TOPlist

Android N se interně nazývá New York Cheesecake. Jaké ale bude jeho finální jméno?

Android N-4

Každá verze systému Android je kromě čísla označena také dalšími identifikátory. Těmi jsou interní „kódové označení“ a konečné komerční jméno, které je, jak určuje tradice, odvozené od nějaké laskominy. V současnosti je ve vývoji Android, jehož jméno bude začínat písmenkem „N“. Jaké ale bude jeho komerční jméno?

Trocha historie, aneb jak to bylo minule

Například Android 5.0, původně navenek označovaný jako Android „L“, nesl kódové označení „Lemon Meringue Pie“ (koláč z našlehaných bílků, s citronovým aroma). Později, těsně před vydáním finální verze, pak dostal oficiální komerční jméno, které dnes běžně používáme – Lollipop.

Android 5.0 Lollipop

Dosud poslední oficiálně vydaná verze, Android 6.0, šla samozřejmě v abecedě dále. Interně byla označována jako „Macadamia Nut Cookie“(sušenka s makadamovými/puma ořechy). Když ale šla tato verze oficiálně do světa, dostala do vínku jméno Marshmallow.

android-60-marshmallow

Nyní, jak už bylo zmíněno, je ve vývoji další verze systému. Tak jak již několik let určuje tradice, je vývojářské preview označeno prvním písmenkem kódového označení i budoucího komerčního názvu a přitom dále postupuje v abecedě. Android N je v Googlu interně označován jako „New York Cheesecake“ (typický tvarohový koláč, asi nejznámější americká laskomina, často vídaná v amerických sitcomech a animácích na něčím obličeji).

Na řadě je tedy otázka: Jak se bude Android N skutečně jmenovat?

Ve světě se mluví hned o několika možnostech, jako například o Nachos, Nori, Nougat nebo například Neapolitan Ice Cream. Jenže třeba Nori (mořské řasy) a Nachos asi nebudou tím pravým. I když se jistě jedná o pochoutky, nesplňují jedno pravidlo, které dosud platilo, a to že nejsou sladké. Nejen v Česku se pak často mluví například o jménu Nutella, ale takové označení je poměrně málo pravděpodobné. I když je pravdou, že verze 4.4 se jmenovala také podle komerčního názvu čokoládové oplatky – KitKat.

Android 4.4 KitKat již má svou sochu před Googleplexem

Ve finále je ale také dost možné, že Google ještě sám nemá v oficiálním komerčním názvu pro Android N jasno a že teprve bude vybírat ze vhodných kandidátů. Nám nezbývá než čekat. A to popravdě ještě docela dlouhou dobu. K oficiálnímu uvedení nové verze by mělo dojít jako obvykle ve třetím kvartále tohoto roku. Jméno nové verze se pak většinou dozvídáme několik týdnů před uvedením samotného systému.

Napadají vás nějaké další anglické názvy sladkostí a laskomin, které by mohly dát nové verzi komerční název? Pokud ano, podělte se s námi v komentářích.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)