TOPlist

Jen počkej, zajíci! a další legendární digi hry na Androidu

Jen-počkej,-zajíci!-a-další-legendární-digi-hry

Říká vám něco pojem digi hry? Pokud patříte k dříve narozeným, možná jste sami vlastnili plastový obdélník s monochromatickým LCD displejem a několika ovládacími tlačítky. Jestliže jste tuto éru nezažili, máte jedinečnou možnost vyzkoušet na svém mobilním telefonu, že pro návykovou hratelnost není ani zdaleka nutná špičková grafika.

https://youtu.be/3CHAsa_RBqM

Obsah článku digi hry na Androidu

Co hra Игры детства 10 в 1 slibuje?

Ta azbuka v nadpise není chybou – digi hry totiž pocházely ze Sovětského svazu (dnes Rusko a další země) pod značkou Elektronika IM. Některé zdroje je přirovnávají k odpovědi na japonskou herní konzoli Nintendo. Asi největší klasikou té doby bylo Jen počkej, zajíci! kde vlk chytá vajíčka ze čtyř kurníků. Kromě vlka existovalo i několik méně známých titulů – například Tajemství oceánu, Veselý kuchař, Biatlon. Hokej nebo Rybolov. A právě v rámci aplikace Игры детства 10 в 1 můžete zakusit osmdesátá léta minulého století prostřednictvím deseti digi her.

Legendární digi hry desetkrát jinak

Potěšujícím faktem je, že aplikace nevyžaduje žádná nadstandardní oprávnění. Instalační balíček zabere v telefonu 40 MB, což sice není úplně málo, ale pro většinu hráčů to nebude problém. Prostředí programu Игры детства je skutečně jednoduché. Největší část obrazovky zabírá nabídka her, mezi kterými lze listovat horizontálním posunem. U každého titulu je kromě názvu zobrazen náhled a nejlepší dosažené výsledky.

Připraveny jsou následující digi hry:

  • Veselý kuchař – pomocí dvou šipek ovládáte kuchaře, který musí pánvičkou chytat a odrážet padající palačinky.
  • Tajemství oceánu – v této hře ovládáte skupinku potápěčů, která se snaží dostat k pokladu, hlídaného chobotnicí.
  • Kosmický most – úkolem je pomocí plošiny odrážet padajícího návštěvníka z vesmíru na druhý konec trasy.
  • Autoslalom – ovládáte formuli, která se musí vyhýbat překážkám na trati.
  • Lov – zde budete lovcem, který střílí po kachnách, přilétajících ze čtyř možných směrů.
  • Vesmírní průzkumníci – přistáli jste na cizí planetě, odkud na vás ze všech stran útočí. Vaším úkolem je odrážet tyto útoky ochranným štítem.
  • Kocourův rybolov – kočka a ryby, to jde dohromady, ne? Takže v této hře budete v roli kocoura chytat ryby, přilétající ze čtyř stran.
  • Hokej – opět víceméně stejný koncept, jak v předchozích hrách. Vaším úkolem bude ovládat hokejového brankáře, chytajícího puky.
  • Kosmický let – letíte vesmírem a přitom potkáváte kosmické talíře. Vaším úkolem je ubránit se jim.
  • Jen počkej, zajíci! – o této hře jsme již mluvili na začátku, takže ji nebudeme znovu probírat.

Princip her je víceméně stejný – na výběr máte ze dvou herních režimů A a B, následně pomocí dvou až čtyř šipek ovládáte nějakou postavičku či objekt. Hry jsou s rostoucí úrovní stále obtížnější, nicméně při překonání dané hranice nechají na chvíli hráče oddechnout, aby znovu přidaly na náročnosti. Součástí je pochopitelně původní zvukový doprovod.

Na úvodní obrazovce najdete ještě horní lištu se třemi tlačítky. Prvním přepínáte mezi jazyky – na výběr je angličtina a ruština. Druhé tlačítko zapíná a vypíná zvuky. Třetí se tváří jako napojení na Hry Google Play, nicméně nefunguje a nevykazuje žádnou činnost.

Resumé

Kdo digi hry hrál, ten potvrdí, jak moc byly – přes svou (nebo právě pro svou) jednoduchost návykové. Kdo je ještě nehrál, může si to nyní zkusit na vlastní kůži. Pamětníci patrně namítnou, že na mobilním telefonu trochu chybí ten pocit z držení retro herního zařízení, nicméně i tak se jistě dobře pobaví.

Během měsíce v Obchodě Play si hru Игры детства 10 в 1 stáhlo více než deset tisíc uživatelů a průměrná známka je po bezmála dvou stovkách hodnocení 4,7. Instalovat ji můžete na zařízení s Androidem 2.3 a vyšším. Doufejme, že autoři mají ošetřená autorská práva, aby tato aplikace nakonec neskončila v propadlišti dějin.

Children's games 10 in 1
Children's games 10 in 1
Hráli jste digi hry? Kterou jste měli nejraději?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)