TOPlist

Shazam: Co to hraje? [updated]

shazam_ico

Vítejte u první minirecenze na tomto webu. K rychlému průzkumu jsem si vybral aplikaci, která se velmi snadno používá a přitom je opravdu užitečná – Shazam.

Shazam na G1Shazam na G1

O co jde

Představte si následující situaci (která se třeba mně stává poměrně často) – posloucháte rádio a ozve se skvělá písnička. Moc rádi byste zjistili, o co jde, a případně si pořídili (například skrze Amazon MP3 shop) skladbu v elektronické podobě. Jak ale na to, když Vám hlasatel neprozradil o jakou píseň jde?

Já jsem obvykle takovou situaci řešil odposlechem několika frází z textu a následným Googlením, často to ale nebylo úplně jednoduché a hlavně – bylo potřeba mít při ruce přístup k Internetu. Od doby kdy jsem si do G1 nainstaloval Shazam tento problém už řešit nemusím ..

Jak to funguje

Použití je extrémně jednoduché – ostatně, na úvodní obrazovce aplikace nabízí jen dvě tlačítka :) A hned to první z nich „Tag Now“ se postará o veškerou magii. Stačí takto spustit „odposlech“ a přiložit mikrofon telefonu ke zdroji hudby. Přibližně po 15ti sekundách poslouchání aplikace získaný vzorek zanalyzuje a porovná s (obsáhlou) databází.

Shazam - homescreenÚvodní obrazovka Shazam - poslouchámOdposlech hudby

Výsledkem je nejen informace o názvu písně a autorovi, ale i obrázek z alba desky na kterém vyšla, či odkaz přímo do Amazoního obchodu a na YouTube. Co víc si přát?

Shazam - vysledek
Nalezená skladba

Telefon G1 samozřejmě zatím nemám moc dlouho, ale u skladeb na kterých jsem Shazam vyzkoušel byla úspěšnost rozpozání 100% (a to na poměrně širokém spektru písní – od Sweet About Me až po Boogie Wonderland :).

Zajímavosti

Shazam samozřejmě není aplikace, která by vznikla čistě pro platformu Android. Software se vyvíjí už od roku 2002 a je dostupný pro širokou škálu různých zařízení (včetně možnosti získat informaci skrze SMS). Zajímavostí také je, že v databázi skladeb je zaindexováno (alespoň podle oficiálního webu) už více než 6 miliónů písní .. a to už je pořádné číslo!

Shrnutí

Shazam je aplikace která rozhodně stojí za to. A i pokud jí třeba přímo aktivně nebudete využívat, určitě s ní přinejmenším zapůsobíte na přátele ;)

Update – přidány screenshoty aplikace.

archiv
O Autorovi - archiv

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)