Inteligentní čočky snímající duhovku oka: Google má nový patent

8253376939_e1f84efe01_z

Velký rozruch vyvolaly ve světě nejnovější patenty společnosti Google. Ten si nechal patentovat inteligentní kontaktní čočky se snímačem duhovky, které by měly sloužit jako heslo k přístupu na smartphone. Google si zaregistroval rovnou dvě technologie. Jednu na snímání duhovky a druhou na měření „kapacity“ oka. Níže se pokusíme vysvětlit, co tyto technologie znamenají.

inteligentní čočky

Inteligentní kontaktní čočky

Snímač duhovky bude pravděpodobně fungovat jako čárový kód. Na oko bude přivedeno světlo z externího zdroje a z odrazu v oku nasnímá senzor část duhovky, která bude sloužit jako jakýsi jedinečný podpis. Nejprve se však zkontroluje kapacita oka, která bude sloužit jako ochrana před zfalšováním. Druhý senzor totiž změří různé parametry kapaliny, která oko pokrývá, a určí, zda je oko skutečné (a patří živému člověku), či nikoliv. Existují také spekulace, že by se pomocí těchto čoček mohly uživateli v popředí zobrazovat různé informace formou krátkých zpráv.

Minority Report Iris Scan

Minority Report Iris Scan

Zatím si asi jen málokdo z nás dokáže něco podobného představit v praxi a někomu to možná zní jako naprostá utopie. Kdo z nás si ale před pěti lety dokázal představit inteligentní brýle? Čočky jsou, zdá se, jen dalším stupněm nezastavitelného pokroku technologie. Co na nové patenty Googlu říkáte vy?

Zdroj: Phandroid

David Zmuda
O Autorovi - David Zmuda

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)