TOPlist

Český Google slaví 10 let. Co klíčového za tu dobu přinesl?

Český Google

Nedávno slavil Google 18 let od svého založení, nyní se přidává i český Google, který slaví deset let. Za tu dobu se toho hodně změnilo a dlouho dobu to již není jen o vyhledávání.

Český Google začínal ve třech lidech

Na počátku české pobočky byl pouze tříčlenný tým. Na podzim roku 2006 začínal český Google pod vedením současné šéfky Taťány le Moigne a pod palcem měli pouhé čtyři služby – kromě Vyhledávače, to byl také ToolBar, Gmail a již neexistující Desktop. Velmi brzy se pak Google naučil česky a dnes už je k dispozici více než 140 služeb v češtině. Většina je navíc zdarma.

O dva roky později přišla velmi důležitá podpora českého jazyka pro Mapy Google a YouTube a hlavně vydání 1. stabilní verze prohlížeče Chrome, který v sobě měl od začátku podporu češtiny.

Další klíčové období české pobočky Googlu jsou pak roky 2009 až 2012, kdy Google digitálně zmapoval většinu území České republiky pomocí technologie Street View, kdy se můžou uživatelé projít třeba po Karlově mostě nebo Krkonošském národním parku. V dnešní době už to jde navíc i ve virtuální realitě.

casova-osaa-google-cr

Na počátku roku 2009 se pak objevil první telefon s operačním systémem Android na českém trhu, které pak o rok později doplnilo hlasové vyhledávání v češtině. Období do roku 2012 se pak zakončilo vznikem služby Google Play.

Poslední klíčové služby pro uživatele vyšly v roce 2013, a to Google Play Knihy a Hudba. Rozhodně ale Český Google od té doby nespí, kromě přípravy české verze nových služeb od Googlu, se také angažují v inovaci českého internetu, snaží se pomáhat Česku dostat se do světa anebo podporuje české neziskové organizace.

Klíčové inovace českého Googlu na časové ose

  • 8. února 2007 – Google spustil Gmail pro veřejnost
  • 5. srpna 2007 – AdWords Editor kompletně v češtině
  • 6. května 2008 – Mapy Google se naučily česky
  • 9. října 2008 – YouTube dostal české rozhraní
  • 20. října 2008 – 1. český Doodle – Den stromů
  • 11. prosince 2008 – vydání 1. stabilní verze prohlížeče Chrome (včetně češtiny)
  • 30. ledna 2009 – 1. telefon s operačním systémem Android na českém trhu
  • 12. května 2009 – spuštěna inzertní podpora pro neziskovky Google Grants
  • 7. října 2009 – Google Street View spuštěno v ČR, zmapována Praha a okolí
  • 15. září 2010 – hlasové vyhledávání dostupné v češtině
  • 6. března 2012 – vznik služby Google Play
  • 17. července 2013 – Knihy Google Play
  • 1. října 2013 – Hudba Google Play
  • 5. února 2015 – nástroje Google Apps zdarma pro české neziskové organizace
  • 26. února 2016 – oficiální spuštění programu Digitální garáž
vyber-ceskych-doodlu

Dlouhodobá spolupráce s partnery a komunitami

Lokální strategie Googlu spočívá například v programu Google Partners, kde již spolupracují s více než 600 místními agenturami. Program pomáhá firmám s inzercí na internetu. Dále to je například program Agency Leadership, jehož cílem je dlouhodobě vzdělávat vedoucí pracovníky nejvýznamnějších místních digitálních agentur.

Pomáhá zvyšovat digitální gramotnost

Český Google také pomáhá růstu a zvyšování digitální gramotnosti mnoha tuzemských i exportujících firem. Tento rok oficiálně spustili projekt Digitální garáž, kde se lidé můžou vzdělávat v online znalostech a digitálním marketingu. Od dubna 2016 se vyškolilo již 17 tisíc Čechů.

Pomoc neziskovým organizacím

A v neposlední řadě již několik let v Česku funguje projekt Google Grants, díky kterému můžou neziskovky čerpat na podporu online reklamy měsíční příspěvek ve výší až 10 tisíc dolarů. Tento program využívá již více než 240 neziskových organizací. To svědčí o stále se zlepšující digitální připravenosti českého neziskového sektoru.

Chybí vám nějaká věc nebo služba Googlu v České republice?

Zdroj: TZ

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)