Super Silent: Ovládněte tichý režim v Androidu

supersilent_ico

Super Silent je jednoduchá aplikace, která přepne telefon do tichého režimu, když ho používáte, a naopak zapne zvuky v momentě, kdy je zamčený. Může se to zdát jako zbytečná funkce navíc, nicméně po čase používání patrně sami uznáte, jak praktická a návyková tato „vychytávka“ je.

Co Super Silent slibuje?

Autoři v Obchodě Play prezentují Super Silent jako drobnou aplikaci, která ztiší váš telefon v okamžiku, kdy ho používáte, v opačném případě pak zvuk zapne. Praktické využití vysvětlují následovně: „Když si chatujete s kamarády, nepotřebujete, aby mobil oznamoval přijetí zprávy zvukem, protože o ní víte (něco jako „ty stěrače, ostřikovače, to nemusíte hlásit – to přeci vidí!“). Leckdy může být upozorňování zvukem během chatování hodně otravné. Naopak pokud je telefon uzamčený a leží někde na stole, je určitě vhodné upozornit na přijetí zprávy zvukem.“

Jednou z cest je neustálé přepínání zvukových profilů, ale to je nejen otravné, navíc často také zapomenete mobil v jednom či druhém režimu. Nástroj Super Silent bude za vás tyto úkony provádět automaticky. Uživatel si tedy nastaví zvukový profil pro okamžiky, kdy je telefon probuzený/odemčený (ve výchozím nastavení tichý režim) a situace, kdy je vypnutý/uzamčený (ve výchozím stavu normální profil).

Zdarma, nebo zaplatit?

Ve verzi zdarma nabízí aplikace tyto vlastnosti a funkce:

  • Tichý (nebo jakýkoli jiný zvukový) pro odemknutý telefon.
  • Normální (nebo žádný) profil, když je telefon uzamčen.

V placené verzi za necelých 40 Kč pak vypadá nabídka následovně:

  • Deaktivace aplikace při změně zvukového profilu uživatelem (volitelné).
  • Oznámení v notifikacích (nefunguje v Androidu 4.1).
  • Pokud nepotřebujete tuto funkci neustále, můžete ji deaktivovat bez otevření aplikace. K těmto účelům poslouží widget na domovskou obrazovku.

Jak Super Silent funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 1.2 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.1.1 Lollipop. Po spuštění se ihned ocitnete v prostém rozhraní programu, nesoucím se v duchu hesla „V jednoduchosti je síla.“ Program komunikuje v angličtině a na prvním místě naleznete přepínač, který aktivuje a deaktivuje funkci Super Silent.

Uživatelské rozhraní aplikace Super Silent Uživatelské rozhraní aplikace Super Silent

Další možnosti si projdeme v bodech.

  • Select Screen Wake Profile – volba profilu v okamžiku, kdy je obrazovka zařízení zapnutá. Možnosti jsou tichý (Silent), vibrace (Vibrate), nebo normální (Normal).
  • Select Screen Off/Sleep Profile – volba profilu při zhasnutém displeji. Možnosti jsou stejné jako v předchozím případě.
  • Disable on Profile Changed – deaktivace programu Super Silent při změně zvukového profilu mimo aplikaci. Tato funkce je dostupná jen v placené verzi.
  • Make Screen Off/Sleep Profile – jestliže je zvukový profil změněn uživatelem, Super Silent ho nastaví jako výchozí při zhasnutém displeji. Tato funkce je dostupná jen v placené verzi.

V kontextové nabídce najdete pouze tři další možnosti: sdílení odkazu na aplikaci, hodnocení v Obchodě Play a pořízení plné verze.

Kontextová nabídka aplikace Super Silent Kontextová nabídka aplikace Super Silent

Celkově vzato je aplikace Super Silent jednoduchá, až primitivní, nicméně co má dělat, to dělá na výbornou. Její použití v praxi jsme poměrně brzy ocenili jako praktické – když jsme s mobilem pracovali, upozorňoval nás na události vibracemi, v případě, kdy byl zhasnutý/vypnutý, jsme se mohli spolehnout na zvukové notifikace. Ve své podstatě je taková funkce relativní, ale velice návyková maličkost, kterou by přitom mohl obsahovat samotný systém Android.

Resumé

Super Silent je jednoúčelový nástroj, zaměřující se na jeden konkrétní problém: vypnutí zvukových upozornění v okamžiku, kdy uživatel s telefonem pracuje, a naopak jejich zapnutí v momentě, kdy je telefon neaktivní. Pokud vystačíte se třemi profily – tichým, vibracemi a normálním – pak vystačíte i s verzí zdarma. Naopak jestliže si chcete s profily „pohrát“ a oceníte-li možnost zapnutí/vypnutí skrze widget, patrně investice ve výši 40 korun nebudete litovat. Celkově hodnotíme Super Silent jako dobrý nápad, realizovaný do podoby jednoduchého a moderního programu.

Aplikaci Super Silent ve variantě zdarma si dosud stáhlo více než tisíc uživatelů, přičemž její průměrná známka je 4,1. 2,4 MB velký balíček lze použít na telefonech a tabletech s Androidem 2.2 a vyšším.

Super Silent - Phone Muting
Super Silent - Phone Muting
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)