy pro architekturu x86.

Podle redaktora serveru Android Police Ryana Whitwama, který ExaGear vyzkoušel, trvá instalace aplikací poměrně dlouhou dobu. Rychlost emulátoru prý není dostatečná na hraní náročnějších her. Většina aplikací prý ale funguje – Ryan například rozběhl na tabletu Pixel C grafický editor GIMP či kancelářský balík Microsoft Office. Hry ze Steamu se mu ale rozběhat nepodařilo.

ExaGear: drahý experiment, nebo cesta do budoucnosti?

Sami autoři se v popisku v Obchodě Play chlubí: „Naše jedinečná technologie vám umožní používat všechny vaše desktopové aplikací stejně, jako by se jednalo o nativní aplikace pro zařízení se systémem Android.“

Samozřejmě k tomu, abyste mohli aplikace ovládat, budete potřebovat klávesnici a myš. Ty můžete připojit buď přes Bluetooth, nebo OTG kabelem. ExaGear je optimalizován pro Chromebooky s Obchodem Google Play, nicméně nefunguje na procesorech x86, ale výhradně na ARM. V tuto chvíli tedy uvedenou konfiguraci splňuje jediné zařízení – Asus Chromebook Flip. V případě dalších Chromebooků zatím Google s Obchodem Play váhá. Podporována jsou také zařízení s Androidem, ovšem opět výhradně s procesory ARM.

Asi nejzásadnější překážkou na cestě za Windows aplikacemi pod Androidem bude cena. ExaGear stojí v Obchodě Play 899,99 korun, což není právě málo. Projevuje se to v prodejích: po měsíci je indikovaný počet instalací mezi deseti a padesáti. Stávající uživatelé jsou však evidentně spokojení, neboť průměrná známka je 4,6. Téměř 260 MB velký balíček můžete instalovat na zařízení s Androidem 4.1 a novějším.

ExaGear - Windows Emulator
ExaGear - Windows Emulator

Využili byste možnost spouštět aplikace z Windows na Androidu? Jaký program, který používáte na počítači, vám na telefonu či tabletu nejvíc chybí? Co říkáte na cenovou politiku autorů emulátoru ExaGear? Pojďte diskutovat do komentářů pod článkem!

Zdroj: androidpolice.com, eltechs.com, eltechs.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)