TOPlist

Navigace Waze se chystá na Android Auto

waze_android_auto_ico

Waze – populární navigace s dopravními informacemi – přichází na Android Auto. Oznámil to včera Google na své vývojářské konferenci Google I/O. Zpráva je součástí celé řady aktualizací pro Android Auto, které dorazí v příštích několika měsících. K novinkám patří například schopnost probudit platformu ve voze slovy „OK Google.“

Jedním z nejdůležitějších oznámení včerejšího dne na vývojářské konferenci Google I/O je nová verze platformy Android Auto. Ta nyní může fungovat nejen v kompatibilním palubním počítači, ale také na mobilním telefonu, kde nabídne prakticky stejnou uživatelskou zkušenost včetně ovládání hovorů, posílání zpráv, navigace a přehrávání multimédií hlasem.

Android Auto bude také možné instalovat do automobilů jako systém pro infotainment (systém pro informace a zábavu) včetně podpory AM/FM rádia, klimatizace, hovorů a streamování multimediálního obsahu. Android Auto se také bude umět synchronizovat s kompatibilním systémem infotainmentu přes Wi-Fi integrovanou v automobilu, což eliminuje potřebu kabelů.

Podpora Waze na přání uživatelů

Z hlediska softwaru je jistě zajímavá včera oznámená podpora navigační aplikace Waze, což byla dle Googlu jedna z nejžádanějších funkcí. Až dosud totiž ve více než stovce kompatibilních modelů byly k dispozici jen Mapy Google.

Navigace Waze nenabízí jen prosté vedení z jednoho místa na druhé – při plánování trasy bere v úvahu také případné dopravní komplikace, kolony, uzavírky, nehody a další faktory, které mohou ovlivnit dojezdový čas. Kromě toho může varovat před měřením rychlosti, policejními hlídkami a upozorňovat na překročení maximální povolené rychlosti v daném místě. Mapy Google z původně izraelské navigace přebírají celou řadu dopravních informací, nicméně Waze nabízí podstatně bohatší funkce.

Waze přizpůsobuje trasu podle dopravní situace Waze přizpůsobuje trasu podle dopravní situace

Díky podpoře platformy Android Auto se Waze může dostat z displejů mobilních telefonů na obrazovky palubních počítačů aut, jakož i do produktů nezávislých dodavatelů jako jsou Kenwood a Panasonic. Stane se zde první alternativou k Mapám Google, přičemž je nepravděpodobné, že by vyhledávací gigant na svou půdu pustil ještě nějakou další konkurenci. Aktualizovaného softwaru bychom se měli dočkat během několika následujících měsíců.

Zatímco Google očekává, že počet aplikací pro Android Auto poroste, šéf vývoje Patrick Brady říká, že vývojáři by se měli zaměřit na několik hlavních kategorií: „Automobil není obecná počítačová platforma, takže bychom měli cílit na aplikace, které jsou v tomto prostředí nejužitečnější.“ Mělo by se jednat především o programy související s navigováním, komunikací a konzumací multimediálního obsahu. „Rozhodně bychom uvítali rozšíření nad tento rámec, ale pouze za předpokladu, že to lze provést bezpečným způsobem,“ dodal Brady.

Zdroje: androidcentral.com, androidheadlines.com, theverge.com, usatoday.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)