Telefon Meizu MX3 – čínská exotika na českém trhu (recenze)

TOP

Pojem Meizu byl pro české zákazníky ještě před nějakým časem neznámý. To se ovšem mění s oficiální českou distribucí této čínské značky, která přichází s modelem Meizu MX3. Jak obstál tento čínský elegán v našem testu?

Obsah recenze

Obsah balení

Telefon Meizu MX3 dorazil v luxusní krabičce, která nás svou velikostí překvapila. V balení jsme kromě telefonu nalezli také nabíječku, USB kabel, přípravek na odejmutí zadního krytu a několik papírových materiálů.

Meizu MX3 nám přišel v luxusní krabičce Meizu MX3 nám přišel v luxusní krabičce

Balení obsahuje standardní položky Balení obsahuje standardní položky

Vzhled a dílenské zpracování

Přední strana telefonu Meizu MX3 není na první pohled ničím významná. Několik odlišností však po detailním zkoumání přeci jen objevíme. Největší prostor zabírá 5,1palcový Full HD displej, jehož rámečky po stranách jsou příjemně tenké. To samé už se nedá říci o horním a dolním okraji, ale nutno připomenout, že Meizu MX3 nabízí senzorové tlačítko pod displejem.

A zde právě narážíme na tu neobvyklost – pouze jedno tlačítko. Ostatní známé volby (menu, zpět či nedávné aplikace) se přesunuly do softwarové části tlačítek či je lze nahradit gesty. Senzorové tlačítko nabízí ještě jednu zvláštnost – je stále napájeno a i ve tmě slabě svítí. Slouží také jako notifikační dioda. Nad displejem se pak standardně nachází čočka předního fotoaparátu, reproduktor a senzory.

Jedno tlačítko je poměrně neobvyklé, slouží navíc jako notifikační dioda Jedno tlačítko je poměrně neobvyklé, slouží navíc jako notifikační dioda

Nad displejem se standardně nacházejí také senzory, reproduktor a čočka fotoaparátu Nad displejem se standardně nacházejí také senzory, reproduktor a čočka fotoaparátu

Zadní strana telefonu již tak neobvyklá není a nepotěšil nás ani materiál, ze kterého je zadní kryt zhotoven. Jedná se totiž o lesklý hladký plast, který působí trochu lacině. Objektiv zadního fotoaparátu spolu s přisvětlovací diodou je umístěn uprostřed horní části. V pravém spodním rohu pak sídlí reproduktor.

Záda telefonu jsou z lesklého hladkého plastu Záda telefonu jsou z lesklého hladkého plastu

Objektiv 8MPx fotoaparátu a LED přisvětlovací dioda Objektiv 8MPx fotoaparátu a LED přisvětlovací dioda

Reproduktor je snadné omylem zakrýt Reproduktor je snadné omylem zakrýt, běžně se to ale nestává

Zadní kryt je odnímatelný, sranda to ovšem vůbec není. V pravém spodním rohu je totiž západka, která nedovolí kryt sundat. Meizu dodává k telefonu speciální přípravek na sundání krytu, který slouží pro odjištění západky a také k „odlepení“ krytu. V první řadě se nám ovšem vůbec nepovedlo západku odjistit (kolíček u dodávaného přípravku je krátký), takže jsme museli použít hrot propisky (který mimochodem manuál zakazuje). Po troše cviku jsme se naučili kryt sundávat úplně jiným způsobem, než je psáno v manuálu, ale snadná záležitost to v každém případě není. Zadní kryt prakticky odejmeme pouze kvůli Micro SIM kartě, neboť baterie je uživatelsky nevyměnitelná a slot pro paměťovou kartu chybí.

K odejmutí zadního krytu jsme použili speciální přípravek. Snadné to ovšem není K odejmutí zadního krytu jsme použili speciální přípravek. Snadné to ovšem není

Baterie je vidět, ale vyjmout ji nelze Baterie je vidět, ale vyjmout ji nelze

Celý bok přístroje je lemován sympatickým kovovým rámečkem, hrany jsou zaoblené. Levá část přístroje je vyhrazena ovládacím tlačítkům hlasitosti, pravá zeje prázdnotou. Tlačítko napájení se nachází na horní straně přístroje spolu s 3,5mm konektorem pro sluchátka. Kabel MicroUSB pro nabíjení a přenos dat do počítače lze připojit do spodní části přístroje.

Ovládací tlačítka na levé straně Ovládací tlačítka na levé straně

Zapínací tlačítko a konektor pro 3,5mm jack Zapínací tlačítko a konektor pro 3,5mm jack

Povedený a kvalitní kabátek

Z konstrukce jsme měli dobrý pocit. Na pohled je přístroj elegantní a líbivý, nezklame ani kvalitou své konstrukce. Jedinou výtku jsme tak měli k lacinému plastu zadního krytu, který jde navíc těžko odejímat. Hrany přístroje jsou zakulacené, takže se přístroj velmi dobře drží a zároveň krásně sklouzne do kapsy vašich kalhot. Trochu jsme se obávali toho, že bude telefon kvůli tomu vypadávat z rukou, ale nebylo tomu tak.

První pohled

Meizu MX3 – první pohled

Meizu MX3 - první pohled

Fotogalerie

Hardware a displej

Osm, nebo čtyři jádra?

Meizu MX3 se chlubí osmijádrovým procesorem Samsung Exynos 5 Octa 5410 a my musíme potvrdit, že fyzicky osm jader skutečně obsahuje. Tento koncept je ovšem trochu jiný – čip tvoří 4 výkonná jádra Cortex-A15 s frekvencí 1,6 GHz a 4 úsporná Cortex-A7 s frekvencí 1,2 GHz. Celkový výkon tvoří spolupráce těchto dvou skupin jader a je dán především těmi výkonnějšími. Cortex-A7 se naopak uplatní při méně náročných operacích, neboť nabídnou dostatek výkonu a nízkou spotřebu. Tento koncept (nazvaný ARM Big.Little) zajistí dostatečný výkon a také určitou úsporu energie. Zdaleka tedy neplatí, že by byl Exynos 5410 výkonnější než třeba čtyřjádrové procesory Snapdragon 800 od Qualcommu. Výkonný čip doplňuje 2GB RAM paměť, ze které i po delší době používání stále zbývá okolo 1 GB volné RAM, což je určitě pozitivní zpráva.

Meizu MX3 - vytížení paměti RAM

Vnitřní úložiště činí v našem případě pouze 16 GB, ze kterých je pro uživatele dostupných přibližně 12,5 GB. Tento prostor není možné rozšířit paměťovou kartou, takže při nákupu telefonu zvažte, zda se pro vás nehodí varianta s větším prostorem, kterou ovšem není snadné na českém trhu sehnat. Baterie nás trochu zklamala – papírová hodnota 2400 mAh nás společně v kombinaci s 5,1″ Full HD displejem strašila.

Meizu MX - obsazení vnitřní paměti

Meizu MX3 nás příliš nepotěšilo ani ohledně konektivity – chybí podpora rychlých sítí LTE a také NFC či infraport. Při dané ceně telefonu je to na pováženou. Podpora technologií Wi-Fi ve standardech 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0 samozřejmě nemůže chybět. Potěší také podpora USB OTG pro připojení dalších periferií.

Čínský výrobce se nenechal strhnout vlnou zvyšujících se megapixelů a vybavil Meizu MX3 „pouze“ 8MPx snímačem. Tato hodnota je ovšem pro mobilní telefon naprosto dostatečná, což víceméně potvrzuje i naše testování, ve kterém dopadl fotoaparát dobře. Pro lepší osvětlení je k dispozici také přisvětlovací LED dioda na zadní straně.

 Meizu MX3 – specifikace

  • displej: 5,1″, IPS LCD, Full HD rozlišení, jemnost 415 ppi
  • procesor: osmijádrový Samsung Exynos 5410 (4 x Cortex-A15 frekvence 1,6 GHz + 4 x Cortex-A7 frekvence 1,2 GHz)
  • GPU: IT PowerVR SGX544MP3
  • paměť: 2GB RAM, 16GB vnitřní úložiště (existují také 32/64/128GB varianty)
  • fotoaparát: 8MPx vzadu, HDR, Full HD video, 2MPx přední
  • baterie: 2400 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 LE, GPS, GLONASS, USB OTG
  • OS: Flyme OS 3.0 (Android 4.2)
  • rozměry: 139 x 72 x 9 mm
  • hmotnost: 143 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Povedený Full HD displej

Hned z kraje na nás 5,1″ Full HD displej telefonu Meizu MX3 působil velmi dobře – je velmi jemný a kontrastní, podání barev nám také přišlo parádní. Nezklamal nás ani na slunci, kdy nabízí srovnatelnou čitelnost s konkurencí. Poměrně dobře fungovalo automatické řízení jasu, které lze navíc korigovat. Jediný nedostatek vidíme v maximálním jasu, který nám telefon při automatickém řízení jasu a nastavené jiné hodnotě než maximální zkrátka nedopřeje. Jsme tak trochu zvyklí, že v momentě, kdy vstoupíme na slunce a máme nastavený jakkoliv automatický jas, telefon nám dopřeje maximální jas. U Meizu MX3 jsme občas museli sami sáhnout po maximální hodnotě, ale většinou jsme si toho ani nevšimli.

Barvy jsou věrné a v některých obrázcích (zejména tam, kde převládá zelená) byl pohled na displej konkurence líbivější. Při normálním používání jsme si toho ovšem nevšimli, bílá barva je naproti tomu velmi dobrá.

Test výkonu (benchmarky)

Meizu MX3 svým výkonem v AnTuTu neurazí, ale rozhodně ani nezaujme Meizu MX3 svým výkonem v AnTuTu neurazí, ale rozhodně ani nezaujme

V Quadrantu je situace podobná. Výkonu je dost, ale na konkurenci to nestačí V Quadrantu je situace podobná. Výkonu je dost, ale na konkurenci to nestačí

Herní výkon

Vyzkoušeli jsme několik náročnějších herních titulů, abychom si výkon vyzkoušeli v praxi. Jedinou výtku máme ke hře Real Racing 3, se kterou není testovaný přístroj kompatibilní. Při delším hraní se telefon znatelně zahřívá v oblasti fotoaparátu.

Se známým závodním titule si Meizu MX3 poradilo svěle Se známým závodním titulem Asphalt 7 si Meizu MX3 poradilo skvěle

Ani v druhém závodním titulu na nás nečekaly problémy Ani v druhém závodním titulu Need for Speed: Most Wanted na nás nečekaly problémy

N.O.V.A. 3 dala testovanému přístroji zabrat, poradil si ovšem dobře N.O.V.A. 3 dala testovanému přístroji zabrat, poradil si ovšem dobře

Modern Combat 4 běžel výborně Modern Combat 4 běžel výborně

Konektivita

Wi-Fi a Bluetooth

V případě bezdrátového připojení Wi-Fi nemáme žádné výhrady. Technologie Bluetooth nás při běžném používání (spárování s Bluetooth handsfree či posílání souborů) také nezklamala, spárovat se s hodinkami se systémem Android Wear ovšem nebylo kvůli staršímu Androidu 4.2 možné.

Datové sítě

Meizu MX3 si v našich končinách poradí s rychlými sítěmi 3G, na LTE už je krátké. Datové spojení bylo po většinu času stabilní a neprovázely jej žádné problémy. Pouze jednou se nám stalo, že telefon hlásil datové spojení, ale internet nefungoval. Po restartu telefonu nešel chytit ani signál, ale po pár minutách se situace srovnala. Nutno podotknout, že se to skutečně stalo v místech, kde se signál ztrácí, a telefon byl nejspíš zmaten.

USB OTG

Podobně jako většina čínských telefonů se i Meizu MX3 pochlubí podporou funkce USB OTG, díky které lze k telefonu skrze speciální kablík (není součást balení) připojit například Flash disk či další periferie.

Připojení k počítači

Po připojení k počítači s Windows se Meizu MX3 automaticky nahlásí jako MTP zařízení a se spojením či přenosem souborů jsme neměli žádný problém. Ti, kteří dávají přednost standardu MSC, mají bohužel smůlu. Telefon tuto možnost na rozdíl od některé konkurence (například Sony) nepodporuje.

GPS

GPS jsme otestovali při běžném používání (navigace, Google Maps atp.) a také při Geocachingu. Ani v jednom případě nás telefon Meizu MX3 nezklamal – zaměření polohy je otázkou několika sekund, a to dokonce někdy i uvnitř budovy, s čímž mají ostatní telefony problém. Kompas také pracoval výborně, takže použití přístroje Meizu MX3 při Geocachingu bylo uspokojivé. Zde nemáme co vytknout.

Meizu MX3 - test GPS

Baterie a výdrž

Telefon Meizu MX3 je navzdory svému velkému 5,1″displeji s Full HD rozlišením vybaven baterií s kapacitou pouze 2400 mAh. Tak nějak jsme rovnou počítali s tím, že výdrž nebude zázračná. V praxi se nám tato předpověď potvrdila, i když musíme přiznat, že jsme čekali výdrž nižší. Celý den jsme totiž s telefonem tak tak vydrželi, což při našem intenzivnějším používání není zase tak špatný výsledek. Je vidět, že Meizu zapracovalo také na správě napájení a i s papírově nižší kapacitou dokáže vydržet podobně jako konkurence. V tomto ohledu tedy nebudeme výdrž chválit, ale naopak nás telefon ani vyloženě nezklamal.

Meizu MX3 - výdrž běžné používání

Vyzkoušeli jsme tradičně ještě sérii několika testů. Výsledky jsou v tomto ohledu špatné a jsou trošku v rozporu s výdrží při běžném používání.

Meizu MX3 - test výdrže

Uživatelské prostředí

Flyme OS 3.0 – starý Android 4.2 změněn k nepoznání

Stejně jako například Xiaomi se i tvůrce telefonu Meizu MX3 pokusil vytvořit svůj vlastní systém, který staví na Androidu. Systém Flyme OS 3.0 je postaven na již trochu starším Androidu 4.2, což jej hned z kraje trochu znevýhodňuje. Celé prostředí je změněno k nepoznání a na první pohled skoro ani nepoznáte, že jde o Android. Změn se dočkaly téměř všechny části systému – zamykací obrazovka, softwarová tlačítka, notifikační lišta, Launcher atp.

A jak na nás tento systém působil? Po troše zvyku nakonec dobře. Některé vychytávky byly příjemné, navíc je vše hezky sladěno a Flyme OS 3.0 tvoří zkrátka příjemné prostředí, které navíc nabízí veškeré možnosti systému Android. Má to ovšem jeden velký háček – Android 4.2 je už starší verze, což nám přineslo některé problémy. Nemohli jsme například Meizu MX3 spárovat s žádným zařízením se systémem Android Wear, neboť ten vyžaduje Android 4.3 a novější. Stejně tak některé Google aplikace nebyly aktualizovány na nejnovější verzi. I když na samotném prostředí starší verzi systému Android nepoznáte, na podobné problémy můžete narazit. Kdyby tedy Meizu vydalo aktualizaci alespoň na Android 4.3, rozhodně bychom se nezlobili. Na prostředí Flyme OS 3.0 se můžete podívat v následujícím videu.

Meizu MX3 – systém Flyme OS

Meizu MX3 - systém Flyme OS

Rychlost a stabilita prostředí

Celý telefon na nás působil po celou dobu testování velmi svižně, i když na úplné TOP modely to nemělo. Jsme ovšem přesvědčeni, že by se situace zlepšila také s výkonnějším procesorem (například se Snapdragonem 800). I tak je optimalizace v podání čínského výrobce velmi dobrá a telefon Meizu MX3 nás nezklamal ani ohledně stability – neobvyklé pády aplikací jsme nezaznamenali.

Senzorová, nebo softwarová tlačítka? Obojí!

Meizu MX3 je ve svém ovládání trochu netypické. Přístroj totiž ovládáte kombinací softwarových a senzorových tlačítek a využít můžete také šikovná gesta. Pro návrat domů slouží senzorové tlačítko pod displejem. Jeho podržením lze také vypnout displej, tahem od spodní části obrazovky přes tlačítko pak obrazovku zase rozsvítit. Stejné gesto, ale při spuštěném displeji, poslouží jako tlačítko zpět. Totožný tah prstu, ale mimo softwarové tlačítko, zobrazí nedávno spuštěné aplikace. Tlačítko zpět a další možnosti jsou zobrazeny také v liště se softwarovými tlačítky, které se ovšem automaticky skrývají, pokud nejsou potřeba. Díky tomu je využíván rozumně celý prostor displeje. Moc se nám líbilo, že do softwarové lišty se mohou schovat i volby z aplikací – v SMS aplikaci například tlačítka pro přidání přílohy, smajlíky či odeslání. Podobně to funguje i v ostatních aplikacích.

Kontakty, telefonování a klávesnice

Dialer ze systému Flyme OS nás moc nepotěšil – s T9 vytáčením si totiž vůbec neporadí, lze jen nastavit rychlé volby pod jednotlivá čísla. Kontakty sice vypadají trochu jinak než v čistém Androidu, ale nalezneme zde úplně stejné možnosti.

Meizu MX3 - dialer a kontakty (1)

Průběh telefonních hovorů neprovázely žádné problémy – druhá strana nám vždy rozuměla a ani nám se nezdálo, že byl přední reproduktor něčím zvláštní.

Klávesnice nám vůbec nevyhovovala, což způsobilo zejména netradiční rozložení některých znaků. Krátce po spuštění přístroje jsme ji tedy nahradili povedenou klávesnicí SwiftKey.

Meizu MX3 - klávesnice

Prostředí systému Flyme OS 3.0

Zvukový výstup a reproduktor

Meizu MX3 jsme v hudební přehrávač proměnili mnohokrát a spolu s lepšími sluchátky tvořil testovaný přístroj kombinaci pro solidní poslech. V našich uších zněl zvukový výstup velmi dobře, navíc byl trochu až nestandardně hlasitý.

O poznání hůř je na tom reproduktor, který sice hraje poměrně nahlas, kvalitní reprodukci ale nečekejte. Navíc jej kvůli své konstrukci snadno můžete snadno zakrýt a úplně jej utlumit. Naštěstí je na takovém místě, které jsme při normálním používání ani jednou omylem nezakryli.

Fotoaparát a natáčení videa

Osmimegapixelový fotoaparát nevypadá v návalu konkurence s 13MPx fotoaparáty nikterak závratně, snímači to ovšem stačí. Daleko důležitější budou výsledky v praxi. Fotoaparát v telefonu Meizu MX3 si poradí také s nahrávání Full HD videa a HDR fotografiemi. Nechybí ani přisvětlovací LED blesk, který nám pomůže v případě horšího světla. A jak tedy Meizu MX3 fotí? Fotografie rozhodně nejsou špatné a Meizu MX3 fotí poměrně dobře. O něco horší už je to s videem, kde je viditelná komprese. Obrázky a video v originálním rozlišení naleznete zde.

Aplikace Fotoaparát

Meizu MX3 - aplikace fotoaparátu

Fotografie

Video

Meizu MX3 – test kamery

Meizu MX3 - test kamery

 

Kdy, kde a za kolik?

Podle serveru Heureka není problém Meizu MX3 na českém trhu zakoupit, nabízí jej hned několik českých obchod. Bohužel obchody, u kterých je tento přístroj skladem, prodávají přístroje za částky okolo 10 000 Kč, což je příliš. Již v srpnu by ovšem měl tento přístroj nabízet český operátor O2 za cenu 7 999 Kč, což je rozhodně lákavější nabídka.

Resumé

Na test přístroje Meizu MX3 jsme se velmi těšili – čínský iPhone, jak jej často trh nazývá, patří k ryze čínským smartphonům, které ale mohou konkurovat i těm nejlepším přístrojům. Meizu se nebojí ani svého vlastního systému, čímž také trochu vystupuje z řady. A jak se nám tedy líbil?

Meizu MX3 nás hned z kraje příjemně překvapil povedenou konstrukcí, kterou sráží snad jen zadní kryt z lesklého plastu a velmi složitým rozebíráním. 5,1″ displej s Full HD rozlišením také hodnotíme kladně a špatné to rozhodně nebylo ani s celkovým výkonem, i když na konkurenci se Snapdragony zde Meizu mírně ztrácí. Slušný byl i fotoaparát, který za dobrých světelných podmínek dokáže vykouzlit hezké fotografie, video ale mohlo být o něco lepší. Potěší také podpora funkce USB OTG.

Kapitolou sama pro sebe je systém, který je od píky předělán. Flyme OS sice staví na Androidu, ale na první pohled připomíná úplně jiný systém. Téměř všechny systémové aplikace byly předělány a samotné ovládání systému je také v některých ohledech jiné. Přesto je to stále  Android, takže se nemusíte bát, že byste neměli přístup ke svým oblíbeným aplikacím. Rychlost a optimalizace prostředí je také na velmi dobré úrovni. Tento jinak velmi povedený systém sráží tvrdě na kolena fakt, že základem je starší Android ve verzi 4.2. To s sebou nese nepříjemnosti například při spárování se systémem Android Wear v chytrých hodinkách. Nadějí je nový model Meizu MX4, který již staví na novém prostředí Flyme OS 4.0 s Androidem 4.4. Snad se tedy brzy dočkáme aktualizace i pro model Meizu MX3.

Největší slabinou je baterie, která má kapacitu pouze 2400 mAh. Architektura ARM Big.Little sice zařídila, že při běžném používání vydrží telefon podobně jako konkurence (jeden den), ale stačí spustit některou náročnější hru a mobil vybijete klidně i za méně než dvě hodiny. Podobné je to s prohlížením internetu. Meizu MX3 také nenabídne rychlé sítě LTE a testovaná 16GB varianta ani NFC.

Za cenu 8 tisíc korun dostanete velmi sympatický telefon, který se může s konkurencí měřit v každém ohledu. Pokud si něco málo připlatíte a nakoupíte telefony Xiaomi Mi3 či LG G2, dostanete nejspíše lepší telefony. S Meizu MX3 budete ale minimálně velmi originální a pokud vám prostředí Flyme OS 3 přiroste k srdci, rozhodně nebudete nákupu litovat.

Klady

Povedená konstrukce
Kvalitní a jemný Full HD displej
Povedený systém Flyme OS 3.0 s dobrou optimalizací
Šikovná gesta senzorového tlačítka
Poměrně slušný fotoaparát
Podpora funkce USB OTG
Kvalitní zvukový výstup
Možnost načasovat vypnutí a zapnutí telefonu

Zápory

Starší verze systému Android 4.2
Celkově slabší výdrž na jedno nabití
Absence LTE
Absence NFC u testovaného telefonu
Zadní kryt není snadné sundat
Chybí T9 Dialer

Za zapůjčení děkujeme společnosti TCCM.

Chcete se na nejlepší telefony podívat osobně? Pak zavítejte na Android RoadShow 2014. Neváhejte a registrujte se!

registraceHome
Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)