TOPlist

Vychází Android 5.0.1 Lollipop pro telefon Nexus 5

nexus5_lollipop_ico

Sága aktualizací zařízení Nexus na nejnovější Android 5.0.1 Lollipop pokračuje – tentokrát je v centru dění loňský telefon Nexus 5. Jako první přišli s informacemi o chystané aktualizaci tohoto zařízení američtí operátoři Sprint a T-Mobile. Následně se na stránkách Factory Images for Nexus Devices objevil obraz systému („factory image“) pro Nexus 5 (GSM/LTE). Sestavení má stejné číslo, jako v případě dříve uvolněných aktualizací pro ostatní Nexusy, tedy LRX22C.

Aktualizace bude uvolňována postupně v několika etapách, takže uživatelé by se jí měli dočkat v následujících dnech a týdnech. Zda je pro váš telefon dostupná nová verze, zjistíte v systémovém nastavení v sekci Informace o telefonu – Aktualizace systému, kde klepnete na tlačítko Zkontrolovat aktualizace. Soubor s OTA aktualizací se již objevil na webu a je k dispozici ke stažení a manuální instalaci.

Android 5.0.1 dostala kromě HTC One M7 Google Play Edition a HTC One M8 Google Play Edition tato zařízení:

  • Nexus 6
  • Nexus 9 (LTE)
  • Nexus 9 (Wi-Fi)
  • Nexus 5
  • Nexus 7 [2013] Wi-Fi
  • Nexus 10
  • Nexus 4

Posledními zařízeními Nexus, která v tuto chvíli čekají na aktualizaci z Androidu 5.0 na verzi 5.0.1, jsou tablety Nexus 7 [2013] (Mobile) a Nexus 7 [2012] v obou verzích – jak s mobilní, tak bezdrátovou konektivitou. Právě na tomto tabletu se přitom – soudě dle mnoha zkušeností uživatelů z diskuze pod článkem Uživatelé si stěžují na problémy s Androidem 5.0 Lollipop – uživatelé potýkají s nejvíce potížemi, především pak zhoršenou odezvou, rychlým vybíjením baterie a celkově horším výkonem.

Android 5.0.1 nepřináší proti předchozí verzi 5.0 žádné zásadní novinky ani změny. Dle dostupných informací se zaměřuje především na opravu některých nalezených chyb a optimalizaci výkonu. Většina uživatelů, která již nejnovější systém vyzkoušela, přitom skutečně potvrzuje o něco lepší uživatelský zážitek. Další informace najdete v našem článku Google opravuje chyby – vydává Android 5.0.1!

Ani Android 5.0.1 ovšem není zcela bez problémů – uživatelé hlásí nejčastěji potíže s připojením k Wi-Fi, problémy s otáčením obsahu obrazovky, příkazem „OK, Google“, zvukem, Bluetooth konektivitou a tlačítkem Domů.

Jako další v pořadí bychom tedy očekávali uvolnění aktualizací pro výše uvedené tablety Nexus 7 a následně i zbývající zařízení série Google Play Edition. Pravděpodobně po Novém roce pak začnou vydávat update na Android 5.0.x Lollipop i přední výrobci zařízení s Androidem.

Obraz systému

Tzv. „factory image“ lze použít k nahrání čistého operačního systému do zařízení. Postup je poměrně jednoduchý – podrobně jsme ho probrali ve článku Jak ručně aktualizovat Nexus na Android 5.0 Lollipop aneb Nečekejte na OTA! Nevýhodou proti klasické OTA aktualizaci je fakt, že dojde ke kompletnímu smazání obsahu telefonu či tabletu. Naopak kladem je, že po instalaci budete mít systém prakticky v té podobě, jako kdybyste právě vybalili zařízení z krabice.

Spolu s obrazy systému byly také aktualizovány „binárky“ pro Nexus 5, které obsahují proprietární ovladače pro veškerý hardware. Ty budou zajímat především vývojáře a tvůrce alternativních ROM.

Nové tipy a triky pro Android 5.0 Lollipop

Pro uživatele Androidu 5.0.x Lollipop jsme sesbírali a popsali čtyřicet triků, které si mohou na novém systému vyzkoušet:

Zdroje: Android Headlines, Google Developers, 9to5 Google, Gotta be Mobile, Android Police, Android Central, Droid Life.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (51)