Platba mobilním telefonem s NFC v prvních obchodech už i v Česku (video)

No Image-06

Počínaje dneškem byl v České republice zahájen pilotní projekt bezkontaktních mobilních plateb. Platit svým mobilním telefonem vybaveným NFC technologií může ode dneška zatím hrstka vybraných zákazníků obchodního řetězce Globus. Již v roce 2012 by však mohly být platby skrze mobilní telefon rozšířeny i pro širokou veřejnost.

Cílem projektu, který potrvá 6 měsíců, je získat poznatky z reálného využívání bezkontaktních mobilních plateb a připravit se tak na komerční spuštění této služby. Do ověřovacího programu se zapojí dvě stovky společných klientů společností Telefónica a Citibank a dvě stovky společných klientů společností Telefónica a Komerční banka, kteří mohou novou technologií platit na pokladnách v hypermarketu Globus v Chotíkově u Plzně a ve třech hypermarketech Globus v Praze (Černý Most, Čakovice a Zličín). Platební aplikaci, která je nahrána na SIM kartu mobilních telefonů operátora Telefónica, poskytla karetní asociace VISA Europe. Zahájení pilotního projektu se v pražské provozovně Globusu v Čakovicicích účastnili zástupci společností Komerční banka, Citibank Europe, Globus ČR, Visa Europe a Telefónica Czech republic.

Jak platba probíhá

Platba bezkontaktní technologií se v zásadě příliš neliší od klasického placení platebními kartami. Vkládání platební karty do útrob platebního terminálu pouze nahrazuje přiložení telefonu nebo speciální bezkontaktní karty k tomuto terminálu.

Samotný proces placení může mít dvě podoby, je totiž závislý na výši částky, kterou se chystáte uhradit.

Platba pod 500 Kč

  1. Vyčkáte na výzvu pokladní(ho) k provedení platby
  2. Přiložíte svůj mobilní telefon k terminálu, provedení platby bude signalizováno pípnutím
  3. Vyčkáte na doklad o provedení platby z platebního terminálu

Platba nad 500 Kč

  1. Vyčkáte na výzvu pokladní(ho) k provedení platby
  2. Přiložíte svůj mobilní telefon k terminálu, zahájení platby bude signalizováno pípnutím
  3. Zadáte Passcode (obdoba PIN kódu) na klávesnici mobilního telefonu a přiložte k terminálu pro dokončení platby
  4. Vyčkáte na doklad o provedení platby z platebního terminálu

Zákazník se o proběhlé platbě dozví jednak na displeji telefonu, a díky standardnímu procesu zúčtování, stejnému jako u platby platební kartou, transakci uvidí také v elektronickém bankovnictví, případně mu na mobilní telefon přijde standardní oznámení o provedené transakci (sms, e-mail).

NFC Mobile Payment / Mobilni bezkontaktni platby

NFC Mobile Payment / Mobilni bezkontaktni platby

NFC a Android

V rámci pilotního projektu budou použity mobilní telefony Samsung Star 5230 NFC (nemá Android) s předinstalovanou mobilní aplikací O2 Wallet. Fanoušky Androidu však jistě nejvíce zajímá možnost platit telefonem právě s tímto systémem. V sočasné době ještě není oficiální aplikace, která by umožňovala platit Android telefonem. Nabídka Android aplikací a telefonů s podporou NFC by však měla být otázkou několika měsíců. Například Samsung již chystá upgradovanou verzi modelu Galaxy S II, která přidá podporu NFC. Na trhu se již delší dobu pohybuje také Samsung Nexus S podporující NFC jako první Android.
Placení pomocí NFC si však budou moci dopřát také majitelé telefonů, které tento čip neobsahují. Umožní to speciální NFC microSD karta, která bude obsahovat vše potřebné (samotný čip, anténu) k provedení bezkontaktní plateby za pomocí příslušné aplikace v telefonu.

Bezpečnost bezkontaktních plateb

Jelikož je bezkontaktní placení v porovnání se zavedenými platebními kartami teprve v počátcích, velmi ožehavá je otázka bezpečnosti. Nejvíce nedůvěry přitahuje právě placení „na dálku“. Na dnešní tiskové konferenci padlo několik faktů, které shrnujeme v následujících bodech:

  • před použitím aplikace pro placení pomocí telefonu je nutné nejprve zadat bezpečnostní kód (ochrana při zcizení telefonu)
  • při platbě do 500 korun není vyžadováno zadání passcodu (hesla)
  • passcode je vyžadován standardně až u částek převyšujících 500 korun
  • NFC funguje na vzdálenosti do několika centimetrů
  • NFC lze nastavit celkem do tří stavů (vypnuto, pasivní, aktivní/zapnuto)
  • v pasivním režimu je vyžadován passcode vždy, tedy i při částkách do 500 korun (v aktivním režimu pouze nad zmíněných 500 korun)
  • secure element u telefonů používaných v pilotním projektu (obsahuje digitální ID) je uložen na SIM kartě (není závislý na konkrétním telefonu)
  • secure element může být uložen také na microSD kartě
  • při odcizení telefonu je nutné zavolat na zákaznickou linku své banky pro zablokování vašeho ID (obdoba blokace platební karty)

NFC v Evropě

Česká republika se dnešním zahájením pilotního projektu bezkontaktních mobilních plateb zařadila mezi další evropské státy, které tuto technologií v maloobchodním odvětví zavádí.

Jan Šesták
O Autorovi - Jan Šesták

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)