TOPlist

Test externích baterií od Verbatimu: energie sbalená na cesty (AA Power Pack a Dual USB Power Pack)

verbatim_ico

Chcete déle telefonovat, poslouchat více hudby, hrát více her, sledovat videa a používat telefon bez obav o vyčerpání baterie? S externími zdroji energie Verbatim Power Pack můžete vyrazit do přírody (nebo kamkoli jinam), aniž byste se museli strachovat o výdrž svého telefonu!

Asi největší slabinou dnešních mobilních telefonů je výdrž na baterii. Pokud jste v dosahu elektrické zásuvky, nebo máte k dispozici fungující USB port, a nezapomněli jste nabíječku a/nebo kabel, máte vyhráno. Jenže jak si poradit například během několikadenních pobytů v přírodě? V takovém momentě jistě oceníte možnost výměny akumulátoru, kterou ale mnohé telefony nedisponují. Z aktuálních „vlajkových lodí“ si baterii vyměníte jen v Samsungu Galaxy S4, naopak v HTC One, Sony Xperii Z1, LG G2 ani Nexu 5 se k akumulátoru nedostanete. Pokud se přesto nehodláte vzdát svého vysněného mobilu, a současně nemůžete zůstat s vybitým telefonem uprostřed lesů či hor, je tu ještě jedna cesta – externí zdroje elektrické energie, takzvané „power packy“. Do redakce se nám dostaly dva zajímavé kousky od Verbatimu – AA Power Pack a Dual USB Power Pack. Pojďme se podívat, co od nich můžeme očekávat.

Do redakce se nám dostaly dva zajímavé kousky od Verbatimu – AA Power Pack a Dual USB Power Pack Do redakce se nám dostaly dva zajímavé kousky od Verbatimu – AA Power Pack a Dual USB Power Pack

Obsah balení

Oba „power packy“ jsou dodávány v plastových krabičkách s průhlednou vrchní stranou. Paradoxně o něco větší je balení menšího modelu AA – rozměry krabičky jsou přibližně 9,0 x 16,6 x 4,5 cm, zatímco v případě verze Dual USB krabička měří 9,0 x 16,6 x 3,0 cm. Po otevření najdete v obou případech následující:

  • Externí zdroj.
  • Kraťoučký kabel (16 cm dlouhý) s USB konektorem („samec“) na jednom a microUSB („samec“) na druhém konci.
  • Příručka uživatele (pro každý jazyk kartička se stručným popisem, čeština nechybí).

Verbatim AA Power Pack - balení Verbatim AA Power Pack – balení

Verbatim Dual USB Power Pack - balení Verbatim Dual USB Power Pack – balení

Verbatim AA Power Pack - obsah balení Verbatim AA Power Pack – obsah balení

Oceňujeme, že k dobývání do balení nejsou potřeba nůžky – stačí jen přetnout několik samolepek a můžete začít vybalovat.

Vzhled a dílenské zpracování

Začneme menším AA Power Packem, který má tvar kvádru s rozměry 3,6 x 3,5 x 8,1 cm. Na jednom konci je klasický USB konektor, přes který probíhá nabíjení, druhý konec tvoří snímatelná „dvířka“, skrze která vložíte do zdroje čtyři tužkové (AA) baterie (ocenili bychom nějakou formu vyobrazení správné orientace jednotlivých článků).

Verbatim AA Power Pack - prostor pro baterie Verbatim AA Power Pack – prostor pro baterie

Verbatim AA Power Pack - USB port s indikací Verbatim AA Power Pack – USB port s indikací

Verbatim AA Power Pack - dvířka Verbatim AA Power Pack – dvířka

Výhoda tohoto provedení je zřejmá: do batohu si můžete naložit baterií, kolik potřebujete, a pokud byste všechny vybili, snadno seženete na čerpací stanici či v jiném obchodě další články. V této konfiguraci bude na výstupu napětí až 5 V s proudem 1 A. Na boku zdroje je posuvný vypínač, kterým lze zapínat a vypínat přívod energie. Čela zdroje jsou v šedé metalíze, boky jsou černé, pogumované, takže zdroj nevyklouzne ani ze zpocené dlaně. V příručce k tomuto zdroji jsme ale narazili na zajímavé upozornění, že ho nemáme používat k nabíjení tabletů iPad.

Verbatim AA Power Pack - vypínač na boku Verbatim AA Power Pack – vypínač na boku

Verbatim AA Power Pack - spodní strana Verbatim AA Power Pack – spodní strana

Dual USB Power Pack se více blíží představě klasického externího zdroje – v jeho útrobách totiž dřímá 5200 mAh lithium-polymerový akumulátor, takže nemusíte čarovat s baterkami. V šedé metalíze jsou tentokrát hrany přístroje, zatímco horní i spodní strany mají měkký černý pogumovaný povrch.

Na horní straně se kromě loga nachází malé tlačítko, po jehož stisknutí se ukáže stav baterie pomocí čtyř modrých LED, které se na několik sekund rozsvítí. Snadno tak orientačně zjistíte, jak na tom akumulátor ještě je.

Verbatim Dual USB Power Pack - horní strana Verbatim Dual USB Power Pack – horní strana

Verbatim Dual USB Power Pack - indikační LED Verbatim Dual USB Power Pack – indikační LED

Podíváme-li se na hrany, pak vpravo a nahoře uvidíme vždy jeden USB port, vlevo microUSB port pro připojení nabíječky, která ovšem není součástí balení.

Verbatim Dual USB Power Pack - microUSB pro nabíjení Verbatim Dual USB Power Pack – microUSB pro nabíjení

Verbatim Dual USB Power Pack - USB port A Verbatim Dual USB Power Pack – USB port A

Verbatim Dual USB Power Pack - USB port B Verbatim Dual USB Power Pack – USB port B

Na spodní straně jsou pak porty popsány jako Output USB A, Output USB B a Input 5 V. Rozměry celého zařízení jsou 7,0 x 11,0 x 1,7 cm, což odpovídá velikosti 2,5 palcového přenosného disku.

Verbatim Dual USB Power Pack - spodní strana Verbatim Dual USB Power Pack – spodní strana

Od externího zdroje asi nikdo nečeká, že bude působit reprezentativně, přesto můžeme konstatovat, že se Verbatimu povedlo přinést výrobky, které nejen dobře vypadají, ale díky pogumování jsou také příjemné na omak.

Technické parametry

Verbatim AA Power Pack

  • Vstup: 4 tužkové baterie (AA), 3V ~ 6VDC
  • Výstup: maximálně 5 V/1 A
  • Rozměry: 81 x 35 x 36 milimetrů
  • Hmotnost: 42 gramů (bez baterií)
Verbatim AA Power Pack - horní strana Verbatim AA Power Pack – horní strana

Verbatim Dual USB Power Pack

  • Akumulátor: 5 200 mAh/20 Wh, lithium-polymerový
  • Vstup: maximálně 5 V/1 A (nabíječka není součástí balení)
  • Výstup: maximálně 5 V/2,1 A
  • Rozměry: 7,0 x 11,0 x 1,7 cm
  • Hmotnost: 176 gramů

Praktické testy

Pro účely testů jsme použili redakční Samsung Galaxy S III s výchozí baterií s kapacitou 2 100 mAh.

Verbatim AA Power Pack sám o sobě nabíjení v něm vložených tužkových baterií neumožňuje, což je trochu škoda (nabíječku s microUSB bude někdo z kamarádů či kolegů mít, ale na klasické baterie budete asi hledat obtížněji). Na cesty se tedy budete muset vybavit buď dostatečným počtem článků, nebo nabíječkou baterií, případně dostatkem peněz na nákup jednorázových baterek. Orientační indikace stavu vložených baterií probíhá pomocí barevných LED, prosvětlujících po zapnutí okolí USB portu. Svítí-li modrá barva, znamená to, že baterie jsou nabité (ovšem nepoznáte, jak moc), naopak červená signalizuje, že se životnost vložených článků chýlí ke konci. Pouze dvoustavovou indikaci ještě navíc kazí fakt, že po zapnutí svítí power pack vždy modře a do červené se přepne až po zapojení nějakého zařízení. Skutečnost, že brzy „dojde šťáva“ tak často poznáte až když je pozdě.

K testu jsme použili čtveřici Ni-MH baterií GP Recyko s kapacitou 2050 mAh, které se prodávají za cenu od 71 Kč za kus, čímž (v případě, že vystačíte s jednou sadou) stoupnou náklady na cestovní zdroj energie o necelých 300 Kč. Vkládání článků do těla je sice intuitivní a víceméně se nelze splést, opětovné uzavření dvířek power packu ale rozhodně není zcela hladké.

  • Nabíjení z 9 % na 75% trvalo přesně 2 hodiny a 23 minut. Poté se baterie v power packu vybily natolik, že nebyly schopny dalšího nabíjení.
Verbatim AA Power Pack - nabíjení telefonu Verbatim AA Power Pack – nabíjení telefonu

Opakovali jsme pokus několikrát, ale ani v jednom případě se nám z indikovaných 9 – 10 % kapacity nepodařilo na jednu sadu baterií dostat na 100% stav.

Verbatim AA Power Pack - průběh nabíjení Verbatim AA Power Pack – průběh nabíjení

K dispozici je jediný port USB, který aktivujete přepínačem na boku telefonu. Po připojení k telefonu je zdroj energie detekován jako AC adaptér, což teoreticky umožňuje odebírat větší proud než v případě běžného USB portu počítače (až 1 A místo 0,5 A). Také v tomto případě jsme otestovali nabíjení současně se spuštěnou navigací, které dopadlo dobře – na konci cesty ukazoval indikátor stavu baterie vyšší hodnotu než na začátku.

Verbatim Dual USB Power Pack má v návodu zajímavé poznámky: „K nabíjení tabletu iPad používejte jen port výstup USB A“ a „K nabíjení jiných tabletů používejte jen port výstup USB B“. Bohužel jsme se v návodu nedočetli, v čem konkrétně tkví rozdíl mezi těmito dvěma porty, nicméně vypátrali jsme, že zatímco port A je schopen dodávat proud až 2,1 A, port B „umí“ maximálně 1 A. V obou případech telefon detekuje napájecí zdroj jako AC adaptér a nikoli jako USB port, takže teoreticky by měl být schopen odebírat vyšší proud.

Samsung Galaxy S III I9300 s Li-Pol akumulátorem s kapacitou 2 100 mAh jsme z plně nabitého power packu nabili přesně dvakrát. Při třetím pokusu se power pack definitivně vybil hned po připojení telefonu. V případě telefonů s vyšší kapacitou baterie než 2 500 mAh bychom tedy určitě nepočítali ani se dvěma plnými nabitími.

  • Nabíjení z 9 % na 100 % přes port B (až 1 A) trvalo přesně 2 hodiny a 10 minut.
  • Nabíjení z 9 % na 100 % přes port A (až 2,1 A) trvalo přesně 2 hodiny a 12 minut. Rychlost je tedy víceméně stejná, jako při nabíjení z běžné nabíječky.
  • Opětovné nabití zcela vybitého akumulátoru nabíječkou s výstupem 5 V/0,7 A (standardní nabíječka k Samsungu Galaxy S II) trvalo přes sedm hodin.
Verbatim Dual USB Power Pack - nabíjení telefonu Verbatim Dual USB Power Pack – nabíjení telefonu

Stav nabíjení power packu je indikován LEDkami, které se postupně rozsvěcí (nejprve bliká jedna, pak jedna svítí a druhá bliká, dvě svítí, třetí bliká, … kompletní nabití indikuje rozsvícení všech čtyř LED). Zajímavé bylo, že nabíječka, jež je součástí balení Samsungu Galaxy S II, měla tendenci z konektoru vypadávat, kdežto kabel od LG Optimus One držel v power packu naprosto spolehlivě.

Při pokusu o nabíjení se současně spuštěnou navigací Waze, která nechává rozsvícený displej, zatěžuje procesor a grafiku a přenáší data, stíhal power pack telefon nabíjet tak, že na konci půlhodiny cesty vykazovala baterie o tři procentní body vyšší stav než na začátku.

Kdy, kde a za kolik?

Verbatim AA Power Pack seženete v českých elektronických obchodech za cenu od 238 Kč s DPH, k čemuž je ale nutné připočíst ještě investici do tužkových baterií.

Verbatim Dual USB Power Pack je k dostání ve třech verzích, lišících se nejen kapacitou integrovaného akumulátoru, ale také vzhledem.

  • Verbatim Dual USB Power Pack 5 200 mAh od 813 Kč.
  • Verbatim Dual USB Power Pack 8 400 mAh od 924 Kč.
  • Verbatim Dual USB Power Pack 10 000 mAh od 1 035 Kč.

Resumé

Verbatim AA Power Pack

Klady

  • Kompaktní rozměry.
  • Nízká hmotnost (bez baterií).
  • Možnost zakoupit baterie v obchodě.

Zápory

  • Na jednu sadu baterií nabije běžný telefon maximálně na 75 % kapacity.
  • Kvůli nemožnosti nabíjet vložené články je nutnost nosit sebou záložní baterie, nabíječku AA baterií, nebo tyto baterie kupovat.
  • V případě použití jednorázových baterií poměrně vysoké náklady.
  • Pouze dvoustavová indikace stavu vložených baterií
  • Obtížné zavírání dvířek prostoru baterií.
  • Krátký kabel.

Verbatim Dual USB Power Pack

Klady

  • Akumulátor je nedílnou součástí power packu, lze ho nabíjet běžnou nabíječkou.
  • Možnost nabíjet dvě zařízení současně.
  • Indikace stavu akumulátoru prostřednictvím čtyř LED.
  • Relativně malé rozměry.
  • Relativně nízká hmotnost.
  • Pokud by vám nestačila kapacita 5 200 mAh, můžete pořídit 8400mAh či 10 000mAh verzi.

Zápory

  • Nabíječka není součástí balení.
  • Budete odkázáni jen na akumulátor v power packu.
  • Krátký kabel.

Rozhodnutí, zda zvolit první či druhou variantu, závisí především na tom, jak často míváte na svých výletech přístup k elektrické síti. Jestliže vám stačí v terénu nabít telefon dvakrát, pak je pro vás ideálním společníkem Verbatim Dual USB Power Pack. Taktéž pro tablet doporučíme spíše tuto variantu, která je schopná nabíjet vyšším proudem.

Naopak Verbatim AA Power Pack ocení především ti, kteří hodlají trávit mimo dosah civilizace a zdroje energie více času, a jsou ochotni investovat do většího množství nabíjecích či jednorázových tužkových baterií.

Za zapůjčení k testu děkujeme společnosti Verbatim.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)