Android 7.0 N přijde za 90 dní. Co víme, tušíme a čekáme?

android_70_n_ico

Připadá vám, že Android 6.0 Marshmallow je venku teprve chvilku a většina uživatelů se ještě ani nedočkala aktualizace, takže je příliš brzy na to mluvit o další verzi? Zdání klame – oficiální představení Androidu M/6.0 proběhlo 28. května 2015 na konferenci Google I/O. Je pravdou, že datem vydání stabilní verze je až 5. říjen. A protože i Lollipop byl poprvé představen v rámci Google I/O 2014, můžeme celkem spolehlivě předpokládat, že Android 7.0 N (ale možná jen Android 6.1) bude poprvé prezentován opět v rámci této akce. Dodejme, že vývojářská konference Google I/O 2016 je plánována na 18. až 20. května, čili zbývá již jen necelých 90 dní.

Android 7.0 N bude představen v rámci Google I/O 2016 Android 7.0 N bude představen v rámci Google I/O 2016

Google loni slíbil, že zásadní aktualizace systému bude vydávat v roční periodě, což opět nahrává variantě, že Android 7.0 N bude představen v květnu. Další dění pojede v zajetých kolejích: bude vydán „vývojářský náhled“ („developer preview“), následně přijdou měsíční aktualizace a v říjnu bychom se měli dočkat stabilní verze.

Android 7.0 N: potvrzené informace

Datum představení

Jak jsme uvedli v prvních odstavcích, výroční konference Google I/O začne 18. května, což také bude den, kdy vyhledávací gigant představí nejnovější chystanou verzi svého mobilního operačního systému. Prezentace Androidu 7.0 N bude ležet na bedrech Sundara Pichaie, který novinku představí v rámci své přednášky. Můžeme předpokládat, že tovární obrazy testovacího sestavení pro vybraná zařízení Nexus budou k dispozici ještě ten den.

V kalendáři si poznačte 18. květen V kalendáři si poznačte 18. květen

Konečný termín pro vypuštění stabilní verze bude ladit s představením příští generace zařízení řady Nexus. Nové Nexusy přitom Google ukazuje obvykle koncem října nebo začátkem listopadu. Kromě novinek dostanou nejnovější Android i některé starší telefony a tablety Nexus, teprve později (v rámci asi půl roku) budou následovat vlajkové lodě předních výrobců.

Režim práce ve více oknech („multi-window „)

První potvrzenou vlastností systému Android 7.0 N má být režim práce ve více oknech. Tuto skutečnost odhalil (či přesněji řečeno naznačil) tým kolem projektu Pixel C. Konkrétně Andrew Bowers během diskuse potvrdil, že „na rozdělené obrazovce se pracuje“. Již nyní lze sice používat na některých zařízeních podobnou funkcionalitu (například plovoucí aplikace, dvě okna programů vedle sebe/nad sebou), ale v nejnovějším Androidu by tato schopnost měla být dotažena k dokonalosti.

Android 7.0 N přinese režim práce ve více oknech Android 7.0 N přinese režim práce ve více oknech

Lepší podpora tabletů

Během stejné diskuze další člen týmu kolem Pixel C Glen Murphy uvedl: „Intenzivně pracujeme na celé řadě vylepšení pro tento typ zařízení.“ Sám sice neprozradil více, nicméně mezi nové funkce, které by příští verze Androidu pro tablety měla přinést, patří lépe fungující multitasking (nejde přitom jen o práci ve více oknech), aplikace optimalizované pro větší obrazovky (ne jen „nafouknuté“ rozhraní pro telefony), uživatelsky nastavitelná navigační lišta, přepínač DPI, sada plovoucích miniaplikací či System UI Tuner s funkcemi specifickými pro tablety.

Lepší podpora tabletů je určitě vítána Lepší podpora tabletů je určitě vítána

Přechod z API Java na OpenJDK

Po soudním sporu se společností Oracle, týkající se používání Java API, Google oficiálně přejde na otevřenou implementaci Javy OpenJDK. Jde sice stále o kód, vycházející z Oraclovské Javy, ale OpenJDK je, jak ostatně název naznačuje, open-source. Tuto informaci potvrdil samotný Google: „plánujeme přesunout knihovny jazyka Java na OpenJDK s cílem vytvoření společného základního kódu pro vývojáře vytvářející aplikace a služby.“ Tato změna by měla zjednodušit vývoj pro Android N, přičemž vnější změny budou zanedbatelné.

Android 7.0 N bude používat OpenJDK Android 7.0 N bude používat OpenJDK

Android 7.0 N: o čem se šeptá?

Jméno příští verze

Dostáváme se k nepotvrzeným vlastnostem, funkcím a informacím. Tou první je již tradičně kódové označení nové verze. Diskuze o názvu příští verze operačního systému se stala podobnou tradicí, jako spekulace o tom, který z výrobců bude vyrábět nová zařízení Nexus.

Tradičně Google používá pro tyto účely názvy cukrovinek respektive sladkostí, přičemž s každou další verzí se posouvá o jedno písmenko v abecedě. Android 7.0 N by se tedy mohl jmenovat například „Nutella“ či „Nougat.“ Na výběr je ale ještě celá řada dalších dezertů.

Nutno konstatovat, že Google často svým finálním výběrem hodně překvapil. Naši čtenáři například loni nejčastěji hlasovali pro „Muffin,“ který získal 30 % hlasů. Finální „Marshmallow“ však nezůstal pozadu – hlasovalo pro něj 24 % respondentů. Viditelným favoritem byla také čokoládová tyčinka „Milky Way“ – zde by se ale Google musel nejprve dohodnout s majitelem chráněné známky Mars, Inc..

Sundar Pichai v jednom z rozhovorů na dotaz ohledně názvu ironicky odpověděl, že by se měl zeptat své matky, nebo nechat o oficiálním názvu pro Android 7.0 N hlasovat fanoušky.

Nativní podpora stylusů

Stylus je takřka synonymem a neodmyslitelnou součástí Samsungů řady Galaxy Note. Postupem času se ale objevil i v modelech několika dalších výrobců. K tomu, aby byl stylus více než obyčejným „ťukátkem“ však byla nezbytná podpora softwaru. Tu dotáhl Samsung se svým S Penem na takovou úroveň, že se přítomnost stylusu a jeho funkcí stala jedním z klíčových faktorů modelů Galaxy Note. Pokud ale majitel nahrál do zařízení alternativní ROM, vycházející z čistého Androidu, stalo se ze stylusu v podstatě skoro zbytečné příslušenství.

Umíte si představit Galaxy Note bez stylusu? Umíte si představit Galaxy Note bez stylusu?

Samsung údajně plánuje vypuštění některých funkcí ze svého Look API, přičemž tyto funkce by měly odejít s nástupem Androidu N. Přirozeně lze předpokládat, že s nativní podporou těchto funkcí přijde právě Android 7.0 N. V podstatě se jedná o podobný vývoj, jako v případě režimů úspory baterie v Lollipopu či podpory čteček otisků prstů v Marshmallow.

Integrace ChromeOS

Loni deník The Wall Street Journal „potvrdil“, že operační systémy Android a Chrome OS by se měly sloučit. Kolem této informace ale vládne řada nejasností – původní zpráva totiž tvrdila, že by Chrome OS tímto krokem skončil. Google proti tomu tvrdil, že Chrome OS jako platforma zůstává, ale že hledá „způsoby, jak spojit to nejlepší z obou operačních systémů.“ Je velmi pravděpodobné, že v příštím Androidu tak uvidíme některé prvky a funkce, známé dosud jen z Chrome OS.

S prvky známými z Chrome OS se možná setkáme v Androidu S prvky známými z Chrome OS se možná setkáme v Androidu

Nová aplikace pro zasílání zpráv

Poněkud zmatený vývoj kolem komunikační aplikace Hangouts, která nejprve dostala podporu práce se SMS, aby následně sám Google začal doporučovat pro tyto účely jinou svou aplikaci, svádí k myšlence, že s příštím Androidem přijde také nová aplikace pro zasílání zpráv.

Ta prý bude vycházet z platformy Rich Communication Services (RCS), která umožňuje mnohem více než jen řeč a text, zvládne také video konference, sdílení souborů a „instant messaging.“ Google veřejně přiznal svůj závazek vůči standardu RCS, ale zatím není známo, jestli je připraven zahrnout jeho implementaci v Androidu N.

Android 7.0 N: co očekáváme?

Návrat tmavého tématu

Android 5.0 nepřišel, k velké nelibosti majitelů zařízení s displeji (S)AMOLED s tmavým grafickým tématem. Světlé prostředí je přitom pro tyto obrazovky energeticky náročnější. Tmavé grafické téma se sice objevilo v jednom z testovacích sestavení Androidu M, nicméně k velkému překvapení nebylo zařazeno do finální verze.

Tmavé téma se do finální verze Androidu M nedostalo Tmavé téma se do finální verze Androidu M nedostalo

S ohledem na fakt, že AMOLED displeje získávají stále větší podíl na trhu, můžeme předpokládat, že se možnost nastavení tmavého prostředí opět vrátí v Androidu N.

Vylepšený správce hesel Smart Lock

Android Marshmallow přišel s aplikací Google Smart Lock, což je základní správce hesel, do kterého lze ukládat hesla aplikací. Když tedy znovu nainstalujete aplikaci, ke které máte uložené heslo, budete automaticky přihlášeni. V kombinaci s vylepšeným systémem zálohování může tato funkce výrazně zjednodušit proces obnovení a nastavení nového telefonu.

Android Marshmallow přišel s aplikací Google Smart Lock Android Marshmallow přišel s aplikací Google Smart Lock

Zásadním problémem Smart Locku je, že ho mnoho aplikací nepodporuje, čímž zůstávají s tím spojené výhody z velké části nevyužité. Předpokládáme, že Android 7.0 N přinese podporu pro mnohem více aplikací.

Optimalizace spotřeby baterie

Téměř každá nová verze systému Android přicházela na trh s tím, že bude spotřebovávat méně elektrické energie. Jde zpravidla o jeden z nejdůležitějších a nejčastěji komunikovaných aspektů. Android 5.0 Lollipop přišel s režimem úspory energie, zatímco Android 6.0 Marshmallow přinesl navíc úsporný režim Doze (aktivuje se, pokud je zařízení nějakou dobu nečinné, a zlepšuje výdrž baterie v pohotovostním režimu přechodem do hlubšího „režimu spánku,“ ve kterém spotřebuje velmi málo energie) a App Standby (ta se pokouší zastavit synchronizaci příliš hladových neaktivních aplikací).

Vydrží Android 7.0 N ještě déle na jedno nabití? Vydrží Android 7.0 N ještě déle na jedno nabití?

Android 7.0 N pravděpodobně tyto funkce ještě dále vylepší. Můžeme například doufat, že režim Doze bude fungovat podobně jako nový režim spánku v aplikaci Greenify. Pozornost vývojářů by také zasloužil režim úspory baterie s konzervativnějším výchozím nastavením.

Zvýšení bezpečnosti a stability aplikací

Co by to bylo za novou verzi systému Android, kdyby neslibovala vyšší bezpečnost a stabilitu?! Nutno uznat, že například možnost přidělit aplikacím jen zvolená oprávnění, se kterou přišel Android 6.0 Marshmallow, je z hlediska bezpečnosti poměrně významným krokem vpřed. Uživatel zatím poslední verze systému si tak může zvolit, která oprávnění aplikaci poskytne, a jaké odmítne, protože mu připadají nesmyslná či nesouvisející s funkcí programu. Nalijme si ale čistého vína a přiznejme, že některé neaktualizované aplikace mají po „ořezání“ práv tendenci chovat se nevyzpytatelně. Dalším problémem je, že mnozí uživatelé ani netuší, že mohou aplikaci udělit jen vybraná práva, a nadále bezhlavě odsouhlasí všechny požadavky, které po nich autor programu chce.

S nástupem Androidu N by vývojáři měli provést aktualizaci svých aplikací, která poskytne patřičnou úroveň stability i bez některých nekritických oprávnění.

Jaké funkce chtějí od Androidu 7.0 N naši čtenáři?

Zapomněli jsme na nějakou funkci, která se objeví, či byste si ji přáli vidět v příští verzi mobilního operačního systému Android? Neváhejte a zapojte se do diskuze pod tímto článkem! Pokud se sejde dostatek námětů, připravíme na toto téma navazující článek, stojící na vašich názorech.

Vychází ze článku Android N features: everything confirmed, rumored and expected Krise Carlona na serveru Android Authority.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (27)