Zamyšlení: Operátoři zavádějí neomezené tarify. Dříve to nešlo, teď zlevňují jako blesk

551187_537762439595690_1626053062_n

Ve světle událostí z posledních dnů, kdy dva čeští operátoři O2 a Vodafone oznámili v těsném závěsu za sebou neomezené tarify, se nelze nezeptat: Proč to nešlo dříve?

Jsme sice zpravodajským serverem, který se primárně zabývá hardwarem a softwarem přístrojů s operačním systémem Android, ale vzhledem k tomu, že bez hlasových a datových služeb bychom si všechny ty Samsungy, HTC, LG či Motoroly moc neužili, čas od času se otřeme i o novinky ze světa telefonních operátorů. A náhlé zjevení finančně dostupných neomezených tarifů je tématem, které by bylo škoda minout.

310007_778274_ceny_free

O2 spouští dostupné flat tarify, Vodafone náhle také

Jak jsme vás informovali v našem článku, po dlouholetém čekání jsme se konečně dočkali neomezených tarifů za ceny, na které dosáhne i běžný smrtelník. Přitom nebylo těžké si dopočítat, že české pobočky nadnárodních operátorů měly prokazatelně nejvyšší ceny i s přihlédnutím k rozličným parametrům včetně kupní síly trhu. A pokud už byste nechtěli přepočítávat jednotlivé nabídky, stále je zde do očí bijící zaostalost datových technologií oproti zbytku Evropy i světa. Věděli jste například o tom, že LTE už je dostupné v Uzbekistánu? Nevýhodnost českých tarifů je navíc podpořena průzkumy OECD, které i přes „záhadnou“ netransparentnost mluví poměrně jasně – Česká republika s oblibou obsazuje poslední příčky díky jedněm z nejdražších poplatků za telekomunikační služby. Nahrává tomu i fakt, že ČTÚ rád okupuje první příčky žebříčků nejlepších regulátorů – ovšem rovněž odspodu, viz průzkum ECTA z roku 2009.

www.ectaportal.com en upload Scorecards Regulatory_Scorecard_2009 ECTA_Regulatory_Scorecard_2009_Executive_Summary.pdf

V kontrastu s tím působí poněkud úsměvně, když tuzemští mobilní operátoři rádi ujišťují své zákazníky, že mezi nimi opravdu zuří konkurenční boj. Dovolíme si tvrdit opak: Český trh se rozdělil mezi tři operátory, kteří akorát obměňovali názvy svých tarifů, občas přinesli nějaký časově omezený bonus, ale nikde nebylo vidět patrné zlepšení a zvýhodnění služeb. Zákazník byl takový pes na vodítku, kterému páníček občas vodítko trochu povolil. Náhlou iluzi větší volnosti ale stále omezovala přítomnost vodítka, byť delšího. Aktivnější uživatelé si alespoň našli způsob, jak na operátora trochu pustit hrůzu a pohrozili odchodem ke konkurenci. Náhle nebyl problém přidat volné minuty či SMSky a snížit paušál. Otázkou je, zda lze toto vyjednávání ještě nazývat zájmem o zákazníka nebo smlouváním na tržišti.

Chcete další důkaz? Vánoce 2011 – O2 snížilo ceny volání na 3,50 Kč a SMS na 1,50 Kč. Uběhlo pár dnů a Vodafone i T-Mobile nabízí stejné služby. Náhoda? Tvrdý konkurenční boj? Proč to najednou bez problémů jde? Přímé dotazy zůstávají bez odpovědi…

976942

Je na vině nečinnost ČTÚ? Spolupracuje snad s operátory? Na otázku odpovíme trošku šalamounsky. Není tomu tak dávno, co polský regulátor telekomunikačního trhu vyrazil do boje s operátory a pral se za svá stanoviska u soudu. V následujících měsících si Poláci razantně polepšili, co se týče užitné hodnoty.

Těžko říci, co vlastně donutilo O2 ke změně, která na českém trhu nemá prakticky obdoby. Byl to boj poslance Top 09 Jana Husáka? Ten ve svém projevu označil ČTÚ za „většího škůdce, než jakým je kůrovec“. Jako důkaz předkládá nedávnou aukci o kmitočty. Aukce probíhající v Rakousku měla stanovenou vyvolávací cenu 13 miliard korun, přičemž šéf Českého telekomunikačního úřadu uvedl, že konečná cena naší, srovnatelné aukce by měla být maximálně 15 miliard – a to místo 20 miliard nabízených samotnými operátory. Co je v Česku nejvyšší možná cena, je v Rakousku tou nejnižší vyvolávací cenou. Netřeba poznamenat, že celá aukce v Čechách skončila fiaskem, zatímco Rakušané si dobře uvědomovali, že nový operátor to bude mít v konkurenčním boji těžké a proto pro vítěze aukce navrhli celou řadu počátečních výhod.

Chceme neomezená data!

Jsme snad banda nevděčníků? Konečně jsme se dočkali neomezeného volání a pořád ještě nemáme dost? Nemáme! Za svých 749 Kču O2 chceme víc než 1 GB dat. Tedy, ono to jde. Pokud na stránkách tohoto operátora prozkoumáte nabídku tarifů, najdete možnost zvýšit si datový balíček na 3GB (měsíční tarif poskočí na 951 Kč) nebo až 10 GB (celkem za 1203 Kč). Ano, pořád je ten základní gigabajt lepší než 300 MB za obdobnou cenu v síti Vodafone, ale pro srovnání jsem se podíval například na stránky rakouského operátora Drei (www.drei.at), abych zkontroloval, jak se mají u sousedů.

Na první pohled zaujme nabídka 3SuperSIM, která zahrnuje 3000 minut volání do všech sítí, 1000 SMS do všech sítí a „neomezená“ data, což je však pod tabulkou upřesněno – po stažení 6 GB dat se vám sníží rychlost stahování. Cena? 20 EUR, tedy cca 520 Kč. I když se tedy nejedná v pravém slova smyslu o neomezená data, pořád je to velmi slušných 6 GB navíc za nižší cenu.

Rakouský Orange pak nabízí tarif bez úvazku pro mladé do 27 let nazvaný Supernet Young zahrnující 1000 minut volání a 2000 SMS, k tomu 2 GB dat – za cenu 12 Euro.

Poláci pak za 59 Zlotých neboli 370 Kč dostanou neomezené volání v síti operátora Play, 800 minut a SMS v rámci ostatních sítí a 2 GB dat.

tariffs

Jistě, nedá se říci, že by zahraniční konkurence nabízela takové objemy dat, až by vás to donutilo zvážit odpojení domácí internetové přípojky, ale takových 6 GB u rakouského Drei si už zaslouží uznalé pokývání hlavou. Na druhou stranu, tablety a smartphony se neuvěřitelným způsobem probíjejí i do mnohdy konzervativních českých domácností a především tablety díky svému snadnému a intuitivnímu ovládání bodují i u uživatelů, kteří si na klasický notebook netroufnou. Aplikací přibývá, služby se přesouvají do cloudů a nároky na datové přenosy rostou. Nemůžeme být pořád jen v dosahu Wi-fi sítí. Se zvyšující se rychlostí přenosu informací musí v pravém slova smyslu neomezené datové tarify přijít dříve či později. A my bychom byli raději, kdyby to bylo dříve. Současně ale bereme v potaz to, že už žádného z právě popsaných tarifů nenajdeme neomezené volání a SMSkování do všech sítí za stejnou cenu jako u českého O2. Zde je potřeba uznat, že se tuzemští operátoři předvedli a přišli s velmi atraktivní nabídkou.

Možná tedy jsme trochu moc nároční, ovšem, upřímně řečeno, pokud nebudeme frflat, nadávat a tlačit na operátory, neuvidí důvod, proč nám nabízet výhodnější ceny. Vždyť mlčící zákazník je spokojený zákazník.

Perlička: Uživatel v USA dostal od operátora přátelské varování, aby již dále nestahoval průměrných 72 GB měsíčně přes svůj telefon nebo bude odpojen Perlička: Zákazník operátora Sprint v USA dostal od operátora přátelské varování, aby již dále nestahoval průměrných 72 GB měsíčně přes svůj telefon nebo bude odpojen

Co teď?

Nemá smysl zaujímat výrazně rebelskou pózu. Neomezené volání u O2 za 749 Kč měsíčně nebo stejná nabídka u Vodafone za 691 Kč je pro intenzivně komunikující zákazníky požehnáním. Ano, konečně jsme dohnali Evropu a s velkou slávou můžeme přivítat něco, co tu mělo být už dávno. Jediný T-Mobile zatím mlčí, ale nemá smysl si nic nalhávat – pokud nepřispěchá s vlastní nabídkou co nejdříve, bude mít jen oči pro pláč. Než se tedy začnete rozhodovat, zda u svého operátora zůstat nebo raději dezertovat ke konkurenci, chvilku ještě vyčkejte, než si mezi sebou operátoři vyjasní podmínky. Nesmíme také zapomínat na to, že u Vodafonu je sice levněji, ale dostanete téměř poloviční objem dat. Nové nabídky tedy bereme jako dobrý start, konečně čeští operátoři vykročili správnou nohou a správným směrem. Jestli se budou při této procházce držet za ruce, nehodláme komentovat.

O2-revoluce

Rozhodně bychom se ale neměli nechat uchlácholit touhle předhozenou kostí, jakkoliv se může zdát lákavou. Jsme na začátku třetího tisíciletí a digitální obsah je jedním z definujících parametrů této doby a nelze jej paušalizovat jen jako „posílání fotek na Facebook“. Je docela jasné, že komunikace přes datové připojení (Skype, Whatsapp, iMessage, Facebook Messenger) zcela jistě dělá operátorům vrásky na čele, protože uživatel, pokud může, raději využije na rychlou komunikaci pár bajtů ze svého datového balíčku, než SMSky za cenu v řádech desetikorun. Takový je ale trend dnešní doby a operátoři se s tím budou muset nějak srovnat.

Co se týče nás, my cheme více dat, chceme LTE! A především – jako platící zákazníci chceme za své peníze co nejvyšší užitnou hodnotu!

Pod čarou…

Po dopsání tohoto textu se objevily informace, že levnější volání začal poskytovat i třetí hráč na českém trhu T-Mobile. Hned na úvodní stránce svého webu operátor haleká, že to spustil za 749 Kč neomezeně. Podle všeho však zatím nejde o regulérní tarify, ale rychlou reakci, jak dorovnat ceny vůči konkurenci.

Jan Olejník
O Autorovi - Jan Olejník

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (45)