Huawei TalkBand B2 – fitness náramek a handsfree v jednom (recenze)

Huwei Talkband B2 – hlavní obrázek

Do redakce nám dorazilo chytré příslušenství společnosti Huawei – Huawei TalkBand B2. Jedná se o fitness náramek, který se pouhým „cvaknutím“ dokáže přeměnit na Bluetooth handsfree. Zajímá vás, jak se tento netradičně navržený náramek osvědčil v praxi? Pak pokračujte ve čtení této podrobné recenze.

Obsah recenze

Obsah balení

Huawei TalkBand B2 dorazil ve stylové kovové krabičce tvaru krychle. Uvnitř se nachází jakýsi pogumovaný váleček, přes který je přeložený samotný náramek. Vyjmutím bočního víka se dostanete k ostatnímu příslušenství náramku – pryžovému pásku, kabelu pro nabíjení a náhradním špuntům od Bluetooth handsfree. V balení se se rovněž nachází manuál a příručka základních bezpečnostních informací.

Huawei TalkBand B2 - obsah balení Huawei TalkBand B2 – obsah balení

Video pohled

Huawei Talkband B2 – první pohled

Huawei Talkband B2 - první pohled

Vzhled a dílenské zpracování

K účelům recenze jsme obdrželi náramek zlaté barvy s koženým páskem. V obchodech také narazíte na stříbrnou a černou variantu, jejichž standardní pásky v balení jsou pryžové. Jelikož se jedná o fitness náramek, je pochopitelné, že kožený pásek by si s vodou (potem) příliš nerozuměl, a proto je v balení také náhradní (pryžový) pásek béžové barvy. Samotný náramek je tvořen kovovou kolébkou, v níž je zachycena hlavní řídící jednotka, kterou lze snadno transformovat do podoby Bluetooth handsfree. Na boku řídící jednotky se nachází vypínací tlačítko, jímž lze probudit displej. Ten lze aktivovat také natažením či zatřepáním ruky. V obou případech ovšem nelze říct, že by zmiňovaná gesta fungovala spolehlivě. Několikrát jsme museli všelijak možně mávat rukou, než se displej náramku rozsvítil. Kožený pásek je ukončen kovovou přezkou určenou k zapínání náramku. Pásek má v sobě dohromady 10 dírek, lze tedy s nadsázkou konstatovat, že jej nasadíte na jakkoli velkou ruku.

Jakým způsobem se z fitness náramku stane Bluetooth handsfree? Na bocích kovové kolébky se nachází 2 „tlačítka“, jejichž současným stlačením se uvolní piny zachycující hlavní řídící jednotku. Tu poté stačí s využitím minimální síly z kovové kolébky vyjmout a Bluetooth handsfree je na světě. Navrácení řídící jednotky do kolébky představuje, stejně jako vyjmutí, velmi jednoduchou operaci. Řídící jednotku je ovšem nutné vkládat do kolébky napřed stranou se sluchátkem a následně zacvaknout piny, čímž dojde k pevnému spojení. Během testování náramku se nám během týdne ani jednou nestalo, že by se řídící jednotka samovolně uvolnila, a to i v situacích, kdy jsme náramkem zavadili o oblečení (při převlékání).

Vzhled náramku Huawei TalkBand B2 nemůžeme pochválit, ani urazit. Na základě reakcí okolí se jedná o čistě subjektivní záležitost. Některým se náramek líbil, jiným nikoliv. Náramek se nám sice nosil velmi dobře, občas nám ale vadila jeho větší tloušťka, což je samozřejmě dáno přítomností Bluetooth handsfree.

Specifikace Huawei Talkband B2

  • Rozměry – šířka – 22 mm, hloubka – 11,88 mm
  • Pásek – vyměnitelný, 15 mm
  • Displej – 0.73″, 128×88, PMOLED
  • Baterie – 95 mAh
  • Váha – s koženým páskem 32.2 g, s pryžovým páskem 30,6 g
  • Nabíjení – microUSB
  • Odolnost – IP57 (voda a prach)
  • Kompatibilita – Android 4.0+, iOS 7.0+
  • Připojení – Bluetooth 3.0
  • Senzory – akcelerometr a šestiosý gyroskop (senzory dokáží rozpoznat, zda jdete, běžíte či jedete na kole)

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Veškeré fitness aktivity, které během dne provádíte, se zobrazují na malém, 0,73″ PMOLED displeji s rozlišením 128 x 88 pixelů. Tento dotykový displej lze velmi jednoduše ovládat – mezi jednotlivými ukazateli se přesouváte tažením prstu nahoru a dolů. Displej rovněž reaguje na ťuknutí (například při aktivaci viditelnosti Bluetooth) a delší stisknutí (při aktivaci běžeckého módu). Co všechno tedy malinkatý displej dokáže zobrazit?

Základní obrazovka zobrazuje údaje o čase, datu, kapacitě baterie a stavu připojení Bluetooth. Tažením prstu směrem dolů se dostáváme k zobrazení ušlých kroků, dále pak spáleným kaloriím, doby spánku a běžeckému módu. Když podržíte boční vypínací tlačítko, dostanete se do nastavení, kde se nachází pouze 3 možnosti – aktivace Bluetooth, vyhledání spárovaného telefonu jeho „prozvoněním“ a dálková spoušť fotoaparátu. Ovladatelnost displeje je výborná, odezva na tažení prstem je blesková a spolehlivá. Chválit ale rozhodně nemůžeme čitelnost displeje na slunci, je totiž prakticky nulová. Pokud si tedy během dne budete chtít zkontrolovat vaše aktuální statistiky a venku bude svítit slunce, vaší jednou spásou bude vyhledání temnějších prostorů.

Konektivita

Chytrý náramek Huawei TalkBand B2 se páruje s telefony/tablety prostřednictvím Bluetooth 3.0. Abyste TalkBand B2 úspěšně spárovali, musíte mít v telefonu Android ve verzi 4.0+. Náramek je také kompatibilní s iOS. Po prvotním spárování, kterým vás provede aplikace Huawei Wear, stačí pro navázání spojení pouze aktivovat Bluetooth vašeho telefonu. Spuštěním aplikace Huawei Wear dojde k automatické synchronizaci náramku a načtení potřebných dat. Náramek disponuje vlastní pamětí, takže se nemusíte bát, že byste přišli o své fitness statistiky, když náramek delší dobu nespárujete.

Huawei TalkBand B2 - spárování s telefonem Huawei TalkBand B2 – spárování s telefonem

Přenos zvuku a volání

Jednou z klíčových funkcí náramku Huawei TalkBand B2 je již několikrát zmiňované volání. Při volání se vám na displeji zobrazí jméno kontaktu, náramek se tedy poučil od své předchozí verze, která byla schopná zobrazovat pouze čísla. Vyloupnutím Bluetooth handsfree se hovor automaticky příjme, na vás tedy pouze zbude vložit handsfree do ucha. Kvalita zvuku ze sluchátka nám připadala spíše průměrná. Druhá strana si až na výjimky na kvalitu zvuku nestěžovala, čemuž napomáhá kvalitní potlačení okolního ruchu handsfree.

Baterie a výdrž

Výrobce udává, že náramek vydrží bez nabíjení při běžném používání až 6 dní. V praxi jsou čísla sice o malinko menší, ovšem ne o tolik. Při testování se nám podařilo vybít náramek již čtvrtý den. Zde je nutno podotknout, že během čtyřdenního testování jsme náramek opravdu nešetřili a velmi často jsme jej měli spárovaný s mobilním telefonem. Prakticky každý den jsme skrze handsfree vyřídili několik hovorů, často jsme zapínali displej pro kontrolu času a fitness statistik a také jsme náramek pravidelně synchronizovali s mobilní aplikací Huawei Wear. Naše využití náramku tak bezesporu neodpovídalo běžnému, nýbrž náročnějšímu používání. Kdybychom se při testování byť jen lehce omezili, troufáme si tvrdit, že by náramek těch 5-6 dní zvládl.

Huawei TalkBand B2 - nabíjení skrze microUSB Huawei TalkBand B2 – nabíjení skrze microUSB

Aplikace Huawei Wear

Huawei TalkBand B2 je kompatibilní s aplikací Huawei Wear, ale také například s UP by Jawbone. Náramek jsme pravidelně synchronizovali s aplikací Huawei Wear, a proto si nyní pojďme ukázat, co všechno je v této „appce“ k vidění a také jaké pokročilé funkce nabídne.

Když s aplikací začínáte, vyzve vás k vyplnění vašeho pohlaví, věku, váhy a data narození. Na základě těchto údajů pak aplikace počítá, jakou vzdálenost jste ušli/uběhli apod. Chytrý náramek Huawei TalkBand B2 dokáže měřit ušlé kroky, běh, jízdu na kole, přičemž zaznamenává přesný čas vašich aktivit. Kromě toho také umí hodnotit kvalitu vašeho spánku. Veškeré tyto aktivity se zaznamenávají v aplikaci, kde si je můžete v uživatelsky přívětivém rozhraní prohlédnout.

Spárovanému náramku lze skrze aplikaci Huawei Wear nastavit několik zajímavých funkcí. Pojďme si je krátce představit:

  • Připomenutí aktivity: s tímto nastavením náramek zavibruje a na displeji ukáže siluetu cvičícího panáčka, čímž signalizuje, že jste delší dobu nevyvinuli žádnou fyzickou aktivitu. U tohoto nastavení lze upravit interval nečinnosti pro aktivaci upozornění.
  • Chytrý alarm: Huawei TalkBand B2 vás s tímto nastavením probudí (vibracemi), když zjistí, že jste vstoupili do fáze lehkého spánku. Náramek totiž dokáže měřit, v jaké fázi spánku se zrovna nacházíte. Náramkem si tedy nejen nastavíte budík, ale také časový interval (před časem budíku), v němž vás aplikace probudí v lehké fázi spánku.
  • Alarmy událostí: s náramkem TalkBand B2 lze synchronizovat až 5 alarmů. Při vytváření těchto upomínek lze upravit jejich název a samozřejmě také čas. Vibracemi a textem na displeji vám pak náramek události připomene.

Kdy, kde a za kolik?

Huawei TalkBand B2 koupíte ve většině Tuzemských obchodů za průměrnou cenu 4500 Kč.

Resumé

V dnešní době, kdy trh nositelné elektronicky spatřuje jeden chytrý náramek za druhým, není zrovna jednoduché přijít s něčím originálním. Společnosti Huawei se to dozajista podařilo. TalkBand B2 navazuje na první generaci, kterou vylepšuje více prémiovým vzhledem, zpracováním a novými funkcemi. Koncept 2 v 1 funguje na výbornou a určitě jej v běžném životě mnohokrát oceníte. Když vám například někdo volá při řízení, stačí se kouknout na displej náramku (kde mimochodem zjistíte, kdo vám volá), „vyloupnout“ handsfree a začít volat. Balení náramku přichází se dvěma pásky (koženým a pryžovým), lze jej ovšem zakoupit i ve stříbrném a černém provedení, a tedy bez standardního koženého pásku, jakou má naše zlatá testovací varianta. Uchycení náramku prostřednictvím motýlové přezky je praktické, pásky navíc obsahují 10 dírek pro zachycení, takže si můžete být téměř jisti, že náramek padne zkrátka každému. Vzhled náramku zřejmě zůstane subjektivní záležitostí. Jediné, co nám na Huawei TalkBand B2 vadilo, je jeho tloušťka dosahující téměř 12 milimetrů.

Huawei TalkBand B2 dokáže monitorovat vaše kroky, běh, jízdu na kole a spánek. Měření lze v každém z těchto případů označit jako velmi přesné. Veškeré statistiky si na konci dne můžete prohlédnout nejen na displeji náramku, ale také v aplikaci Huawei Wear. Velkou nevýhodou dotykového displeje je jeho špatná viditelnost na slunci. Jinak se ovšem displej velmi dobře ovládá a nabízí vynikající odezvu.

S plně nabitým náramkem nebudete mít problém „přežít“ i čtyřdenní náročné používání. Nabíjení je zajištěno skrze microUSB v hlavní řídící jednotce.

Jaký bude verdikt? Huawei TalkBand B2 je povedené zařízení. Spojení fitness náramku s Bluetooth handsfree se i v běžné praxi jeví jako užitečná kombinace. Pokud se společnosti u dalších generací podaří redukovat tloušťku zařízení a zlepšit viditelnost displeje na slunci, mohlo by se jednat o prodejní hit. Vůbec bychom se nezlobili, kdyby byl Huawei TalkBand B2 o něco levnější, neboť 4 500 Kč nám na chytrý náramek, i když s Bluetooth handsfree, nepřipadá zrovna málo.

Klady

+ samotný koncept chytrého náramku + Bluetooth handsfree
+ odolnost IP57 (vodotěsnost a odolnost vůči prachu)
+ odezva dotykového displeje
+ notifikace a chytré buzení prostřednictvím vibrací
+ přijmutí hovoru pouhým „vycvaknutím“ handsfree
+ zobrazování ID volajícího
+ kovové zpracování

Zápory

– mizerná čitelnost displeje na slunci
– velikost náramku
– z notifikací (kromě nastavitelných skrze upozornění) dokáže zobrazovat pouze zmeškané hovory, nikoliv SMS zprávy či jiná upozornění
– vysoká cena

Za zapůjčení děkujeme společnosti Huawei.

Jirka Pernica
O Autorovi - Jirka Pernica

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)