Lenovo A7000: pořádná porce výkonu, která vás nezruinuje (recenze)

Lenovo A7000 titul

Společnost Lenovo k nám v poslední době přiváží jeden zajímavý telefon za druhým, nově nás z nabídky tohoto čínského giganta zaujal smartphone Lenovo A7000. V jeho výbavě totiž nechybí rozměrný 5,5″ displej, opravdu výkonný osmijádrový procesor či 2 GB RAM. Lenovo se v případě tohoto modelu navíc chlubí také tím, že se jedná o první telefon s technologií Dolby Atmos, kterou můžeme znát z kina a která by nám měla přinést opravdový požitek z prostorového zvuku. Za to vše si pak výrobce v ČR účtuje velmi sympatických 5000 Kč.

Obsah recenze

Obsah balení

V krabičce, která svým půdorysem jen o něco málo přesahuje rozměry samotného telefonu Lenovo A7000, vedle zmíněného smartphonu nalezneme také nabíječku, microUSB kabel a sluchátkový headset nevalné kvality. Je poněkud zarážející, že byť je telefon celý oděn v černé, příslušenství má barvu bílou. Lenovo jako bonus přibaluje také fólii na displej a plastovou vaničku, sloužící jako kryt telefonu.

Lenovo A7000 obsah balení

Vzhled a dílenské zpracování

Vzhled telefonu Lenovo A7000 se nese ve znamení jednoduchosti a tak zde nenalezneme žádné extravagantní designerské prvky. Celé tělo je tvořeno plasty a zadní kryt je snímatelný. Pod ním nalezneme, dnes čím dál méně častou, uživatelsky vyměnitelnou baterii. Krom té se však pod zadním krytem skrývá také dvojice slotů pro micro SIM karty a také slot pro paměťovou kartu microSD. V levém horním rohu na zádech telefonu se nalézá čočka fotoaparátu, ta je mírně zapuštěná pod úroveň zad, čímž je její krycí sklo chráněno před poškrábáním, pod fotoaparátem se nalézá dvojice přisvětlovacích LED diod. Hlasitý reproduktor je v tomto případě umístěn trochu netypicky v horní třetině zad telefonu. Tlačítko napájení se spolu s kolébkou hlasitosti uvelebilo na pravém boku přístroje, obě tlačítka jsou tak pro palec snadno dosažitelná. MicroUSB konektor se spolu s 3,5mm audio jackem nalézají na horní hraně telefonu.

Lenovo A7000 předek

Přední straně nedominuje nic jiného než rozměrný 5,5″ IPS displej, okolo celé skleněné přední strany je mírně vystouplý okraj, který ji chrání před poškrábáním při položení telefonu na rovnou plochu displejem dolů. Lenovo u svých telefonů nepoužívá softwarové navigační klávesy a u svých telefonů tak dává přednost senzorovým tlačítkům. V tomto případě by však bylo použití softwarových kláves lepší volbou a to už jen proto, že Lenovo A7000 nemá podsvícené navigační klávesy a kvůli nevýrazným popiskům budete častokrát i ve dne tisknout jednotlivé senzory spíše po paměti. Navíc by se telefon s takto velkou úhlopříčkou ovládal prostřednictvím softwarových kláves pohodlněji. Nad displejem se nalézá klasická sestava složená z telefonního reproduktoru, indikační LED diody, světlocitlivého a proximity senzoru a fotoaparátu s rozlišením 5 MPx.

Lenovo A7000 přední strana

Ze zpracování telefonu jsme měli dobrý dojem, i přes to, že jako materiál Lenovo zvolilo vcelku obyčejný plast, takže nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Povrch zadního byl příjemný na dotek, příliš sice nepřitahoval otisky, ale pokud se na něm už nějaký objevil, špatně se z něj dostával pryč. Telefon kvůli svým hranatějším krajům s pouze malými zaobleními v kombinaci s většími rozměry rozhodně nepadne do rukou každému a i lidé s většími dlaněmi budou mít občas problém Lenovo A7000 obsloužit jednou rukou. Rozměry telefonu činící 152,6 x 76,2 x 8 mm lze částečně ospravedlnit jako daň za rozměrný displej, škoda jen že telefon nemá menší okraje okolo displeje, v rámci své kategorie se však rozhodně nejedná o nijak neakceptovatelně velké plýtvání místem. Telefon nás vzhledem ke svým rozměrům překvapil poměrně nízkou hmotností 140 gramů.

První pohled na telefon Lenovo A7000

Lenovo A7000 – první pohled

Lenovo A7000 - první pohled

Hardware a displej

Co se hardwaru obsaženého v telefonu Lenovo A7000 týče, jak zde již padlo, smartphone nabízí IPS displej o úhlopříčce 5,5″ a HD (1280 x 720 px) rozlišení. Hlavní trumf telefonu ovšem spočívá v 64bit chipsetu MediaTek MT6752 s osmi jádry Cortex-A53 pracujícími na frekvenci 1,5 GHz. O grafický výkon se postará čip Mali-T760MP2. Nejednoho uživatele dozajista potěší také operační paměť RAM o velikosti 2 GB. Naopak velkým zklamáním je interní úložiště o kapacitě 8 GB, které bude nejednomu uživateli život pro změnu ztrpčovat, jelikož po odečtení prostoru, který si pro sebe zabere systém a předinstalované aplikace, zůstane uživateli pouhých 3,8 GB. Situaci částečně zachraňuje přítomnost slotu pro paměťovou kartu, kterou lze zvolit jako výchozí úložiště nejen pro instalaci aplikací. Hlavní fotoaparát má rozlišení 8 MPx a sekunduje mu dvojice přisvětlovacích LED diod, kamerka nad displejem nabídne 5MPx snímky. Uživatelsky vyměnitelná baterie disponuje kapacitou 2900 mAh.

Lenovo A7000 specifikace v bodech:

    • displej: 5,5″, IPS, HD (1280 x 720 px) rozlišení
    • procesor: MediaTek MT6752m, 64bit, 8 jader Cortex A53, 1,5 GHz
    • GPU: Mali-T760MP2
    • RAM: 2 GB
    • úložiště: 8 GB, microSD (až 32 GB)
    • fotoaparát: zadní 8 MPx, dvojité LED přisvícení, 1080p video, přední 5 MPx
    • baterie: Li-Pol, 2900 mAh
    • konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n,  Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS), LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz
    • OS: Android 5.0, VIBE UI
    • rozměry: 152,6 x 76,2 x 8 mm
    • hmotnost: 140 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Kombinace úhlopříčky 5,5″ a HD rozlišení dává dohromady ne úplně lichotivou jemnost obrazu 267 ppi (pixelů na palec). Pří bližším pohledu na displej jsou tak jednotlivé pixely snadno rozpoznatelné pouhým okem. Na druhou stranu se však rozhodně nejedná o věc, která by měla vyřadit celý telefon z vašeho výběru. Méně nároční uživatele nejspíš ani nenapadne si na nižší jemnost displeje stěžovat a většina těch náročnějších si velmi rychle zvykne, jelikož při vzdálenosti ze které s telefonem běžně pracujeme asi jen málokdo nižší rozlišení na této úhlopříčce zaregistruje. Pochválit ovšem musíme velmi živé, ale ne přepálené barvy displeje a také jeho pozorovací úhly, které jsou rovněž na velmi dobré úrovni. Zrovna tak čitelnost na slunci je na slušné úrovni, kvalit TOP modelů sice nedosahuje, ale v rámci své kategorie rozhodně patří do nadprůměru.

Lenovo A7000 displej

Zvukový výstup a reproduktor

Lenovo se u modelu A7000 chvástá přítomností Dolby Atmos, stejnojmenná technologie se používá například v kinech a poskytuje divákovy jedinečný zážitek z prostorového zvuku. Kdo by však čekal podobný zážitek také v případě telefonu s připojenými sluchátky, bude zklamán. S technologií použitou v kinech má totiž zdejší Dolby Atmos společné nejspíš jen jméno. Abychom mu však nekřivdili, musíme uznat, že při přehrávání videa či filmu vám telefon do sluchátek skutečně pustí také prostorový efekt, tedy spíše jeho náznak. Co se týče přehrávání hudby, zde je Dolby Atmos spíše na škodu jelikož funguje jen jako ekvalizér a to ještě nijak zvlášť pokročilý. Díky tlačítku v liště přepínačů jej však lze poměrně rychle a snadno vypnout a zvuk přenechat na nějakém kvalitním přehrávači s propracovaným ekvalizérem. Naštěstí má Lenovo A7000 na poměry levných telefonů poměrně kvalitní zvukový výstup, takže si svou hudbu budete moci patřičně vychutnat. Trochu nás zklamal reproduktor na zádech, jehož hlasitost byla poměrně nízká a nevyznačoval se ani nijak zásadně kvalitním zvukovým projevem.

Lenovo A7000 reproduktor

Testy výkonu (benchmarky)

Telefon Lenovo A7000 jsme podrobili také tradiční sérii benchmarků:

Herní výkon

Menší slabinou jinak velmi výkonného chipsetu MediaTek MT6752m je slabší dvoujádrový grafický čip Mali-T760MP2, který se svým výkonem nemůže se současnou špičkou měřit a například již poměrně staré Adreno 330 nabídne výkon o kus větší. Na druhou stranu, v cenové kategorii Lenova A7000 bychom jen stěží hledali telefon s vyšším grafickým výkonem. Čipu navíc ulehčuje práci nižší rozlišení displeje a rázem tak před námi leží levný mobil vhodný i ke hraní těch nejnáročnějších her. Na telefonu jsme vyzkoušeli obvyklou sestavu her složenou ze závodů Real Racing 3 a fps akce Modern Combat 5: Blackout. Se všemi zmíněnými hrami si telefon poradil na výbornou, jen u Real Racing 3 jsme se občas setkali se zaškobrtnutím, které měl nejspíš na svědomí fakt, že hra běžela na vysoké detaily. Pokud však plánujete na telefonu hrát náročnější tituly, silně doporučujeme investici do rychlé paměťové karty. Interní úložiště je totiž pro špičkové hry příliš malé, a pokud byste do telefonu vložili pouze nějakou levnou microSD kartu, mohlo by to mít za následek lagování jednotlivých her.

Konektivita

V oblasti konektivity je přítomno vše podstatné, byť občas s výhradami. Například rychlou Wi-Fi 802.11ac zde neočekávejte, spokojit se tak budete muset s Wi-Fi 802.11 b/g/n. Radost Lenovo A7000 neudělá také zákazníkům Vodafonu, nepodporuje totiž LTE frekvenci 900 MHz. Zbylé frekvence však již pokrývají všechna ostatní u nás používaná LTE pásma, jmenovitě se jedná o frekvence  800 / 1800 / 2100 / 2300 / 2600 MHz. Chybět pochopitelně nesmí Bluetooth ve verzi 4.0, spojení s automobilovou handsfree prostřednictvím něj fungovalo bezproblémově a spolehlivě. NFC zde bohužel chybí. Telefon je také Dual-SIM, přičemž na jedné SIM kartě můžeme provozovat jak hlasové hovory, tak i přenos dat prostřednictvím 3G a LTE, druhá SIM pak slouží pouze k hlasovým hovorům.

GPS

Úplný základ představují prostředky pro určování polohy. U telefonu Lenovo A7000 tak nečekejte ruský GLONASS a příznivce geocachingu pro změnu zklame absence senzoru digitálního kompasu. Na druhou stranu GPS s podporou A-GPS svou práci odvádí na výbornou a telefon tak dobře poslouží například jako automobilová navigace. Lenovo A7000 jsme testovali s navigacemi Sygic a Mapy Google přičemž ani jednou jsme nenarazili na jediný problém. Dokonce i v městské zástavbě byl první fix polohy dílem okamžiku.

Baterie a výdrž

Uživatelsky vyměnitelná baterie disponuje kapacitou 2900 mAh a pro daný hardware tak představuje dostatečnou avšak nijak závratnou zásobu energie. V praxi pak tato zásoba stačila na jeden pracovní den intenzivního používání, případně dva v režimu, kdy byl telefon používán jen k občasným telefonátům, komunikaci přes internetové klienty, synchronizaci a občasnému vyřízení e-mailu. Chybět pochopitelně nesmí správce napájení s různými režimy úspory baterie. Vedle režimu maximální úspory energie, kdy jsou telefonu povoleny pouze základní úkony, můžete také zapnout úsporný režim grafického jádra a obrazovky a spořič baterie, který se zapne po dosažení vámi zvolené minimální kapacity energie. Podobně jako režim maximální úspory vám dovolí pouze nejzákladnější úkony, jako telefonování, posílání SMS či nastavit si budík a podobně.

Na telefonu jsme rovněž provedli řadu testů, simulujících výdrž baterie při různém použití. Při všech testech byl jas obrazovky na maximu a telefon měl zapnutou Wi-Fi

  • Přehrávání videa – HD (720p) video vydržel telefon přehrávat 5 hodin 20 minut
  • Hraní her – náročnější 3D hru si na Lenovo A7000 zahrajete 2 hodiny a 45 minut
  • Prohlížení webu – při prohlížení webu s automatickou aktualizací stránky po 15 vteřinách se baterie odporoučela po 4 hodinách a 15 minutách

Lenovo A7000 GeekBench baterie

Uživatelské prostředí

Lenovo své telefony zpravidla doplňuje o grafickou nadstavbu VIBE UI a nejinak je tomu i v případě A7000. Celé prostředí se velmi podobá nadstavbám MIUI od Xiaomi či EMUI, které používají telefony Huawei a Honor. Podoba spočívá nejen ve velké barevnosti celého prostředí, ale také v tom, že VIBE UI nedisponuje samostatnou nabídkou nainstalovaných aplikací, ty se tak řadí na jednotlivé plochy. Pokud by se vám přednastavený motiv systému nelíbil, můžete jej spolu se vzhledem zámku obrazovky a stylem seznamu nedávných úloh změnit v Centru témat. Rozhraní VIBE UI poskytuje také řadu přídavných funkcí a nadstandardních možností nastavení. Za zmínku stojí například chytrá scéna, která umožňuje široké možnosti nastavení režimů dle toho, zda se nacházíte doma, v práci, ve škole, či spíte, případně je možné přidávat vlastní „scény“. Řada uživatelů jistě ocení možnost zapnout displej poklepáním, nebo jej rovnou odemknout přejetím po jeho spodním okraji, zároveň lze také rovnou spustit předvolené aplikace nakreslením gesta na vypnutém displeji. Proti nechtěnému odemknutí displeje v kapse, pokud byste měli problém s ovládáním velkého displeje jednou rukou, systém nabízí možnost zmenšení obrazu či funkci nazvanou Široký dotyk, kdy se na displeji zobrazí plovoucí tlačítko, po jehož rozkliknutí budete mít snadný přístup k předem nadefinovaným ovládacím prvkům a aplikacím. Užitečný nám pak ještě přišel protokol oznámení, kde lze nalézt i již přečtené notifikace či přehledný správce oprávnění jednotlivých aplikací. Krom zmíněné nadstavby Lenovo své telefony vybavuje také sadou takzvaných aplikací DOit, za zmínku pak stojí například aplikace pro sdílení souborů prostřednictvím Wi-Fi Direct, synchronizaci či zálohování.

Plynulost systému byla i díky výkonnému hardwaru telefonu na velmi dobré úrovni a za dobu testování jsme zaznamenali zpomalení jen velmi výjimečně. Vedle výkonného procesoru na tom mají svou zásluhu rovněž 2 GB operační paměti, přičemž systém sám si řekl v průměru o 800 MB a zbytek byl k dispozici jednotlivým aplikacím. Bohužel jsme se však několikrát setkali s pády aplikací, Lenovo by tak mohlo více zapracovat na stabilitě systému. Že výrobce na svůj telefon myslí, však dokazuje celkem 6 aktualizací, které si telefon po prvním vybalení z krabičky stáhl, a jedna, která k nám dorazila v průběhu testování. Lenovo by však mohlo poskytovat stažení celého balíku aplikací, takto musí uživatel po prvním spuštění nového telefonu instalovat i několik hodin aktualizační balíčky o velikosti pár desítek megabajtů.

Fotoaparát a natáčení videa

Lenovo A7000 disponuje hlavním fotoaparátem o rozlišení 8 MPx a světelnosti f/2.2 doplněným o dvojité LED přisvícení. Co se kvality pořizovaných snímků týče, připravil nám fotoaparát telefonu spíše zklamání. Dokonce i za dobrých světelných podmínek lze na snímcích nalézt šum, o zhoršených podmínkách nemluvě. Fotoaparát má velké problémy s protisvětlem a za slunečného počasí má zase tendence snímky hodně přepalovat. Žádné zázraky nečekejte ani od videa, to zvládne telefon pořizovat maximálně ve FullHD a o snímkovací frekvenci 30 fps. Při pořizování videozáznamu dělají telefonu problém přechody mezi různě osvětlenými scénami a také má tendence zbytečně přeostřovat. Celkově lze schopnosti fotoaparátu telefonu Lenovo A7000 shrnout jako trochu horší průměr jelikož v dané cenové kategorii lze najít mnohem lépe ale i o něco hůře fotící telefony.

Aplikace fotoaparátu

Horší schopnosti samotného fotoaparátu trochu kompenzuje předinstalovaná fotoaplikace, která nabízí široké možnosti nastavení a to včetně manuálního režimu, byť ne zcela plnohodnotného. Chybět nesmí HDR, panoráma ani různobarevné filtry. Celkově se pak s aplikací pracuje velmi dobře, škoda jen zmíněného horšího hardwaru.

Ukázkové snímky

Přední fotoaparát

Lenovo A7000 přední kamerka

Ukázkové video

Lenovo A7000 – ukázka videa

Lenovo A7000 - ukázka videa

Kdy, kde a za kolik

Lenovo A7000 můžete v českých e-shopech zakoupit za průměrnou cenu 4999 Kč, což je vzhledem k výbavě (a především výkonu) telefonu velmi sympatická částka.

Závěr

Lenovo A7000 je telefon, který zaujme především použitým výkonným osmijádrovým chipsetem a 2 GB RAM. Díky vysokému výkonu a velkému displeji se z něj rázem stává zajímavá volba například pro náruživé mobilní hráče, kteří však nedisponují dostatečným rozpočtem pro zakoupení některé z vlajkových lodí. Celkově se však telefon používá velmi příjemně, a tak je vhodný i pro řadu uživatelů, kteří sice nehledají „herní“ mobil, ale za vděk vezmou plynulému systému a více než dostatečné výkonové rezervě i do budoucna. Pohodlnému ovládání napomáhá také relativně aktuální Android 5.0 a propracovaná i když možná až zbytečně masivní nadstavba VIBE UI. Se vzhledem telefonu budou sice spokojeni spíše konzervativnější uživatelé, varianty s bílým nebo žlutým zadním krytem však dokáží zaujmout i mladší zákazníky. Naopak vůči kvalitě zpracování nebude mít námitek pravděpodobně nikdo. Byť se jedná o celoplastový telefon, kvalita jeho konstrukce je na velmi dobré úrovni a z telefonu nemáme pocit jako bychom v rukou drželi lacinou plastovou hračku. Poměrně nás překvapila i nízká hmotnost tohoto vcelku rozměrného telefonu. Pokud patříte mezi uživatele, kteří si na mobilu přehrávají filmy a seriály, tak v kombinaci s alespoň trochu kvalitnějšími sluchátky využijete i softwarové rozšíření Dolby Atmos. Pro poslech hudby však raději volte kvalitní přehrávač s propracovaným ekvalizérem.

Co se týče záporů, mezi ty hlavní řadíme především malé interní úložiště, které dělá z nákupu rychlé paměťové karty prakticky nutnost. Radost z telefonu nebude mít ani řada zákazníků Vodafonu, kteří využívají mobilní data, a to kvůli absenci LTE frekvence 900 MHz. Telefonu by se pak měli vyhnout i mobilní fotografové, jelikož 8MPx snímač opravdu nepodává příliš přesvědčivé výsledky. Mezi další zápory by se dal zařadit také displej s nižší jemností obrazu, naprostá většina uživatelů však s tímto neduhem nebude mít po pár hodinách používání telefonu sebemenší problém. S displejem souvisí také další záležitost, která by mohla řadu zájemců odradit, a to větší celkové rozměry telefonu, díky kterým jej bude jen málokdo moci plnohodnotně obsluhovat pouze jednou rukou. To je však spíše vlastnost, než nějaký nedostatek, a je na každém uživateli, aby si dobře rozmyslel, zda zvládne telefon o takové úhlopříčce pohodlně ovládat a zda mu bude vyhovovat. Soupis negativ telefonu Lenovo A7000 bychom pak uzavřeli nedostatkem, který velmi znepříjemňoval práci s telefonem, navíc je naprosto zbytečný, a o to více nás také mrzel – nepodsvícené senzorové klávesy. Jsme totiž názoru, že byť nemusí každému úplně vyhovovat, softwarové klávesy by byly mnohem lepším řešením než nepodsvícené senzory.

Klady

+ Nízká cena.
+ Velmi výkonný osmijádrový chipset.
+ Plynulý Android 5.0 a propracovaná nadstavba VIBE UI.
+ Kvalitní zpracování.
+ 5,5″ IPS displej s dobrými pozorovacími úhly i barvami.

Zápory

– Pouze 8GB interní úložiště.
– Absence LTE frekvence 900 MHz.
– Nepodsvícené senzorové klávesy.
– Slabý fotoaparát.
– Nižší jemnost displeje.

Za zapůjčení telefonu k recenzi děkuje českému zastoupení společnosti Lenovo.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (32)