Elephone W2: Chytře hloupé hodinky, které se líbí (recenze)

Elephone-W2-ciferník-2

Elephone je čínský výrobce levných chytrých zařízení. Na přelomu roku ukázal tento výrobce světu své řešení chytrých hodinek, o čemž jsme vás informovali v článku ElephoneW2: Chytré hodinky, jejichž baterie vydrží i 3 měsíce. Elephone W2 jdou v oblasti chytrých hodinek proti proudu. Mají totiž analogový ciferník a výměnnou knoflíkovou baterii, což jsou rysy, které je od jiných chytrých hodinek na první pohled odlišují. Tyto velice pěkné hodinky jsme se rozhodli otestovat a vy se nyní můžete podívat, jak v našem testu obstály.

Obsah recenze

Obsah balení

Hodinky Elephone W2 k nám dorazily v bílé stylové krabičce, za kterou by se nemusel stydět ani kdejaký smartphone. Krabička je na hodinky opravdu veliká a s přehledem by se do ní vešla dvojice větších smartphonů. Po jejím otevření vidíme, jak si čínští designéři dali záležet i s krabičkou. Vše má své místo a každá část hodinek je oddělena. V plastové vaničce tak nalezneme zvlášť usazený hodinový strojek s ciferníkem, zvlášť obě poloviny řemínku a také dvě náhradní baterie, které jsou k hodinkám dodávány. Navíc jako bonus je v krabičce přibalený i malý kovový šroubováček, díky kterému budete moci otevřít spodní kryt hodinek, abyste mohli vyměnit baterii. V balení pak můžete jako obvykle očekávat manuál, který je ovšem pouze v angličtině.

Elephone W2 - obsah balení (2)

 

Levné a přesto krásné

Když se řekne „chytré hodinky“, spoustě znalým se vybaví hodinky jako Samsung Gear, Apple Watch, Huawei Watch, LG G Watch apod., které mohou být sice poměrně pěkné a nabízet nespočet funkcí, ale také jejich cenovka překračuje často 8000,- a v jistých případech ještě mnohem více. Na druhou stranu, pokud se řekne „levné chytré hodinky“, vybaví se hodinky jako například Alcatel OneTouch Watch nebo Garmin, které ale zrovna neoslňují specifikacemi a většinou ani designem.

V Elephonu ale přišli na to, jak vyrobit chytré hodinky, které budou mít nějaké ty chytré funkce, pěkný design a zároveň velmi pěknou cenovku. Hodinky Elephone W2 totiž nemají displej. Jsou analogové, ve strojovně tepe opravdový švýcarský hodinový strojek a na vrchu najdeme pod krycím sklem opravdový pár ručiček ukazující čas. Tělo strojku je kovové, přičemž se vyrábí ve dvou barevných variantách – Stainless Steel a Rose Gold. Každá z variant má i trošku jiný tvar. Zatímco ty stříbrné jsou po obvodu rovné a jejich design je více minimalistický, varianta s barvou růžového zlata je po obvodu zaoblená.

Elephone W2 - ciferník (2)

Na spodní straně hodinového strojku nalezneme čtveřici šroubků, po jejichž povolení se otevírá možnost výměny baterie. Ta je klasická knoflíková, typu CR 2032, kterou v případě nutnosti koupíte u kdejakého Vietnamce za 10 Kč. Při výměně baterie nás ale manuál k hodinkám upozorňuje, abychom dali pozor na těsnící kroužek, které se nachází přímo pod spodní krytkou. Při jeho skřípnutí nebo poškození by mohlo dojít ke ztrátě vodotěsnosti.

Elephone W2 - spodní strana (2)

 

Na pravém boku nalezneme tři ovládací prvky hodinek. Začneme shora: První tlačítko funguje jako vypínač chytrých funkcí a Bluetooth. Druhé, prostřední, je klasická seřizovací korunka, jakou znáte ze všech analogových hodinek. Stačí tedy povytáhnout a točit. Poslední, třetí tlačítko, slouží hned ke třem funkcím. Po krátkém stisknutí ukáže pomocí deseti drobných LED diod na spodní části ciferníku přibližný stav vašeho denního cíle fyzické aktivity. Jeho dlouhým, asi třísekundovým podržením, pak přepínáte mezi režimy pro měření denní fyzické aktivity a pro měření spánkové aktivity. Také slouží jako spoušť dálková spoušť fotoaparátu.

Elephone W2 - talčítka a štelovátko (2)

Řemínek hodinek je opravdu kožený. V podstatě celý, až na nejsvrchnější tenkou vrstvu, která bude vyrobena z nějaké nám neznámé napodobeniny. Ne, že by vzorování, které na pásku nalezneme, nebylo možné vyrobit z kůže, ale asi by se odrazilo na ceně. Také skutečnost, že se pásek právě na vrchu začal díky častému zapínání po stranách nehezky loupat, nasvědčuje tomu, že půjde o levnější verzi svrchní úpravy. Naštěstí je řemínek vyměnitelný, takže je možné pořídit si vlastní.

Elephone W2 - řemínek z kůže (2)

Elephone W2 Smart Watch Unboxing & Hands On

Elephone W2 Smart Watch Unboxing & Hands On

Specifikace hodinek Elephone W2

  • hodinový strojek: Swiss Rhonda 726
  • hmotnost: 130 g
  • rozměry strojku: 41 x 41 x 10 mm
  • průměr ciferníku: 1,49″ (38 mm)
  • materiál strojku: nerezová ocel
  • materiál pásku: kůže
  • krycí sklo: safírové
  • zvýšená ochrana: vodotěsné do 30 m, odolají tlaku do 2 atmosfér
  • konektivita: Bluetooth 4.0
  • ovládací tlačítka: ano, 3
  • kapacita baterie: 210 mAh, tři roky bez chytrých funkcí, tři měsíce s nimi

[aps_product_sz id=“391541″]

Chytře hloupé hodinky

Zatím jsme tu o Elephone W2 mluvili jen jako o hodinkách, ale o funkcích, které z jinak hloupých dělají chytré, zatím ne. Je tedy čas to napravit. Primárním cílem hodinek je samozřejmě zobrazení času, což hodinky Elephone W2 odvádějí skvěle, řekli bychom lépe než spousta chytrých hodinek s displejem. Aby ale byly chytré, musí umět víc.

Elephone W2 - detail ciferníku (2)

Jednou z těch chytrých funkcí je počítání kroků. Akcelerometr se pravděpodobně stane i ve vašem případě tím nejvyužívanějším senzorem v hodinkách. Hodinky mají také funkci měření spánkové aktivity. Bohužel, aby něco změřily, je třeba je ručně přepnout dlouhým podržením spodního tlačítka. Jakmile se v horní části ciferníku rozsvítí modrá LED dioda, můžete si jít v klidu lehnout. Ráno pak ale nezapomeňte tlačítko podržet znovu, dokud se nerozsvítí LED dioda zeleně. Tím se aktivuje denní režim. Musíme uznat, že měření kroků je poměrně dosti přesné, stejně tak i měření spánku. V minulé recenzi chytrého náramku Xiaomi MiBand 1S jsme hodinky použili spolu i s klasickým kuličkovým krokoměrem jako srovnávací zařízení a proti náramku Xiaomi byly hodinky Elephone W2 daleko přesnější. Ano, nějaký ten krok navíc nejspíše zaznamenaly, ale rozhodně nešlo o žádné stovky nebo dokonce tisíce kroků.

Elephone W2 - LED upozornění na změnu režimu den-noc LED dioda na horní straně ciferníků upozorňuje na změnu režimu. Zelená = denní režim, modrá = noční režim

Hodinky ale kromě měření nabídnou také další chytré funkce. Například vibrační upozornění na příchozí hovor. To však není vyřešeno zcela ideálně. Primárně je nastaveno zpoždění vibrací na osm vteřin, což je velmi dlouhá doba a telefon bychom stihli vytáhnout z kapsy a zvednout třikrát, než hodinky začnou vibrovat. Snížili jsme je tedy na nejnižší hodnotu, na tři vteřiny. Tentokrát se sice již hodinky rozvibrovaly, ale jen když byl telefon od nás trochu více vzdálen a museli jsme k němu udělat pár kroků. Ani tři vteřiny ale nejsou ideální a začnou vibrovat poměrně pozdě. Během testu nám tato funkce byla užitečná pouze jednou, a to když telefon zvonil v kapse ztlumený a bez vibrací. Kromě samotných vibrací se během upozorňování na hovor rozbliká i drobná LED dioda, úplně nalevo ve spodním pásu diod. Pro orientaci ji na ciferníku značí piktogram telefonu.

LED dioda upozorňující na příchozí hovor LED dioda upozorňující na příchozí hovor

Vibrace zde ale nejsou jen kvůli hovorům. Další funkcí je upozornění na dlouhé sedění. Dobu, za kterou vás hodinky upozorní, si nastavíte sami. Jelikož často sedíme u počítače, tuto funkci jsme využili poměrně často. Nastavili jsme si 40 minut. Pokud jsme během nich neudělali alespoň jediný pořádný krok anebo se pořádně neprotáhli, hodinky dvakrát zavibrovaly a zablikaly modrou LED diodou, tentokrát úplně vpravo na spodním pásu diod. Tentokrát je na ciferníku u této diody piktogram hodin.

A u piktogramu hodin a téže diody ještě zůstaneme. Hodinky totiž nabízejí možnost buzení vibracemi. Stačí si v aplikaci nastavit čas, případně pravidelnost budíku a v danou dobu se hodinky rozvibrují a rozblikají stejnou diodu, jako v případě předchozí funkce.

LED dioda upozorňující na budík a dlouhé sezení LED dioda upozorňující na budík a dlouhé sezení

Ještě jednu věc bychom ale chytrým funkcím, respektive vibracím vytkli. A to, že jsou slabé. Ne, že by nebyly cítit vůbec, ale pokud například cestujete v autě, autobuse či vlaku, nemuseli byste jednoduše vibrace postřehnout. Také v případě vibračního budíku jsme jednou buzení hodinek prospali.

Aplikace chce vylepšit

Původně byla aplikace Elephone W2 dostupná jen po naskenování QR kódu z manuálu, nyní je již ale v Obchodě Play. Data se z hodinek do aplikace dostávají pomocí spárování skrze Bluetooth 4.0. Po každém spuštění aplikace si však musíte chvilku počkat, než se data z hodinek přesunou a zobrazí se relevantní informace.

Samotná aplikace je poměrně pěkně provedená. Nabízí spoustu líbivých animací, její rozvržení je také poměrně pohodlné. Všechny funkce, intervaly, časy a limity si nastavujete právě v této aplikaci. Nastavíte si sebe jako uživatele, přidáte si vlastní rozměry a parametry (pohlaví, výška, hmotnost a věk). Vše tak nějak funguje a máte pocit, že se nemusíte po prvním nastavení už o víc starat. A to opravdu nemusíte. Proč? Protože víc vám už aplikace nenabídne.

Aplikace totiž funguje jako pouhý zobrazovač vašich aktivit. Naleznete zde své nachozené kroky nebo naměřenou spánkovou aktivitu v grafu. Obojí si pak můžete porovnávat v denní, týdenním, měsíčním a ročním přehledu. Víte, kolik jste ušli kroků, kolik kilometrů (přičemž jejich měření je opravdu velice přesné), kolik kalorií jste přibližně spálili. Ale nijak s těmito informacemi nemůžete nakládat. Není je možné nikam exportovat, aplikace nelze spárovat s Google Fit, ani s Endomondo, ani s žádnou jinou aplikací pro záznam fyzických aktivit. A to je rozhodně velká škoda.

Co ale úplně k zahození není, je využití hodinek jako dálkové spouště fotoaparátu. V aplikaci stačí přejít na nastavení zařízení a mezi jednotlivými položkami najdete právě i dálkovou spoušť. Ta bohužel nepracuje s externími foto aplikacemi, nýbrž jen se svým vlastním řešením fotoaparátu, vestavěným do aplikace hodinek. To bohužel není zrovna šťastné řešení. Ano, fotit umí, ale opravdu jen to. Nic si nenastavíte a výstup také není úplně nejhezčí.

Závěrem

Jako celek jsou hodinky Elephone W2 velmi pěkné. Na ruce působí elegantně a tentokrát se opravdu nebudete muset bát si je vzít klidně pod sako na ples. Hodinky dělají muže, a jestliže jsme v recenzi jiných chytrých hodinek s displejem řekli, že to platí i pro ně, u těchto to platí dvojnásob. Hodinky jsou naprosto perfektně zpracované, safírové sklo se jen tak nepoškrábe, nerezová ocel přidává styl a kožený náramek pak pocit většího luxusu, než za který jste zaplatili.

Také většina měření byla poměrně přesná a získali jsme tak fitness náramek kombinovaný s klasickými hodinkami. Pokud k tomu přidáme benefity v podobě toho, že baterie vydrží opravdu velmi dlouho, že v balení získáte hned dvě náhradní, a že jedna nová pak stojí asi 10 Kč, máme zde jasného konkurenta běžným chytrým hodinkám. Zejména pak pro všechny ty uživatele, kteří tvrdí, že hodinky s displejem nejsou pěkné, a že to vlastně ani nejsou hodinky.

Elephone W2 - ciferník 2

Skvělá je koneckonců i cena hodinek. Originální cena, kterou nastavil výrobce, je 70$, tedy asi 1700,- Kč. Nám se hodinky podařilo sehnat ve slevě za 56$, tedy za 1400,- Kč v obchodě GearBest. Počítali jsme původně s vyšší cenou a tak jsme si připlatili za rychlejší dopravu, která tak trvala v podstatě jen 6 dní. Nakonec jsme za hodinky zaplatili obchodu 1950,- Kč, což je stále příjemná cena. Počítali jsme i s DPH, které činí 21 % z celkové ceny i s dopravným. Finální odhad celkové sumy se tedy zastavil na necelých 2400,- Kč. Nakonec jsme ale dalších 600,- Kč zaplatili dopravci za vyřízení celního řízení, takže nás hodinky celkem vyšly na necelé 3000,- Kč.

Kdybychom jen tušili, že se jejich cena takto vyhoupne, možná bychom zvolili některého z českých prodejců. Je jich sice poměrně málo, ale cena hodinek u nich začíná na 2699,- Kč, což je stále méně než v případě našeho nákupu ve slevě.

Klady

+ Cena.
+ Design a zpracování.
+ Kovové tělo.
+ Vodotěsné až do 30 m.
+ Chytré funkce v těle analogových hodinek.

Zápory

– Aplikace potřebuje přidat několik funkcí.
– Upozornění na hovor nejdříve za 3 vteřiny.
– Svrchní vrstva řemínku se začíná trošku loupat.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)