Power Clean: užitečný pomocník na jarní úklid ve vašem Androidu

power_clean_ico

Podobně, jako počítače či notebooky s operačním systémem Windows, začnou časem a používáním zpomalovat také telefony a tablety s Androidem. Možných příčin snížení rychlosti a zpomalení odezvy je samozřejmě více, počínaje běžícími rezidentními programy, přes zbytečné aktivní procesy a konče nepořádkem, který v souborovém systému zanechaly některé aplikace. Jedno společně s druhým přispívá k nenasytnému spotřebování omezených systémových prostředků, což v konečném výsledku znamená jediné: pomalejší systém.

Chcete-li optimalizovat výkon vašeho přístroje, musíte použít aplikaci Power Clean. Tento bezplatný program vás zbaví „digitálního odpadu“, který nahromadil v přístroji, umí také přesouvat aplikace z paměti telefonu na paměťovou kartu a vytvořit záložní kopie důležitých programů. Zvládne uvolnit úložiště, vyčistit paměť, odebrat nebo zakázat nepotřebné aplikace a těmito kroky zrychlit zařízení. Pojďme se na jeho funkce podívat podrobněji.

Co Power Clean slibuje?

Nabízené funkce a vlastnosti lze shrnout do čtyř základních bodů:

  • Čištění – uvolní místo a zlepší výkon odstraněním zbytečných souborů a dalšího nepořádku, jako je vyrovnávací paměť, stažené soubory a další. Kromě toho umí mazat historii prohlížeče, schránku i najít a odinstalovat škodlivé aplikace, které mají zbytečná oprávnění.
  • Optimalizace paměti – vyčištění operační paměti a optimalizace rychlosti telefonu odstraněním nadbytečných úloh na pozadí. Možnost zakázání úloh, spouštěných společně se systémem. Widget na domovskou obrazovku pro rychlé uvolnění paměti.
  • Správa aplikací – Snadná dávková odinstalace programů a zálohování těch důležitých. Možnost zakázání předinstalovaných a systémových aplikací. Skenování a odstranění zbytečných souborů APK. Přesun programů z interní paměti na paměťovou kartu. Správce oznámení vám pomůže zakázat nechtěná oznámení.
  • Informace o zařízení – údaje o stavu zařízení, jako je zatížení procesoru, paměti, grafického akcelerátoru, fotoaparátu, úložiště, ROM, baterii a hardwarových funkcích. Možnost identifikace a ukončení aplikací, které se zásadně podílejí na spotřebě baterie, zpomalují zařízení a způsobují jeho zahřívání.

Power Clean

Power Clean

Jak Power Clean funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 2.4.0 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 4.4.4 KitKat. Spuštění probíhá bez jakéhokoli zdržování a během okamžiku se formou grafických ukazatelů dozvíte teplotu procesoru, obsazení operační paměti (plus celkovou a obsazenou velikost) a zaplnění úložišť (dohromady interního i paměťové karty). Na první pohled je také zřejmé, že aplikace nekomunikuje česky, nýbrž anglicky.

Ve spodní polovině okna jsou připravena čtyři tlačítka, vedoucí do jednotlivých sekcí:

Tlačítko v zeleném kruhu slouží ke „generálnímu úklidu.“ Aplikace během několika sekund projde celý systém a ve formě seznamu vypíše, co vše je možné vyčistit. Konkrétně například uvolní operační paměť, promaže cache, úložiště médií a provede pokročilé čištění podporovaných programů. Na našem nepříliš udržovaném redakčním mobilu aplikace slibovala uvolnění 3,58 GB. Když jsme tuto údržbu poté spustili znovu, deklarovala již pouze 417 MB, takže přinejmenším z tohoto pohledu proces čištění přinesl nějaké výsledky.

Možnosti nastavení

V nastavení, do kterého se dostanete z hlavní obrazovky přes kontextovou nabídku, najdete následující možnosti:

  • Language – výběr jazyka prostředí aplikace. Jak jsme uvedli, česky Power Clean neumí. Vybírat můžete z němčiny, angličtiny, španělštiny, francouzštiny, italštiny, portugalštiny, ruštiny, turečtiny a dvou asijských jazyků
  • Theme Style – možnost změny grafického tématu aplikace. Na výběr je modrá a šedá verze.
  • Send anonymous usage statistics – odesílání anonymních statistik o použití.
  • Notification Toggle – pokud by vám vadilo, že aplikace oznamuje například příliš vysokou teplotu procesoru, můžete přístup do oznámení vypnout.
  • Boost Widget – zobrazí popis, jak na domovskou obrazovku vytáhnout widget pro rychlé uvolnění operační paměti.
  • Kill tasks at screen turnoff – ukončuje běžící úlohy při zhasnutí obrazovky. Této možnosti bychom ale doporučovali se vzdát, aby nedocházelo k ukončování důležitých aplikací. Pokud byste se přesto rozhodli, můžete si přepínačem Auto cleaning results nechat zobrazovat výsledky této operace.
  • Task Reminder – upozornění, pokud obsazení operační paměti přesáhne uživatelem stanovenou mez (Memory Used). Podotýkáme, že na Androidu není obsazená paměť vždy na škodu.
  • CPU Reminder – upozornění na přílišné zatížení procesoru.
  • Temperature Unit – volba jednotek teploty.
  • Temperature Reminder – varování, jestliže teplota procesoru přesáhne uživatelem nastavenou hranici (Temperature Treeshold).
  • Ignore list – nastavení aplikací a souborů, které má Power Clean při čištění ignorovat.

Resumé

Nástroj má relativně skromné požadavky na systém, takže i na zařízeních se slabším hardwarem funguje docela rychle a důkladné čištění a optimalizace systému potrvá maximálně několik minut. Díky intuitivnímu rozhraní se v něm dá snadno orientovat. V praxi se patrně nejvíce bude hodit funkce čištění cache aplikací a odstranění zbytečných souborů. Oceňujeme možnost zálohy aplikací, které pak můžete použít i na zařízeních bez přístupu k Internetu a/nebo k Obchodu Play. Na testovacím telefonu nám ale systém neumožnil přesun programů na paměťovou kartu, stejně jako nám zůstaly zapovězené funkce, vyžadující práva roota. K lepšímu pochopení mezi laiky by určitě přispěla lokalizace do češtiny.

Přinejmenším polemická je schopnost uvolňování operační paměti. Kromě toho, že většina programů stejně hned po ukončení opětovně nastartuje (čímž zbytečně zatíží systém), bývá tento způsob optimalizace spíše kontraproduktivní. Doporučujeme ho používat pouze na zařízeních nejnižší specifikace se starou verzí operačního systému.

Aplikaci Power Clean si nainstaloval více než milion uživatelů a jeho průměrná známka v Obchodě Play je velmi slušných 4,5. Instalační balíček, velký 1,4 MB, můžete použít na zařízeních s Androidem 2.3 a novějším.

Power Clean - Antivirus & Phone Cleaner App
Power Clean - Antivirus & Phone Cleaner App
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (34)