Prohlížeč Firefox: Aktualizace plná skvělých vychytávek

Firefox – náhleďák

Pokud z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete používat prohlížeč Chrome, je tu jistá šance, že používáte prohlížeč Mozilla Firefox. Ta právě získává aktualizaci, která přináší smršť novinek a vychytávek, jejichž uplatnění nalezna mnoho uživatelů.

Novinka #1: Firefox nemusí stahovat obrázky

První novinku využijí především ti uživatelé, kteří mají opravdu malý FUP limit. Nově totiž Firefox umožňuje vypnout stahování obrázků. Dají se buď vypnout úplně nebo jejich automatické stahování můžete povolit například pouze při připojení k WiFi síti.

Pokud byste přece jen potřebovali nějaký obrázek z webu zobrazit (stáhnout), stačí pak jen dlouze na jeho místě podržet prst. Vypnutí stahování obrázků naleznete v Nastavení > Rozšířené > Zobrazit obrázky.

Firefox - aktualizace - zobrazování obrázků

Novinka #2: Omezení uživatelského účtu

Jelikož má již několik posledních verzí prohlížeče Firefox přístup ke kameře a mikrofonu, může se hodit možnost omezení uživatelského účtu. Tato funkce se hodí zejména, pokud hrozí, že vaše ratolesti vyplýtvají váš FUP na webových aplikacích využívajících videochat.

Možnosti, jak využívání kamery a mikrofonu zamezit, jsou dvě. Tou první je úplné odepření práv kamery a mikrofonu, pokud máte zařízení s Androidem 6.0. Pokud ne, zbývá druhá možnost, která je právě v této verzi Firefoxu novinkou. V nastavení uživatelů telefonu naleznete možnost přidat „omezený“ účet, jemuž snadno po rozkliknutí položky Firefox přiřadíte funkce, které smí využívat.

Firefox - aktualizace - omezený účet (2) Firefox - aktualizace - omezený účet (1)

Bohužel z neznámého důvodu se nám na redakčním telefonu nepodařilo přidat omezený účet. Je možné, že někteří výrobci tuto možnost ve svých nadstavbách eliminují.

Novinka #3: Blokování .onion domén

Poslední velkou novinkou aktualizace pak je blokování .onion domén na úrovni DNS. .onion jsou generickými pseudo-doménami, fungující pro služby anonymní sítě Tor. Název .onion odkazuje na tzv. „onion routing“, tedy techniku pro anonymní přístup na internet, kterou právě síť Tor využívá. Asi nemusíme již více poukazovat na to, že se jedná o bezpečnostní složku aktualizace.

A stále to není vše

Aktualizace nesoucí číslo 45 přináší kromě zmíněných novinek samozřejmě také hromadu drobných oprav a vylepšení stability, rychlosti a plynulosti. Aktualizace již byla vydána v Obchodě Play, ale uživatelům je servírována postupně.

Firefox Fast & Private Browser
Firefox Fast & Private Browser

Zdroj: Mozilla, AP

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)