Menu

ConnectIT USB OTG – flash disk pro váš mobilní telefon (recenze příslušenství)

top

Stále více výrobců mobilních telefonů opomíjí paměťovou kartu, a uživatel má tak k dispozici jen kapacitu vnitřního úložiště, která často nestačí. Řešením může být připojení externího úložiště do MicroUSB, které je podmíněno podporou funkce USB OTG. Dnes si představíme zajímavý produkt – flash disk od společnosti connectIT, který je opatřen MicroUSB konektorem, a není tedy potřeba žádná redukce.

Obsah recenze

Obsah balení

Flash disk dorazil v průhledné plastové krabičce, která v sobě, kromě samotného disku, již nic jiného neskrývala. Do redakce nám dorazily dva totožné modely, které se lišily pouze velikostí paměti – 8 a 16 GB.

V balení nalezneme pouze samotný disk

V balení nalezneme pouze samotný disk

Vzhled a dílenské zpracování

Výrobce toho příliš nevymýšlel – flash disk nenabídne žádnou vysouvací konstrukci, ale dvojici krytek na své konektory. Ano, právě dvěma konektory se tento přístroj liší od běžných flash disků. Standardní USB konektor totiž ještě doplňuje MicroUSB pro připojení k telefonu. Krytky mezi sebou nelze zaměnit. Navíc se trochu bojíme, že po delším používání již nebudou spolehlivě na flash disku držet – již nyní drží velmi slabě. U jednoho modelu v redakci se to dokonce stalo. Tělo disku je kovové, průhledné krytky pak plastové.

Obyčejná konstrukce nabídne dvě krytky a dva konektory

Obyčejná konstrukce nabídne dvě krytky a dva konektory

Standardní USB konektor není třeba představovat

Standardní USB konektor není třeba představovat

MicroUSB konektor už rozhodně není standardní součástí všech disků. Tento jej ale obsahuje

MicroUSB konektor už rozhodně není standardní součástí všech disků. Tento jej ale obsahuje

Právě díky MicroUSB konektoru je velmi snadné disk připojit k telefonu

Právě díky MicroUSB konektoru je velmi snadné disk připojit k telefonu

Test rychlosti přenosu

U flash disku nás kromě kapacity zajímá hlavně rychlost přenosu. Otestovali jsme tedy disk v počítači pomocí programu CrystalDiskMark a vyzkoušeli přenos běžných dat.

CrystalDiskMark

Výsledky bohužel nejsou nijak ohromující a flash disk se řadí spíše k těm pomalejším.

crystaltest

Kopírování souborů

Velký soubor (PC)

Přenos 1,95GB (2 095 937 578 bajtů) souboru na disk trval 8 minut 17 sekund, což znamená rychlost cca 4 MB/s. Zpět se tento proces podařil za 2 minuty a 31 sekund, tedy rychlostí cca 13,23 MB/s.

Velký soubor (HTC One X+)

Ten samý soubor jsme také z disku a na disk kopírovali pomocí telefonu HTC One X+. Na disk se soubor nahrál za 17 minut a 22 sekund (1,92 MB/s), z disku do přístroje pak za 3 minuty a 38 sekund, což dává rychlost 9,17 MB/s.

Spousta menších souborů (PC)

Vyzkoušeli jsme rovněž přenos velkého množství souborů (253 souborů, velikost 541 MB (567 401 102 bajtů)). Na disk jsme soubory nahráli za 6 minut a 38 sekund (1,36 MB/s), zpět to trvalo 46 sekund, tedy rychlostí 11,76 MB/s.

Spousta menších souborů (HTC One X+)

Stejný počet souborů se na disk přeneslo za 9 minut a 11 sekund (0,98 MB/s), do zařízení pak za 2 minuty a 49 sekund (3,2 MB/s).

Kdy, kde a za kolik?

USB flash disk od společnosti ConnectIT se již nějakou dobu prodává a není problém jej na českém trhu sehnat. Cena se pohybuje okolo 250 Kč za 8 GB model a 400 Kč za 16 GB paměti. To není příliš.

Resumé

Testované zařízení je velmi šikovné pro ty, kteří chtějí dočasně zvýšit velikost interní paměti přístroje a nemají k dispozici slot pro paměťovou kartu. Nově tak můžeme přehrávat filmy přímo z tohoto flash disku či přenášet data mezi dalšími přístroji, aniž bychom k tomu potřebovali kabel či redukci.

Testovaný model tedy disponoval, kromě standardního USB, také MicroUSB konektorem, což umožnilo připojení přímo do mobilního přístroje. Ten samozřejmě musí podporovat funkci USB OTG, bez které by byl flash disk nefunkční. Kvalita zpracování není závratná a máme trochu obavu o krytky, které časem nebudou držet. Ani rychlost čtení či zápisu nás neohromila, spíše naopak. Přenos souborů z počítače trval poměrně dlouho a ještě horší to bylo v případě našeho redakčního telefonu HTC One X+. Vyvažuje to ovšem velmi nízká cena.

Klady

+ není nutná redukce pro připojení k telefonu (MicroUSB konektor)
+ nízká cena

Zápory

– pomalý zápis a čtení
– horší zpracování (krytky po delším užívání nedrží)

Mohlo by vás zajímat

Komentáře

Jirka

11.1.2014 8:42

Super, sice je to celkem pomalé ale můj nexus 7 II s 16 GB(11 od základu volných) to celkem potřebuje…
Jo a máte tam chybu, v prvním odstavci máte „která často stačit“ nemělo by tam spíš být „která často nestačí“ ?

Martin Hejhal

11.1.2014 9:01

Holt, kdyz si nekdo muze koupit neco tak nepraktickeho, jako telefon be slotu na pam. kartu… Komu neni rady, tomu neni pomoci…

Zdeněk

11.1.2014 9:01

OTG kablík nebo redukce za 50,- + jakákoliv flashka. Nevidím jediný důvod proč kupovat výše uvedené.

Pipa

11.1.2014 9:16

Tyhle fičurky jsou jen cesta k vylomení konektoru. Takže když už, tak jedině přes OTG kabel.

Martin Krivanek

11.1.2014 9:31

Koupil jsem asi 5x menší adaptér pro micro SD, střídám to mezi tabletem a telefonem, hrozba vylomení minimální, aktuální cenou si teď nejsem jist, ale o moc dražší to nebude. Odkaz rád pošlu.

pupik1910

11.1.2014 9:46

Já mám nexus 4 a tam není podpora SDkaret :( takže možná koupim tohle

P1azer

11.1.2014 9:48

Ja jsem koupil OTG usb kabel na ebayu za cca 10 Kč s postou zadarmo..
Martin Hejhal:Většina Nexusů nema slot, ja zase nechapu, jak si nekdo muze koupit neco jinyho nez nexus… Taky komu neni rady.

weri84

11.1.2014 10:28

co se tyce OTG kabelu, je to nejlevnejsi reseni, ale stalo se, ze mi z ebay fungoval asi az paty OTG kabel na SII s CM 10.1.3

Jan Dolejš Redaktor

11.1.2014 10:45

Jirka
Díky moc za korekci. :-)

uni

11.1.2014 10:51

P1azer: Já jsem si na S4 nahrál Lite Google Edition ROMku, ale jak ty do Nexusu naboucháš slot, to fakt nevím….

bkf1

11.1.2014 10:54

Mnohem lepsim resenim by byly nejake zadni kryty, ktere by mely ctecku karet ;-) Samozrejme uplne nejlepsi by bylo, kdyby si svet nebral priklad z Apple, ale to BOHUZEL uz nelze vratit zpet a tak u spousty dobrych telefonu muzeme zapomenout na rozsireni pameti nebo akumulatoru :-( Jeste ze Steeve nevymyslel, treba telefon bez displeje… bysme se jinak tedka asi vsichni ucili Braillovo pismo…

knobloch009

11.1.2014 12:22

mnohem lepsi je si koupit leefbridge- coz je taky takovato flashka,ale s mnohem lepsim zpracovanim a az 32 gb pameti- z ameriky primo z firmy Leef za dva tydny u mne doma a nyni spokojene pouzivam :)

Cleric

11.1.2014 12:57

Proč to musí byt tak velké. Vždyť je to jak pěst na oko. OMG

Petr

11.1.2014 13:12

OTG, ne OMG :-P

TLanda

11.1.2014 13:29

petr: co to kecáš??? :-B

Petr

11.1.2014 13:47

@TLanda Poposedni si – 12:57 :-D

dedo.jozef

11.1.2014 15:14

Ked uz taketo daco tak potom radsej ADATA USB UD320, myslim ze sa jedna o to iste, len kompaktnejsie a este by to malo fungovat aj ako OTG redukcia/adapter, takze tam potom zasuniete hociaky usb kluc. Je to malinke, nozete to mat stale zo sebou.

TLanda

11.1.2014 18:10

petr: ty taky!!!

Petr

11.1.2014 18:26

@TLanda OK, já ti to vysvětlím polopatě – byl to vtípek – slovní hračka když si Cleric povzdechl „Oh My God“ čili OMG pod článkem o OTG. Nakonec jsem přidal ještě zlomyslný smajlík aby to došlo i těm pomalejším. Už chápeš?

TLanda

11.1.2014 18:59

docela by mě zajímalo kolika lidem to došlo :-) jinak přesně sem by se hodil obrázek z FB (přeloženo do Čj) neprestavejte hledat!musíme najít vtip:-)

cajmen

11.1.2014 19:10

TLanda: OMG…

k recenzi: naprosty souhlas s Pipa – koledovani si o vylomeni konektoru je to prvni co mne napadlo hned pri uvodni fotce.

nekdo tu minule daval k dobru odkaz na http://www.meenova.com coz je podle mne id reseni (kablik a flashdisk jsou take fajn).

lakymanny

11.1.2014 20:09

Už použivám dlouho usb otg a jsem spokojen mam Lg g2 a super fon a plus usb otg takže super

jurasek141

11.1.2014 22:23

neco hodně podobného jsem koupil na dx.com. jen je to mnohem menší. super věc třeba na klíče, fleska do PC i do mobilu se vždycky hodí.

Josef Jaroš

12.1.2014 8:05

Souhlas s Pipou, taky bych měl obavu z vylomení.

Zed23

13.1.2014 7:50

Už vidím jak s tím takhle běhám po ulici. Mobil jedině se slotem na paměťovku.

uni

13.1.2014 11:34

Zajímavé, kolik lidí zde má (oprávněně) starost o poškození konektoru-základní desky), ale kolik lidí mě donekonečna přesvědčovat, jak je lepší na to pověsit power banku než vyměnit baterii, což je úplně stejný téma:-)

Mato

15.1.2014 9:37

Aka verzia androidu sa testovala? Mam N4 a N7 a cez OTG kabel neviem pripojit usb flash. N7 rozozna mys, cize v kabli problem nie je.

cajmen

19.1.2014 20:54

Mato: jde o dalsi rozmar strycka googla. 1) potreba instalovat nexus media importer. 2) i potom lze pouze importovat jednotlive soubory. je to umyslne omezeni G.
napr LG ci Sony ma tuto fci plne odblokovanou a ve file manageru vidis flashku jako stejne jako treba na pc a muzes libovolne pracovat se soubory i slozkami.
btw to je 1 z nevyhod napr N5 oproti LG G2… (a mnoha jinym)

Anarch

13.2.2014 9:35

ahojte,vcera som si to kupil koli tabletu ale nechce mi to ist mam Nexus 7 2013. Na Sony SP mi to ide a funguje to aj na inych zariadeniach. Mam chybny tablet?? Alebo da sa to nejaj spravit?? Za skoru odpoved dakujem!

Tomáš

31.8.2014 15:54

Dobrý den,mám dotaz.
koupil jsem si mobil THL 4400 u ktereho byl nabalen jako součástí balení OTG kabel,který když to zapojím na mobilu se rozsvítí infrmace taková ,,poškozená externí uložiště USB“ a nereaguje to na žádný flesh disk které sem zkoušel,Má otázka tedy zná jak to ?

Palooš

19.12.2014 17:29

Jak zkopíruju filmy z mobilu na flash disk Lexar USB 3.0??díky za radu.

RSS (komentáře k článku)