TOPlist

Aplikace FingerIO: Ovládání telefonu, aniž byste se ho dotkli

FingerIO_phone1

I přes zvětšující se displeje mobilních telefonů se nezřídka stává, že se člověk uklikne. O to víc to platí u SmartWatch, jejichž ovládání vyžaduje potřebnou trpělivost a přesnost. Vědci z Washingtonské univerzity proto vytvořili aplikaci FingerIO, která je schopna sledovat pohyb prstů uživatele na okolní ploše, například povrchu stolu, nebo dokonce ve vzduchu.

Ultrazvukové ovládání

Aplikace funguje tak, že se neustále z reproduktoru smartphonu vysílají uchu neslyšitelné vlny, které se odrážejí od prstu uživatele a odrazy jsou následně přijímány mikrofony zařízení. Pro správnou funkci systému musí zařízení obsahovat dva mikrofony, aby lépe detekovalo pohyb prstů, což je problém především chytrých hodinek. Aplikace je díky přijímaným odrazům v čase schopna vypočítat pozici prstu v prostoru, a to téměř v reálném čase. S přesností kolem 8 mm.

Už žádné vytahování telefonu z kapes

Na rozdíl od konkurenčního kamerového sytému funguje tato technologie i bez vizuálního kontaktu. Tudíž není žádný problém ovládat svůj telefon, i když je v kapse kalhot. V praxi tak můžete pohybem prstů ve vzduchu ovládat hlasitost přehrávané hudby, rolování v nabídce aplikací nebo dokonce psaní textu. Všechny tyto funkce byly vyzkoušeny na Samsungu Galaxy S4 a SmartWatch, které byly doplněny o druhý mikrofon.

fingerIO2-630x271

Jak říká sama vedoucí studie Rajalakshmi Nandakumar: “Nemohli jsme psát jednoduše na displeji svých chytrých hodinek, tak jsme chtěli přeměnit psací stůl nebo prostě okolní prostor k zadávání příkazů do mobilu.“ Technologie bude přestavena v květnu na konferenci v San José, v Kalifornii. A kdo se nemůže dočkat, máme pro něho video.

FingerIO

FingerIO

Video v aplikaci.

Jak se vám líbí bezdotykové ovládání telefonu?

Zdroj: gizmag.com.

Uživatelská recenze
O Autorovi - Uživatelská recenze

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)