Jak připojit k Androidu disk se souborovým systémem NTFS? [návody]

ntfs_android

Potřebujete načíst ve svém telefonu nebo tabletu s Androidem disk se souborovým systémem NTFS? Přinášíme návod, jak zprovoznit podporu NTFS.

V posledních letech se Android se stal relativně komplexním mobilním operačním systémem. Řada funkcí a jeho open source založení z něj činí stále atraktivnější volbu jak pro vývojáře, tak i koncové uživatele. I přes neustálý vývoj a přidávání funkcí je tu stále prostor pro vylepšování, což ostatně ukázal seznam novinek v Androidu 5.0 Lollipop.

Jak připojit k Androidu disk se souborovým systémem NTFS? Jak připojit k Androidu disk se souborovým systémem NTFS?

Jednou z potenciálně užitečných funkcí, které v čistém Androidu chybí, je podpora NTFS. NTFS je, jak většina uživatelů jistě ví, souborový systém používaný v systémech Windows i některých „UNIX-like“ operačních systémech. Existuje několik způsobů, jak připojit disk, flashdisk nebo paměťovou kartu se systémem NTFS k zařízení s Androidem. Většinou budete potřebovat práva roota, nicméně v dnešním přehledu vám ukážeme, jak požadovanou operaci zvládnout i bez nich. Jednoznačně nejjednodušší cesta vede skrze aplikaci Paragon exFAT, NTFS & HFS+

Paragon exFAT, NTFS & HFS+

Cílem tohoto nástroje je snaha zbourat bariéry mezi světem počítačů s Windows a Mac OS a mobilním operačním systémem Android. Nástroj umí získat úplný a neomezený přístup k nejrozšířenějším souborovým systémům z telefonu či tabletu! Díky němu budete moci kopírovat, přenášet a upravovat data na svazcích NTFS a HFS+. Můžete tak přestat řešit otázky nekompatibility mezi přenosným a stolním zařízením – Android bude umět připojit flash disky, pevné disky a další média se systémem souborů NTFS a HFS+ a pracovat s nimi, jako kdyby měly prostý FAT32.

Proč byste si měli nainstalovat právě tuto aplikaci? Autoři uvádějí následující seznam důvodů:

  • Jediný multiplatformní nástroj s podporou NTFS a HFS+, včetně funkce automatického připojení disku (tuto možnost lze zapnout v nastavení). Stačí pak pouze připojit disk nebo kartu a zařízení ji samo připojí a načte.
  • Plný přístup k populárním souborovým systémům (NTFS, HFS +) pod operačním systémem Android OS, kde tyto obvykle nejsou podporovány.
  • Paragon má za sebou bezmála dvacet let v oboru aplikací pro práci s disky, což je dostatečně silná reference.
  • Aplikace byla úspěšně otestována více než 100 000 uživateli.

Klíčové vlastnosti:

  • Funkce Mount on boot – automaticky připojí všechny NTFS a HFS+ oddíly, které jsou k dispozici, během startu systém.
  • Funkce Mount on connect – automaticky připojí k systému NTFS a HFS + oddíly, po připojení disku.
  • Možnost změnit výchozí bod připojení.
  • Nástroj pro kontrolu a opravu souborového systému.
  • Možnost formátu na NTFS/HFS+.
  • Vylepšené uživatelské rozhraní.

Požadavky na systém:

  • Architektura ARM.
  • Android 2.3.3 nebo novější.
  • Jsou vyžadována práva roota.
  • Je nutné implementovat modul jádra.

Podrobný postup, jak aplikaci nainstalovat a nastavit, lze zhlédnout v následujícím videu.

Using Paragon exFAT, NTFS & HFS+ for Android | Paragon Software

Using Paragon exFAT, NTFS & HFS+ for Android | Paragon Software

Aplikaci pro Android si stáhlo více než sto tisíc uživatelů a její průměrná známka v Obchodě Play je 4,1. 4,9 MB velký instalační balíček můžete zdarma používat na zařízeních s Androidem 2.3.3 a vyšším. Za spokojené uživatele citujme například komentář Tomáše Dernera, který napsal: „Funguje na Galaxy S2 + SanDisk micro 64 GB. Název mluví za vše, dlouho jsem hledal možnost jak kopírovat mkv soubory větší jak 4 GB na SD kartu v telefonu. Díky této aplikaci vše funguje – stačí dodržet postup viz video. Další výhodou je zvýšení rychlosti čtení i zápisu. Prozatím 5 hvězdiček.“ Podobně to vidí i Michal Ondřej: „Funguje naprosto excelentně, Na Samsung Note II + přídavná karta microSD SanDisk 64GB, z výroby předformátovaná na exFAT, jede rovnou + čte a zapisuje na připojené NTFS disky přes USB. Jedna z nejužitečnějších aplikací.“

Paragon UFSD Root Mounter
Paragon UFSD Root Mounter

USB plugin for Total Commander

Pokud na svém Androidu používáte jako správce souborů Total Commander, možná pro vás bude nejjednodušší cestou instalace zásuvného modulu USB plugin for Total Commander od Paragonu. Nutno upozornit, že se jedná o aplikaci, která je teprve ve fázi raného beta testování, proto je nutné počítat s možnými problémy. Velkou výhodou je ale v tomto případě fakt, že ke zprovoznění nejsou nutná práva roota.

S tímto pluginem budete moci číst i zapisovat data na discích a kartách naformátovaných systémem NTFS. Funguje to prostě – stačí si nainstalovat Total Commander, následně i tento doplněk a budete moci snadno přistupovat k datům na flashdiscích, USB discích a paměťových kartách.

Aplikaci USB plugin for Total Commander si nainstalovalo více než sto tisíc uživatelů a její známka v Obchodě Play je 4,2. Balíček velký 1,2 MB lze instalovat na Android 3.2 a vyšší.

778665823a8ebbe1642183d74b04269a?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Ntfs Mounter

Stejnou funkci jako Paragon exFAT, NTFS & HFS+ v jiném balení nabídne nástroj Ntfs Mounter od Uladzimira Kazakeviche. V tomto případě tedy nemůžeme počítat s vývojářským zázemím velké firmy, přesto věříme, že i tento program si najde své zastánce. Náplní jeho práce je automatické připojování a odpojování flashdisků, USB disků a paměťových karet se souborovým systémem NTFS, FAT, EXT2, EXT3 a EXT4. I tato aplikace vyžaduje ke své činnosti práva roota. Sám autor ji testuje na Samsungu Galaxy SII s kernely CF, Siyah a N.E.A.K. Pracovat by měla na zařízeních – Samsung Galaxy SII, Samsung Galaxy Note a Samsung Galaxy Tab 2.

Jakmile je NTFS Mounter nainstalován a připojíte disk zformátovaný systémem NTFS a EXT, aplikace připojí toto úložiště k systému. Oddíly disků budou k dispozici v cestě /sdcard/usbStorage/UsbDriveA až UsbDriveF, paměťová karta bude připojena k: /mnt/sdcard/external_sd. Výhodou je, že nemusíte pokaždé spouštět Ntfs Mounter – aplikace běží na pozadí a provede připojení automaticky.

1,8 MB velkou aplikaci si zatím stáhlo přes sto tisíc uživatelů. Její známka je ve srovnání s Paragonem slabší – 3,4 není právě ideální vizitkou. Instalovat můžete na zařízení s Androidem 4.0.3 a vyšším. Tadeáš Varga je spokojeným uživatelem: „Funguje jak má, konečně mohu připojovat disky a flašky, aniž bych je musel formátovat na FAT32 :-). Funguje i na Nexusu 7, tablet tak nabral nový rozměr, teď se mužů koukat na jakýkoli film na HDD :-).“ Další uživatel hodnotil tento nástroj slovy: „Přesně, co jsem hledal, neobtěžuje nesmysly a plní perfektně svou funkci. Testováno na Samsung Galaxy NOTE (GT-N7000, i9220).“

[root] Ntfs Mounter
[root] Ntfs Mounter

Jak manuálně doinstalovat podporu NTFS [pro pokročilé]?

Chybějící podporu tohoto souborového systému je ale možní doplnit „záplatou“ modulu jádra sdcardfs.ko. Opravu připravil vývojář, vystupující na fóru XDA pod přezdívkou munjeni. Aplikace provede prakticky všechny nezbytné operace – jediné, co uživatel musí udělat, je řídit se pokyny, které jsou k dispozici při použití nástroje.

Způsob byl testován na telefonech Sony Xperia. Pokud byste ho chtěli vyzkoušet na jiných modelech, rozhodně doporučujeme provést zálohu pro případ, že něco pokazí. Další nezbytnou podmínkou jsou oprávnění roota.

Stáhněte si balíček souborů files.rar, velký 643 KB, a rozbalte ho do nějaké složky.

Připojte telefon/tablet kabelem k počítači. Zařízení musí mít povolené ladění USB a na některých modelech je nutné zapnout režim připojení fotoaparátu (PTP).

Zkopírujte soubor copymodulecrc do /data/local/tmp a nastavte mu atribut 755 (adb shell chmod 755 /data/local/tmp/copymodulecrc).

Zkopírujte soubory ntfs-3g a ntfsmount do složky /system/bin a nastavte jim atribut 755 (adb shell chmod 755 /system/bin/ntfs-3g a adb shell chmod 755 /system/bin/ntfsmount).

Zkopírujte soubor sdcardfs.ko do složky /system/lib/modules a nastavte mu atribut 644 (adb shell chmod 644 /system/lib/modules/sdcardfs.ko).

V dalším kroku musíte upravit soubor sdcardfs.ko tak, aby odpovídal verzi jádra ve vašem zařízení, protože každý modul je spojen s jádrem řetězce příslušné verze a pokud tento řetězec neodpovídá verzi modulu, nebude fungovat. Musíte tedy „patchnout“ modul sdcardfs.ko s použitím nástroje copymodulecrc. Copymodulecrc rozbalí řetězec z jakéhokoli modulu jádra a zkopíruje ho přímo do sdcardfs.ko. První, co budete muset udělat, je podívat se do složky /system/lib/modules a najít nějaký soubor s příponou .ko, který použijete pro zadání v následujícím příkazu: adb shell /data/local/tmp/copymodulecrc /system/lib/modules/jméno_zvoleného_modulu /system/lib/modules/sdcardfs.ko .

Pokud předchozí krok proběhl bez chyb, můžete pokračovat. Najděte skript s názvem install-recovery.sh – na většině zařízení jo naleznete ve složce /system/etc . Otevřete soubor v textovém editoru a přidejte další řádek: insmod /system/lib/modules/sdcardfs.ko .

Jestliže se povedl i tento krok, pak při každém startu systému bude do jádra načten modul sdcardfs. Pro ověření je možné zadat příkaz su -c „insmod /system/lib/modules/sdcardfs.ko“ – jestliže systém vrátí chybu, něco je špatně.

Protože jste úspěšně provedli všechny kroky, mělo by vaše zařízení být připraveno používat svazky NTFS!

Jak připojit NTFS svazek?

V první řadě je nutné si uvědomit, že ani po výše uvedených zásazích nebude systém automaticky připojovat disky se systémem NTFS. Svazek je nutné připojovat a odpojovat manuálně, k čemuž musíte použít nějaký emulátor terminálu. Ani poté neuvidíte některé podrobnosti o disku v systémovém nastavení, nicméně většina souborových manažerů by měla umět s NTFS pracovat.

Připojení svazku se systémem NTFS

Nejprve zapojte zařízení do USB portu tabletu či telefonu. Pak zadejte v terminálu příkaz su -c „ntfsmount mount“ .

Hotovo! Svazek NTFS se tímto příkazem připojil a je připraven pro čtení a zápis pomocí vašeho oblíbeného správce souborů.

Odpojení svazku se systémem NTFS

Nikdy fyzicky neodpojujte disk bez toho, abyste ho odpojili i od systému! Slouží k tomu příkaz su -c „ntfsmount umount“ .

Teprve poté je disk připraven pro odpojení z USB portu!

A jak připojujete NTFS disky vy?

Řešili jste někdy problém s připojením disku naformátovaného systémem NTFS? S jakou aplikací nebo jakým postupem jste dosáhli kýženého cíle? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi pod tímto článkem, nejlépe i s odkazem do Obchodu Play. Sejde-li se větší počet tipů na zajímavé aplikace, věnujeme jim pokračování tohoto článku.

Zdroje: XDA Developers, diskuzní fórum na XDA Developers, Obchod Google Play.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)