Velký test USB OTG flash disků – další úložiště pro váš telefon

lol

Před pár lety bychom o USB OTG flash discích slyšeli asi jen velmi zřídka. Vlastně k tomu ani nebyl důvod, protože většina telefonů disponovala microSD slotem a datové úložiště telefonu se dalo snadno rozšířit. SD karta se přes nějaký adaptér dala připojit k PC a přenos dat byl tak zajištěn. Jenže postupem času microSD sloty z telefonů mizí a pro přenos dat se hledají nové a jednodušší cesty, kterými jsou právě USB OTG flash disky. Ty dokážou komunikovat s telefonem a poskytnout tak navýšení úložiště například pro filmy.

USB OTG

Flash disky většinou obsahovaly klasické USB porty a telefony mají již standardně microUSB port, a tak zde vznikal problém, který se řešil skrze kabel. Kabel je ale další věc, kterou byste museli nosit s sebou, takže v rámci zjednodušení a postupného vylepšování se na trhu začaly objevovat flashky typu 2v1 se solidní kapacitou. Prakticky jde o to, že tyto USB OTG flashky disponují jak portem USB, tak i microUSB. Některé v jednom těle, jiné s mini adaptérem. Flash disky jsme pro vás zrecenzovali a dnes si ukážeme, které za to stojí a naopak, které byste raději kupovat neměli.

USB OTG 2

Co je USB On-The-Go?

Než ale začneme, je podle nás potřeba trochu vysvětlit, co je to vlastně USB OTG, respektive USB On-The-Go. Pokud budeme brát v potaz komunikaci klasického USB, máme na jedné straně zařízení Master (nejčastěji PC) a na druhé straně Slave zařízení, které hraje pouze „druhé housle“. Nejčastěji to bývají fotoaparáty, myši, klávesnice, flashky a také mobilní telefony. Zde tak nastává problém, protože při připojení USB flashky k mobilnímu telefonu by vznikla dvojice Slave-Slave a řídící zařízení by chybělo. Proto byla do portů microUSB mobilních telefonů přidána technologie OTG, která umožňuje USB port použít jak v režimu Master, tak i Slave. Tím se zajistí snadné propojení a komunikace s PC v pozici Slave a taktéž připojení jiných zařízení z pozice Master.

connect IT 2v1 OTG Flashdrive – 16GB – USB/microUSB

Vzhled

Z testovaných flash disků je tato největší a bez poutka, takže by se dalo říci, že je nejméně praktická. Na její obranu ale nutno dodat, že právě velikost by mohla být plusem pro toto zařízení, protože ostatní titěrné flashky se snáze ztratí než tato. Oba konektory ukrývají plastové krytky, které nedrží příliš pevně, a tak je pravděpodobné, že je brzy ztratíte. Jako jediná z testovaných flashek nabízí connect IT červenou LED, která při připojení k zařízení problikává.

connect IT- Flash disk

Rychlost

Flash disk nabízí standard USB 2.0 a microUSB. Rychlostně se řadí spíše k těm pomalejším.

Hodnocení a cena

Flashdisk od společnosti connect IT si můžete pořídit v 16GB verzi za cirka 400 Kč nebo za 250 Kč s 8 GB.

+ LED

–  rychlost

ADATA DashDrive Durable UD320 – 32GB – USB/adaptér microUSB

Vzhled

Mnohem menší a vzhledově povedenější flash disk, avšak v tomto případě se jedná o kombinaci USB konektoru a adaptéru s výstupem microUSB. MicroUSB konektor je ukryt za krytkou, která je pevná a je potřeba vyvinout trochu síly k jejímu odendání. Flashka navíc disponuje poutkem pro zavěšení nejspíše na nit. Poutko je velmi titěrné a na klíče tak flashku nepřiděláte. Řešením je malý provázek, který však k produktu není dodán.

Adata Dashdrive UD320 - Flash disk

Rychlost

Oba konektory jsou standardu 2.0, její rychlosti jsou však vyšší než u flashky společnosti connect IT a to výrazně.

Hodnocení a cena

I zde máme výběr z více verzí podle kapacity. Za 32 GB zaplatíte cirka 450 Kč a za 16GB verzi přibližně 250 Kč.

+ kompaktnost a vzhled

– klasická USB část se špatně vytahuje z konektoru kvůli „diamantovým hranám“

Patriot Stellar – 32GB – USB/microUSB

Vzhled

Od tohoto produktu jsme si slibovali nejvíce. Flashka od společnosti Patriot totiž nabízí standard USB 3.0. Přenos souborů mezi PC a flash diskem je tak mnohem rychlejší. Další výhodou je gumová krytka, která je přidělána ke zbytku zařízení a nelze ji tak ztratit. Patriot Stellar navíc nabídne velmi kompaktní rozměry.

Patriot Stellar

Rychlost

Díky USB 3.0 je rychlost oproti ostatním jako z jiné planety.

Hodnocení a cena

Testovanou šedou variantu s 32 GB si můžete pořídit za 600 Kč. Oranžová 16GB verze je na našem trhu za 400 Kč a Patriot se rozhodl i pro 64GB žlutou variantu za 1 000 Kč.

+ rychlost

– nic

Silicon Power Mobile X10 – 32GB – USB/microUSB

Vzhled

Další velmi titěrné zařízení. Silicon Power se rozhodl, že místo vzhledu a zbytečného plastu vsadí raději na co nejmenší rozměry a povedlo se. Když si odmyslíme krytku microUSB konektoru, zařízení neobsahuje absolutně nic navíc. Výrobce přitom u Mobile X10 uvádí vodotěsnost, kterou jsme otestovali, a zařízení ponoření do vody opravdu zvládlo.

Silicon Power-Mobile X10

Rychlost

Výsledky jsou víceméně shodné s těmi, které má i flashka od společnosti ADATA, jde tedy o průměr.

Hodnocení a cena

3 verze – 8GB,16GB a 32GB. Cena za nejnižší kapacitu se pohybuje kolem 170 Kč. 16GB verze je za 270 Kč a 32GB verze se prodává za cirka 350 Kč.

+ rozměry

– nijak neuchycené poutko

Silicon Power Touch TO1 – 32GB – USB/microUSB

Vzhled

Silicon Power pro zákazníky připravil i druhou variantu a tentokrát se tedy flash disk skládá z klasického USB 2.0 a adaptéru microUSB. Vzhledově nejde o nic extra a na první pohled je vidět, že se jedná o kombinaci s adaptérem. Oproti ostatním nechybí kuličkový provázek, ale to je samozřejmě jen malé bezvýznamné plus.

Silicon Power-Touch TO1

Rychlost

Hodnocení a cena

Touch TO1 se na trhu objevil hned ve 4 verzích. 4GB varianta se prodává za 100 Kč, 8GB za 120 Kč, 16GB za 200 Kč a testovaná 32GB verze za 370 Kč.

+ kuličkový provázek

– dolní hranice průměrné rychlosti

Kingston DataTraveler microDuo – 32GB – USB/microUSB

Vzhled

Opět malé rozměry, avšak zde trochu překáží výklopná krytka microUSB, která zařízení zbytečně zvětšuje. Na druhou stranu je krytka přidělána napevno a nelze ji tak ztratit. Malé mínus je poté umístění poutka, které je na vrchní straně flashky.

Kingston DataTraveler microDuo

Rychlost

Hodnocení a cena

Společnost Kingston se rozhodla zvolit 3 varianty kapacity pro svou USB OTG „flešku“. Nejmenší 16GB stojí 225 Kč, 32GB pořídíte za 385 Kč a 64GB verze dostala cenovku cirka 900 Kč.

+ rychlost lehce nad průměrem

– krytka

Verbatim Store ‚n‘ Go Nano OTG – 32GB – USB/adaptér microUSB

Vzhled

Nejspíše nejošklivější flashka, respektive adaptér z testovaného výběru. I když o vzhled přeci jen nejde, od Verbatimu jsme čekali o něco více. Celkově zařízení vypadá velmi obyčejně. 8 GB – 150 Kč, 16 GB – 280 Kč a 32 GB 490 Kč.

Verbatim Store 'n' Go Nano OTG

Rychlost

Hodnocení a cena

Pro mne největší zklamání. Verbatim bohužel ničím nezaujal, a to ani cenou.

+ nic

– vzhled

Corsair Flash Voyager Go

Vzhled

Další miniaturní „fleška“. Z testovaných je tato nejspíše vzhledově nejatraktivnější, jelikož kombinuje černou, žlutou a bílou barvu. Celkovému vzhledu poté dopomáhá černý broušený kov. K flash disku je dodáván také provázek pro provlečení skrze poutko na flashce i na krytce microUSB, aby se zabránilo ztratě jedné či oné části zařízení.

Corsair Flash Voyager GO

Rychlost

Voyager Go disponuje rychlejším USB 3.0, takže jeho rychlost je opět o několik řádů vyšší než u většiny ostatních „flešek“. Na druhé straně je poté již standard microUSB 2.0.

Hodnocení a cena

Voyager Go disponuje v obalu dvěma krytkami a tedy jedna jako náhradní. Díky USB 3.0 je cena o něco vyšší, avšak nejde o nic hrozného vzhledem k rychlosti „flešky“. Nejnižší 16GB verze stojí 475 Kč, 32GB 700 Kč a 64GB verze má cenovku 1300 Kč.

+ vzhled a barevná kombinace

+ rychlost

– 5 let záruka (u ostatních – omezená doživotní záruka)

Transcend JetFlash 380G

Vzhled

Zlatý nádech kovu je vcelku pěkný, avšak co člověk to názor. Nechybí ani poutko a gumová krytka, která je oddělená od zbytku zařízení.

Trascend JetFlash 380G

Rychlost

Naše poslední testovaná flashka nabízí na stranách USB i microUSB standardu 2.0. Rychlost tak opět atakuje jen 30 MB/s.

CrystalDisk Mark CrystalDisk Mark

Hodnocení a cena

JetFlash 380 G se prodává ve dvou barevných variantách se zlatě nebo stříbrně obarveným kovem se třemi druhy kapacity 8,16 a 32 GB. Za nejnižší kapacitu si Transcend žádá 160 Kč, 16 GB stojí 230 Kč a 32GB verze stojí 490 Kč.

+ líbivý vzhled

– pomalejší rychlost zápisu dat

Galerie – zapojení v telefonu

Adata Dashdrive UD - bok

Shrnutí a závěr

Otestovali jsme devět flash disků, v nichž rychlostně vyhrála „fleška“ Stellar společnosti Patriot a Corsair Flash Voyager Go, a to hlavně díky USB 3.0. Pojďme se podívat na finální srovnání všech flash disků dohromady.

Test USB OTG flash disků

Za zapůjčení USB OTG flash disků děkujeme společnosti CZC.cz.

Jan Tipmann
O Autorovi - Jan Tipmann

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (35)