Nové Google Goggles: rychlejší, chytřejší a umí luštit sudoku

obchod google play hlavni

Včera vydaná verze Google Goggles si poradí s čárovými kódy, rozpozná reklamu v časopisech a umí vyluštit sudoku.

Společnost Google vydala novou verzi 1.3 svého programu Goggles, což je aplikace, která umí rozeznávat objekty nasnímané fotoaparátem telefonu. V praxi funguje tak, že po pořízení snímku provede jeho analýzu, srovná ho s databází obrázků Google a následně vám poví, co jste to vlastně vyfotili. Včera vydaná verze 1.3 je zase o něco chytřejší: poradí si s většinou čárových kódů, rozpozná tištěnou reklamu v časopisech a novinách a jako hlavní bonus přináší řešitele sudoku.

Nová podpora čárových kódů by vám měla pomoci při nákupech, kdy se více informací o daném produktu dozvíte pouhým naskenováním štítku. Jednoduše stačí zaměřit fotoaparát a během okamžiku se dozvíte o daném výrobku vše potřebné, včetně jeho dostupnosti v online obchodech a cenách. Vyzkoušeli jsme tuto funkci na balení DVD-R značky Verbatim a jako výsledek jsme dostali nejen přesný popis produktu, ale také odkazy na Heuréku, což lze považovat za dostatečné.

Google Goggles: Vyhledání produktu podle čárového kódu

Google Goggles: Vyhledání produktu podle čárového kódu

Rozpoznání reklamy v tištěných titulech má být ukázkou propojení offline a online médií. Princip je takový, že fotoaparátem sejmete reklamní plochu a Goggles vám dá odkazy na stránky, kde se o daném produktu nebo značce dozvíte více. Tato funkce by měla rozpoznat reklamu z většiny amerických časopisů a novin, publikovanou od srpna loňského roku.

Konečně luštění sudoku je funkcí, která v sociálních sítích zaujala nesporně nejvíce uživatelů. Pokud si nevíte rady s rébusem ve vašem oblíbeném časopise nebo novinách, jednoduše si ho vyfotíte a během chvilky se dozvíte správný výsledek. Více o této funkci se můžete dozvědět z následujícího videa, kde inženýr Google Casey Ho s Nexusem S s nainstalovaným Google Goggles soutěží s národní šampiónkou v sudoku Tammy McLeod. Kdo asi vyhraje? :)

Google Goggles Sudoku Demo

Google Goggles Sudoku Demo

Vyzkoušeli jsme v praxi vyluštění velmi obtížného sudoku ze serveru SudokuOnline.cz. Po nasnímání rébusu nabídl Goggles jeho vyřešení, které netrvalo déle než dvě vteřiny. Praktické využití necháme na vás.

Google Goggles: Luštění sudoku

Google Goggles: Luštění sudoku

Stručný seznam novinek vypadá následovně:

  • Přidáno rychlé rozpoznání čárového kódu. Pokud v nasnímaném obrázku pozná čárový kód, rovnou zobrazí výsledky k danému produktu.
  • Rozpoznávání reklam v amerických tištěných médiích, publikovaných od srpna 2010.
  • Přidán režim „torch mode“ pro lepší osvětlení objektů na podporovaných telefonech.
  • Možnost nahrát obrázek z galerie.
  • Přidán řešitel sudoku.

Aktualizovanou verzi programu můžete stahovat z Android Marketu.

Informace o aplikaci Google Goggles

Testovaná verze: 1.3 z 10. ledna 2011
Licence: freeware
Stránka programu: www.google.com/mobile/goggles/
Stránka AndroLib: www.androlib.com/android.application.com-google-android-apps-unveil-xAxB.aspx
Stránka AppBrain: www.appbrain.com/app/google-goggles/com.google.android.apps.unveil
Počet stažení dle AppBrain: více než 250 000
Hodnocení dle AppBrain: 4,06/5
Velikost aplikace v telefonu: 3,57 MB
QR kód:

QR kód aplikace Goggles

QR kód aplikace Goggles

Zdroj: Google Mobile Blog.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (29)