Beta Map Google 9.43 odhaluje další novinky. Jaké to jsou?

beta-map-google-novinky_ico

Beta testeři Map Google dostávají aktualizaci na verzi 9.43. Tentokrát nejsou připraveny žádné zásadní nové funkce, přesto je tu několik novinek, o kterých byste měli vědět. Největší změny přináší beta Map Google v sekci Nastavení-Oznámení, přibyl také jeden zástupce, kterého si můžete vytáhnout na domovskou obrazovku. Pohled do zdrojových kódů dále odhalil chystanou funkci doporučování pokrmů z nabídky podniku.

Co přináší beta Map Google 9.43?

Nejdříve se podívejme na přehled novinek v bodech:

  • Z nastavení oznámení byla odstraněna volba Přidávání fotografií.
  • V téže sekci přibyla nová položka Rezervace.
  • Přibyla zkratka Přispět pro domovskou obrazovku.

Zkratka Přispět

V některých případech (například na redakčním telefonu Sony Xperia Z3 s Androidem 6.0.1) se nová zkratka nemusí objevit v seznamu nabízeném launcherem. Některé zkratky Map Google se prostě nabídnou jedině v případě, že otevřete tu správnou sekci. Nejnovější zkratka je označena jako Přispět a jak se dá očekávat, slouží k rychlému otevření sekce Vaše příspěvky. Shodou okolností jde o tutéž obrazovku, ze které lze iniciovat vytvoření zkratky. Zkratku je možné vytvořit buď pomocí banneru v horní části karty, nebo přes kontextovou nabídku.

Upozornění na rezervace

Další novinkou, kterou přináší beta Map Google s číslem 9.43, je nový přepínač, který najdete v nastavení v sekci Oznámení-Lidé a místa. Položka je označena jako Rezervace a dle popisku rozhoduje o tom, zda se vám budou zobrazovat upozornění na podniky, ve kterých lze aktuálně provádět rezervace. Jedná se o poměrně vágní popis, takže až praxe patrně ukáže, oč by se mělo jednat. Dřívější rozbor zdrojových kódů naznačil, že toto nastavení se bude vztahovat k nové službě Reserve with Google, která má uživatelům umožnit hledání fitness studií a provádět rezervace přímo z mapy. Pro tuto chvíli je služba k dispozici pouze v Los Angeles, New Yorku a San Francisku.

Nastavení oznámení „Přidávání fotografií“ bylo odstraněno

Další změna byla provedena v nabídce Oznámení-Vaše příspěvky, ale zjevně se nemusí projevit u všech uživatelů. Na redakčním telefonu nám totiž uvedená volba zůstala i po aktualizaci. Redaktoři serveru Android Police však tvrdí, že jim z této sekce zmizel přepínač Přidávání fotek, který zajišťuje zobrazování návrhů fotek ke zveřejnění. Zatím není zřejmé, zda se jedná o dočasné nebo trvalé opatření.

Poslední beta Map Google prý odstranila volbu Přidávání fotografií Poslední beta Map Google prý odstranila volbu Přidávání fotografií

Nahlédnutí pod pokličku

Rozbor zdrojových kódů dále ukázal, že v některé z budoucích verzí bychom se měli dočkat doporučování konkrétních položek z menu. O tom, co bude doporučováno, však nerozhodnou uživatelé, ale majitelé/provozovatelé restaurací. Dostanou tak možnost upozornit na akční či aktuální nabídku.

V říjnu objevil rozbor zdrojáků verze 9.40 textové řetězce, týkající se účtů a ověřování telefonního čísla. Bohužel nebylo k dispozici dost podrobností, na základě kterých by se dalo jednoznačně určit, k čemu tato možnost bude sloužit. To se však vyjasňuje v aktuální verzi, kde se objevuje text: „To pomůže lidem, kteří mají vaše číslo, spojit se s vámi. Neznamená to ale, že budete pro ostatní viditelní.“

Kde stáhnout Mapy Google 9.43?

Asi nejjednodušší je stát se beta testerem. To provedete tak, že se na příslušné stránce přihlásíte do testovacího programu. Jestliže už máte aplikaci Mapy Google nainstalovanou, záhy obdržíte aktualizaci s testovací verzí. Pokud aplikaci Mapy nainstalovanou nemáte, budete ji muset nejprve stáhnout z Obchodu Play. Pak obdržíte aktualizaci s testovací verzí. Dodání aktualizace na testovací verzi může trvat několik hodin.

Druhou (méně bezpečnou) možností je stažení instalačního balíčku z alternativního zdroje APKMirror. V takovém případě je ovšem nutné mít v systémovém nastavení povolenou instalaci aplikací z neznámých zdrojů. Instalační soubor je podepsán Googlem a inovuje stávající aplikaci. Kryptografický podpis zaručuje, že je bezpečný pro instalaci a nebylo s ním žádným způsobem manipulováno.

Poslední možností je počkat na to, až bude beta verze 9.43 převedena do stabilní verze.

Google Maps
Google Maps

Zdroj: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)