Chytré ovládání oken Smarwi přinese svěží vítr do vašeho domova nebo kanceláře (recenze)

Smarwi-ovladani oken-recenze

Vize chytré domácnosti není tak vzdálená, jak si spousta lidí myslí. Chytrá světla, zásuvky, kávovary a spoustu dalšího je již běžně dostání na trhu. Co ale třeba chytré ovládání oken? Otestovali jsme zařízení Smarwi, které se o to postará. Jak dopadl náš test?

Chytré ovládání oken Smarwi – obsah

Plastová konstrukce a velmi snadná instalace

Zařízení Smarwi dorazilo do redakce v krabičce, která ukrývala nejnutnější části  – tělo přístroje, hřeben s držákem, ovládací tlačítko, napájecí adaptér s kabelem a sadu držáku kabelů. Celá konstrukce se nese v plastovém duchu, což nevypadá zrovna nejlépe a člověk má samozřejmě trochu obavy o pevnost. Výrobce láká rovněž na snadnou instalaci, která se obejde bez vrtání.

Smarwi-ovladani-okna-konstrukce

To můžeme potvrdit, vše je totiž řešeno pouhým nalepením částí na okno. Smarwi je primárně určeno pro okna s možností ventilace, je navíc potřeba splnit minimální požadavky pro rozměry (ty uvádí manuál). Podle výrobce je ideální umístění ve středu horní hrany okna, a tak jsme i postupovali. Nejprve je nutné nalepit hřeben se správnou orientací a označit si jeho pravou stranu na rám okna. K ní následně lícujeme hlavní konstrukci.

Drobná odchylka je sice podle slov autorů kompenzována, my jsme ale nakonec nalepili zařízení správně až na druhý pokus. Ale povedlo se. Kabel lze následně svést libovolně k nejbližší zásuvce, k jeho upevnění slouží přilepovací držáky. Sami asi tušíte, že takové řešení nevypadá zrovna nejlépe, na druhou stranu splňuje to, co výrobce Smarwi uvádí – není potřeba nic vrtat a instalace je snadná. V extrémních případech je tedy možné použít i šrouby a přivrtání do oken.

Smarwi-ovladani-okna-konstrukce

[aps_product_sz id=“478348″]

Prvotní kalibrace vyžaduje pečlivost

Jako první je potřeba založit nový účet na adrese vektiva.online a poznamenat si údaje s ID a klíčem. Smarwi pak při prvním spuštění (zapojení) funguje v režimu AP, je tedy nutné se připojit k jeho WiFi pomocí hesla 12345678. Trochu matoucí bylo, že zbytek nastavení je nutné provést na adrese 192.168.1.1 a ne dále ve webovém rozhraní vektiva.online. Tento fakt nás trochu potrápil, pravdou ale je, že je hned od začátku uveden v návodu. Stačí příště lépe číst.

V nastavení následně zadáme údaje o WiFi síti (bohužel chybí podpora 5 GHz), ID a klíče a přepneme zařízení do režimu client. Tím se Smarwi připojí standardně do naší domácí sítě a bude jej možné ovládat lokálně i mimo domácí síť. Tím se už můžeme přesunout zpět do rozhraní vektiva.online.

Smarwi: Chytré ovládání oken

Smarwi: Chytré ovládání oken

Dvakrát měř, jednou kalibruj

Před běžným používáním je nutné provést kalibraci, aby Smarwi nastavilo doraz a správný chod ramene. Tím nás provede webové rozhraní a celý proces se skládá jen z několika kroků. Na tento proces doporučujeme využít dvě osoby, kdy jeden ovládá chod ramene a druhý obsluhuje webové rozhraní. Správnou kalibraci a chod se nám povedlo nastavit až na několikátý pokus, mohlo za to i v první chvíli nepřesné nalepení konstrukce na okno.

Zároveň je potřeba myslet na to, že vlivem teplot se může velikost okna mírně měnit a je tedy potřeba kalibraci jednou za čas provést. Zvláště při přechodu do zimního období a naopak. V internetovém rozhraní je možnost měnit rychlost otevírání, sílu v zavřeném stavu či maximální dobu otevření. Tyto aspekty jsme neměli potřebu měnit a slouží spíše pro mírné doladění. Jejich vysvětlení v češtině opět zmiňuje návod. V průběhu testování nebylo tak extrémní počasí, aby mohlo okno se Smarwi samovolně otevřít. Autoři ale uvádí, že taková situace výjimečně nastat může, a tak je lepší v případě extrémního počasí zajistit okno klikou.

Ovládání tlačítkem nebo webovým rozhraním

Součástí Smarwi je i tlačítko, které člověk zpravidla připevní v blízkosti ovládaného okna. To sice primárně slouží pro přerušení chodu v případě uvíznutí překážky v okně, lze jej ale používat i pro běžné ovládání chodu okna. Dlouhým stiskem navíc přerušíte nastavené plány, například v případě deště a špatného počasí. Vzdálené ovládání je pak řešeno zmíněným internetovým rozhraním a naším účtem. Aplikace pro Android bohužel chybí, a tak jsme nucení použít prohlížeč i v telefonu. Jelikož jsou zde pro ovládání jen dvě tlačítka, není to složité.

Tímto způsobem lze ovládat Smarwi i mimo domácí síť, tedy odkudkoliv. To se hodí v momentě, kdy zapomeneme doma okno zavřít, případně se rapidně změní počasí a potřebovali bychom okno zavřít neplánovaně. Otevření okna do pozice ventilace trvá v našem případě přibližně 12 sekund, oceňujeme velmi tichý chod. Kolikrát člověk ani nezastihne zvuk motoru a pohybu okna, ale až zvuk, který začne přicházet z venku. Není problém mít zařízení v ložnici a ovládat zařízení během spánku (automatické plánování).

Automatizace: Plánování i ovládání hlasem díky vlastnímu API

Mezi tím, zda otevřu okno stisknutím tlačítka nebo jednoduchým fyzickým úkonem, není samozřejmě tak velký rozdíl. Jen málokdo by kupoval Smarwi kvůli ulehčení fyzické práce. Největšího smyslu nabývá možnost automatického chodu. To je řešeno přímo skrze rozhraní, kde mohu vytvářet libovolné časové plány pro všechny dny v týdnu. Zpočátku je to mnoho nastavení a klikání, navíc to pro laika nemusí být zrovna přehledné a srozumitelné. Nejprve je totiž potřeba vytvořit tzv. Aktivitu (je zde vytvořena Ventilace) a tuto aktivitu pak mohu plánovat do časů dne. Rozhodně bychom uvítali nějaké předpřipravené schéma, které by šlo třeba jen mírně modifikovat.

Ještě větší smysl nám ale dává reakce na další senzory, například hodnoty CO2 v dané místnosti. To Smarwi samo o sobě neumí a je tedy nutné použít další senzor. Společnost připravuje svou sadu senzorů, prozatím je ale zakoupit nelze. My však v redakci vlastníme NetAtmo, které je kompatibilní s IFTTT. A protože lze Smarwi ovládat skrze API, není těžké toto pravidlo nastavit.

Volání přes HTTP request

Zavření či otevření okna můžeme provést jednoduchým HTTP požadavkem. Ten lze používat v podobě lokální sítě (s IP adresou) nebo i přes server Vektivy (s použitím ID a klíče). Díky tomu jsme schopni začlenit ovládání oken i do aplikací jako Tasker či Automate, ale hlavně webových služeb jako IFTTT, Zapier nebo Integromat. Protože naše NetAtmo podporuje IFTTT, nastavili jsme pravidlo zde.

Dobře k tomu poslouží nápověda, ve které jsou uvedeny správné tvary příkazů včetně příkladů. Je dokonce možné zadávat i procentuální hodnotu otevření. S tou lze v aplikacích pracovat jako s proměnnou a třeba pomocí Google Home nadiktovat „Otevřít okno na 30 %“. Naše propojení přes IFTTT s NetAtmem fungovalo dobře. V momentě, kdy se v místnosti zvýšila hodnota CO2 nad určitou mez, došlo k otevření okna. Po klesnutí opět k zavření. Jak to u IFTTT bývá, občas se projeví zpozdění i několik minut na reakci senzorů. Vykonání příkazu pro ovládání okna je ale naopak bleskové.

Závěr

Chytré ovládání oken Smarwi lze zakoupit za částku 2 990 Kč. Jednotlivé verze se od sebe liší pouze délkou kabelu v závislosti na vzdálenosti zásuvky od vašeho okna. Uvážení ceny necháme na vás – je sice pravdou, že se jedná pouze o elektromotor a plastovou konstrukci. V kontextu s tím, co to může přinést, se nám to ale nezdá nutně jako vysoká částka.

Samotná instalace proběhla bez větších problémů a skutečně jsme nemuseli použít ani žádné nářadí, natož něco vrtat do okna. Samotná konstrukce a plastové provedení nevypadá zrovna luxusně a stejně tak kabel, který je nutné dovést až k zásuvce. Zde je ale samozřejmě na vás, jak se vám jej podaří zabudovat a zakrýt. Dokážeme si představit, že by zařízení pracovalo i na baterii a nemuseli jsme tedy instalovat žádné dráty (podobně jako Danalock).

K samotné funkci nemáme žádných výtek – provádění činností bylo spolehlivé, navíc není Smarwi při „akci“ téměř slyšet. Oceňujeme i možnost ovládání mimo domácí síť a integrování do dalších služeb díky otevřenému API. Mrzí nás tak snad jen absence 5GHz WiFi, aplikace pro Android a prostředí by si zasloužilo péči po stránce překladu (některé položky jsou česky, některé anglicky).

Závěrečný verdikt: Pokud plánujete zautomatizovat proudění čerstvého vzduchu a hledáte levné zařízení se snadnou instalací, Smarwi se jeví jako povedené řešení. Svůj domov sice neobohatíte zrovna estetickým doplňkem, svou funkci ale splní. Drobné nedostatky po stránce softwaru navíc mohou být odstraněny časem.

Klady

+ Snadná instalace.
+ Spolehlivý a tichý chod.
+ Automatizace a vzdálené ovládání.
+ Podpora IFTTT a dalších služeb díky otevřenému API.

Zápory

– Chybí aplikace pro Android a musí se ovládat přes webové rozhraní.
– Neumí 5GHz WiFi.
– Jen částečně přeložené prostředí.
– Design.

Za zapůjčení zařízení děkujeme společnosti Vektiva.

Líbí se vám myšlenka automatického větrání?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)