TOPlist

BLIPS: levné čočky promění foťák telefonu v mikroskop

blips_ico

O tom, že svůj chytrý telefon můžete proměnit v mikroskop, jsme na našem webu psali – například v březnu informovala Johanna Kovaczicz o projektu Nurugo, kdy se zvětšovací optika nasazovala na zařízení klipem. Jedním z prvních projektů tohoto typu je souprava, určená pro Samsung Galaxy S4 (viz aktualita Chcete si ze Samsungu Galaxy S4 udělat mikroskop? Žádný problém).

Éra proměny telefonů a tabletů v mikroskopy ale zjevně ještě zdaleka nekončí. Důkazem je projekt BLIPS, který aktuálně na crowdfundingovém serveru Kickstarter úspěšně sbírá finance na rozjezd výroby. Jedná se o nalepovací sadu dvou čoček, jejichž nasazením změníte foťák zařízení během několika sekund v digitální mikroskop a budete se tak moci ponořit do tajů mikrosvěta.

BLIPS: levné čočky promění foťák telefonu v mikroskop BLIPS: levné čočky promění foťák telefonu v mikroskop

Co čočky BLIPS slibují?

Jako hlavní klady a výhody svého řešení autoři jmenují:

Rychlý návod k použití čoček BLIPS Rychlý návod k použití čoček BLIPS

BLIPS byl vyvinut v neurovědních laboratořích Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) a využívá materiálů a metod používaných při výrobě mikroskopických přístrojů určených pro vyšetřování neuronových sítí. Přestože se narodil ve výzkumné laboratoři, byl od samého počátku navržen pro sériovou výrobu.

https://www.youtube.com/watch?v=gIiY_u5wwaE

Jak již zaznělo, součástí balení jsou dvě čočky. První je BLIPS Macro, umožňující pořizovat snímky ve vysokém rozlišení s asi desetinásobným optickým zvětšením. Čočka je velmi tenká (asi 0,5 mm) a představuje první krok od „standardní“ fotografie k přenosnému mikroskopu. Pracovní vzdálenost, tj. vzdálenost mezi čočkou a ohniskovou rovinou, je asi 12 mm.

BLIPS Micro umožní používat smartphone jako skutečný mikroskop. S touto čočkou bude telefon schopen detekovat detaily velké 1/300 mm, takže budete moci pozorovat jednotlivé buňky nebo jiné objekty mikrosvěta. Vzdálenost mezi vzorkem a objektivem může být jen šest milimetrů a při použití digitálního zoomu se můžete těšit až na stonásobné zvětšení.

Jak čočky BLIPS získat?

Aktuálně můžete sadu čoček BLIPS získat na Kickstarteru ve formě základního balíčku za cenu 20 dolarů, tedy necelých 500 Kč s poštovným do Česka ve výši 3 eur (asi 81 Kč). Očekávaný termín dodání je září tohoto roku. Po ukončení kampaně se pak tentýž produkt bude prodávat za 30 dolarů (asi 715 Kč).

Zdroj: kickstarter.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)