Recenze HTC Desire S: Nástupce dvou legend, na vrchol však nedosáhne

htc-logo-1

Na český trh dorazil nový člen rodiny Desire telefonů, a sice HTC Desire S. První model této řady, který jí také propůjčil svůj název, model HTC Desire, se stal jedním z nejoblíbenějších modelů HTC. K jeho úspěchu prokazatelně přispělo také téměř identické dvojče Nexus One vyráběné pod hlavičkou společnosti Google jako první tzv. Google Phone. Překonat ne jednu, ale rovnou dvě legendy nebude jednoduché, jaký tedy je nový Desire S?

První dojem

První dojem je „chladný“. Desire S totiž přichází po vzoru Desire HD s celohliníkovou konstrukcí. V našem případě měl testovaný telefon modrou barvu. Kdyby k telefonu byl přibalený technický průkaz, v kolonce barva by bylo napsáno modrá metalíza. Musím říct, že odklon od černo-černé kombinace je příjemný a telefon přesto (možná i proto) působí velmi elegantně.

HTC Desire S má podobné rozměry jako předchůdce HTC Desire, zachována zůstala i velikost displeje 3,7″

Co se týká hliníku, věřím a doufám, že z pohledu materiálu šasí se jedná o nastupující standard u mobilních zařízení. Konstrukce Desire S je příjemně bytelná a pevná, slova vrzání nebo skřípání se vám z hlavy pozvolna začnou vytrácet, protože je nebudete muset používat. Když porovnám konstrukci staršího Desire s Desire S, je to jako srovnávat dílenské zpracování felicie s passatem. Ačkoliv původní Desire také oplýval lehkou kovovou konstrukcí kolem displeje, zadní plastový kryt vrzal, nedoléhal a mnohdy lehce přečníval. Bylo to jako byste položili plátkový sýr na velmi hrubě a nerovně ukrojený krajíc chleba. Desire S je v tomto opravdu o mílové kroky napřed. Jako nejslabší prvek konstrukce co do dlouhodobé trvanlivosti bych viděl plastové  části konstrukce na zadní straně telefonu, zejména spodní díl, který kryje baterii. Ačkoliv jsme se s žádnými problémy (skřípání) během testování nesetkali, přeci jen plast si narozdíl od hliníku z dlouhodobého hlediska svou tuhost tolik nezanechává. Ale nechme se překvapit a doufejme, že se naše obavy nepotvrdí.

Konstrukce

Jednotnou hliníkovou konstrukci telefonu narušují pouze zmíněné dvě plochy s plastovým krytím na zadní straně telefonu. Jedna se nachází kolem 5megapixelového fotoaparátu, přisvětlovací LED diody a hlasitého reporduktoru. Druhá plastová část konstrukce se táhne od spodní hrany, je vysouvací, kryje prostor pro karty SIM a paměťovou microSD. Pokud bych kvalitu a odpor spodního plastového krytu porovnal s podobnou částí na Desire HD, provedení u Desire S mi příjde pevnější, odpor je při sundávání krytu příjemně větší, celkově kryt sedí na místě jistěji než u Desire HD a dokonale lícuje a přechází v hliníkovou konstrukci bez citelných převýšení nebo nedovýšení (přechodů).

Desire S narozdíl od předchůdce Desire vyměnilo hardwarová tlačítka pod displejem za senzorická. Hodnocení výhod a nevýhod senzorických tlačítek proti hardwarovým se záměrně vyhnu, do velké míry je to otázkou priorit a preferencí každého uživatele. Zastavil bych se ale u jejich malého neduhu. Tím není, jak by se mohlo nabízet, horší odezva, ve skutečnosti je každý dotek tlačítka doprovázen lehkou vibrací, což je velmi příjemné a minimálně stejně použitelné a přesné, jako fyzický stisk tlačítka. Tím neduhem je podsvícení. Tlačítka podsvícení mají, jakmile ale ve tmě telefon necháte chvíli zevlovat, podsvícení zhasne, i když displej dále svítí. V tuto chvíli je hledání správného tlačítka tím pravým dobrodružstvím. Desire S už nepočítá ani s optickým nebo hardwarovým trackballem. Díky přidání kurzorů pro pohyb v textu v Androidu 2.3 je jeho absence poměrně zanedbatelným nedostatkem. Dejte mi ale prosím vědět v komentářích pod článkem, jestli jste u Desire trackball používali, případně jak jste byli s jeho použitelností spokojeni.

HTC Desire S využívá senzorická tlačítka | Porovnání s hardwarovými tlačítky HTC Desire

Změna potkala také zapínací/vypínací tlačítko. Nově jej nenajdete na levé, nýbrž na pravé straně. Výčet konstrukčních změn oproti modelu Desire zakončíme microUSB konektorem, který najdete i pro HTC netradičně na levé straně telefonu. Po dobu testování jsem se snažil vymyslet aspoň jednu výhodu pro toto umístění konektoru. Nekonec mne nenapadla ani jedna, možná mi pomůžete v komentářích. Škvíra v kovové konstrukci kolem microUSB konektoru mi přišla poměrně velká a hrubá, jakoby ji tam vyříznul někdo pilkou na ocel. Navíc okraj vyhloubené škvíry microUSB konektoru nebyl obložen chromovým lemováním, jako jiné části a konektory telefonu. Co mi ale chybí skoro u všech telefonů, a Desire S není výjimkou, je posuvná krytka konektoru tak, jako ji má ukázkově vyřešenu Samsung Galaxy S.

Tlačítko pro zapnutí telefonu najdete u Desire S nově na pravé straně, HTC Desire i HTC Desire HD mají zap. tlačítka na levé straně | Netradičně na levé straně je umístěn také microUSB konektor

Shrnuto, podtrženo, konstrukce telefonu je elegantní, díky matnému hliníku se telefon výborně drží v ruce, při hraní her se telefon nezahřívá tolik, jako jeho plastový předchůdce Desire. Elegantní dojem umocňují také pochromované části, např. okraj kolem 3,5mm audio konektoru, přední kamerky pro videohovory nebo mřížky sluchátka, která je stejně masivní a vznešená, jako u Desire HD.

Technické parametry

Desire S má po hardwarové stránce mnoho společných komponent s vlajkovou lodí HTC Desire HD. Oba používají procesor Qualcomm MSM8255 taktovaný na frekvenci 1 GHz, oba používají také stejné jádro grafické akcelerace.

  • Procesor: 1 GHz Qualcomm MSM8255 (Scorpion) ARMv7
  • Grafická akcelerace: Adreno 205
  • OS: Android 2.3.3. (Gingerbread) s grafickou nadstavbou HTC  Sense 2.1
  • Interní paměť: 1,1 GB
  • Paměť RAM: 768 MB
  • Velikost telefonu: 115 x 60 x 11,6 mm
  • Váha telefonu s baterií: 130 gramů
  • Displej: úhlopříčka 3,7″, S-LCD, kapacitní, rozlišení 480 x 800 px, 16 milionů barev
  • GPS: ano
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Konektory: 3,5 mm stereo audio jack, microUSB
  • Fotoaparát: 5 Mpx (2 592 × 1 944 pixelů), autofocus, přisvětlovací dioda
  • Baterie: Li-Ion, 1 450 mAh

Displej

.

Desire S stejně jako jeho předchůdce zůstal u velikosti displeje 3,7 palce, zachováno zůstalo také WVGA rozlišení (480 x 800 bodů). Displej lemuje černý okraj, který ve své horní části (napravo od loga „HTC“) skrývá indikační LED diodu. I když HTC nikde neuvádí materiál krycího skla, na stránkách výrobce odolných skel Gorilla Glass je HTC Desire S uveden. Samotné krytí působí opravdu velmi pevně, po třech týdnech běžného nošení jsme marně hledali byť náznak poškrábání.

Rozdíl oproti staršímu Desire, který mne osobně velmi potěšil, je umístění (vyzdvihnutí) displeje přímo pod krycí sklíčko. U Desire jsem měl pocit, že mezera mezi displejem a krycím sklíčkem je moc velká, jakoby samotný displej ležel v díře vykopané asi metr pod povrchem mého ukazováčku. Díky tomu mi přijde i ovládání u Desire S přesnější a jistější. Čitelnost displeje na přímém slunci je díky lesklému krycímu sklu tradičně trochu obtížnější v případě, že máte stažený jas. V takové chvíli na displeji mnoho neuvidíte a je potřeba jas nastavit opravdu na maximání hodnotu, případně nechat přepínač jasu nastavený na stavu „automaticky“. Barevné podání je u S-LCD displeje Desire S méně výrazné a lehce světlejší než u AMOLEDu staršího Desire.Větší překvapení je srovnání dvou S-LCD displejů u Desire S a Desire HD, u Desire HD jsou barvy ještě světlejší s lehkým nádechem do modra.

Porovnání displejů telefonů (zleva): HTC Desire (AMOLED), HTC Desire S (S-LCD), HTC Desire HD (S-LCD) | HTC Desire S s S-LCD displejem

Systém

HTC Desire S disponuje jako první HTC na našem trhu nejnovějším systémem Android verze 2.3.3 Gingerbread. Pokud se ale těšíte na typické černé provedení systému, musím vás zklamat. HTC tradičně používá na rozdíl od generického rozhraní Androidu vlastní grafickou nadstavbu Sense UI. Samotné prostředí Sense je mnohdy dáváno za příklad intuitivní a lehce použitelné grafické nástavby, zejména pro začínající uživatele. Desire S dostalo do vínku inovovanou verzi tohoto prostředí, jedná se o verzi 2.1. Změn se dočkalo menu notifikací, po jeho rozbalení vás nejprve upoutají velké ikony aplikací, které ukazují poslední spuštěné aplikace. Notifikační menu také přináší novou záložku, tzv. „rychlé nastavení“ (quick settings). Na záložce máte možnost rychle zapnout/vypnout mobilní internet, Wi-Fi, GPS a další komunikační protokoly a služby.

Nová verze prostředí Sense rozděluje notifikační lištu do dvou záložek | Nová, druhá záložka nabízí rychlé zapnutí/vypnutí důležitých položek nastavení

Prostředí Sense nabízí celkem 7 viruálních ploch, na které můžete umístit nespočet widgetů přímo od HTC nebo stažených z Marketu. Velmi povedený je například widget zobrazijící aktuální předpověd počasí, který je nejen animovaný, ale i doprovázen zvukovými efekty. Změny se dotkly také menu aplikací. Listování seznamem aplikací nyní probíhá jakoby po stránkách, nikoliv postupným tahem prstu. Změna je to na první pohled kosmetická, tady ale více než kde jinde platí rčení „zvyk je železná košile“. Posun aplikací po stránkách uživateli bere trochu volnosti pohybovat se seznamem aplikací podle vlastního uvážení. Rychlým švihem prstu už se nedostanete ze začátku seznamu až na konec, ale pouze na druhou stránku. I proto mě osobně tato změna k srdci moc nepřirostla. Nově nabízí menu aplikací také tři ikonky ve spodní části obrazovky, které vám umožní filtrovat zobrazené aplikace na „Vše“, „Časté (nejčastěji používané)“ a „Stažené“. To je narozdíl od stránkování aplikací velmi šikovné.

Souhrnné informace o SW a HW parametrech HTC Desire S

Ačkoliv interní paměť 1,1 GB slibuje poměrně solidní prostor pro uživatelská data, dříve či později může nastat situace, kdy budete muset část paměti uvolnit, abyste do ní mohli nahrát další data či aplikace. A právě u aplikací se zastavme. Android od verze 2.2 umožňuje přesun některých aplikací na SD kartu. Pokud jste už někdy tuto funkci zkoušeli, pak víte, že některé aplikace vám možnost přesunu v podobě aktivního tlačítka „Přesunout na SD kartu“ nabídnou. Abyste měli souhrnný přehled, které aplikace lze takto na SD kartu přesunout, v správci aplikací přibyla záložka „Na kartě SD“. Ta zobrazuje právě jen aplikace, které lze na SD kartu reálně přesunout.

Pokud by vás zajímalo, jaké konkrétní novinky přináší Android verze 2.3 Gingerbread, níže nabízím výčet těch nejdůležitějších.

Hlavní novinky systému Android 2.3 Gingerbread

  • Nová SW klávesnice, vylepšeno vkládání textu a práce s textem
  • Management napájení – detailní statistiky využití baterie aplikacemi a systémem
  • Optimalizace systému pro plynulý běh her a animací
  • Přehledný seznam aplikací, jež je možné přesunout na SD kartu
  • Nativní podpora protokolu SIP pro VoIP telefonování
  • NFC – bezkontaktní placení telefonem
  • Správce stahování dostupný z menu aplikací (již není potřeba se ke staženým souborům proklikávat složitě přes internetový prohlížeč)
  • Podpora více fotoaparátů (kromě hlavního fotoaparátu umí telefon např. pracovat také s přední kamerou pro videohovory)
  • Přidání podpory kodeků AAC (audio) a VP8, WebM (video)

Volání a zprávy

K telefonním funkcím se u Desire S nejrychleji dostanete stisknutím velkého tlačítka „Telefon“ ve spodní části hlavní obrazovky. Objeví se před vámi numerická klávesnice, pomocí níž můžete vytočit číslo nebo postupným psaním vyhledat kontakt ze seznamu uložených kontaktů. Pokud numerickou klávesnici schováte, získáte přehled o posledních přijatých, odmítnutých nebo zmeškaných voláních. Cesta k úplnému seznamu kontaktů vede přes stisknutí tlačítka menu a následného výběru tlačítka „Lidé“, nebo přímo spuštěním aplikace „Lidé“ z menu aplikací. Kontakty můžete řadit a třídit do skupin. Synchronizovat lze kontakty s Google účtem, případně je lze naimportovat z SD nebo SIM karty. Do seznamu kontaktů můžete naimportovat také své přátele z Facebooku a Twitteru a mít tak všechny kontakty pohromadě na jednom místě. Zní to skvěle, ale vězte, že ne vždy se spojí kontakt z Facebooku se stejnou osobu již uloženou v seznamu kontaktů. Automatické spojování do jednoho záznamu funguje zřejmě hlavně na základě jména. Telefon vám sice oznámí, že našel stejná jména a zda je tedy chcete sloučit pod jednu identitu, problém ale nastává v momentě, kdy některý z vašich přátel používá na Facebooku nebo Twitteru jiné jméno, než pod jakým jej máte uloženého v seznamu kontaktů. A přiznejme si, jde o poměrně běžnou praxi. Kontakty v takovém případě lze také spojit, ale pouze manuálně. Dle počtu kontaktů ve vašem seznamu je pak otázkou, jak dlouho vám taková procedura zabere času.

Vyhledávat kontakty můžete postupným psaním jména na numerické klávesnici | Kontakty můžete importovat z SD nebo SIM karty a také synchronizovat s Google účtem

Kvalita hovoru je výborná, respektive za dobu testování mne nepotkala žádná chvíle nebo peripetie, díky níž bych měl důvod si na kvalitu hovoru stěžovat. Také hlasitost sluchátka je dostačující, za běžných podmínek slyšíte druhou stranu i při chůzi kolem středně rušné ulice.

Přehled zpráv s počtem nepřečtených konverzací | Konverzace s jedním kontaktem se řadí do vlákna, tedy pod sebe

Psaní zpráv je na Desire S vcelku pohodlné, 3,7 palcový displej je dostatečný, ale přehledná je také klávesnice. Klávesnice také nabízí funkci prediktivního napovídání slov podle písmen, která napíšete. Pokud jste líní psát, můžete využít funkce Google Voice Input (hlasový vstup) pro převod řeči na text, která výborně funguje také pro český jazyk. Ukázku psaní zpráv si můžete prohlédnout ve videorecenzi HTC Desire S.

Fotografování

Pro focení je Desire S vybavený dvěma fotoaparáty. Ten kvalitnější, 5megapixelový, najdeme tradičně na zadní straně telefonu, v její horní části. Aby se nepoškrábalo krycí sklíčko objektivu, je zapuštěno hlouběji do samotného krytu a po svém obvodu je navíc lemováno chromovanou částí. Není žádným tajemstvím, že hardwarová tlačítka určená pro rychlou aktivaci fotoaparátu nebo jako spoušť při focení dnes již výrobci u telefonů nedávají, pro zapnutí fotoaparátu tak musíte do menu aplikací a tam zvolit aplikaci Fotoaparát.

Ovládání fotoaparátu je tedy čistě dotykové, jen váš prst a displej. Platí to i u ostření, zde si můžete vybrat – buď vše necháte na automatickém ostření autofocusu, nebo klepnutím na displej zaostříte na požadovanou část fotografované scény. Fotoaparát dokáže pořizovat fotografie o maximálním rozlišení 2592 x 1552 pixelů. Volit můžete také z několika efektů (sépia, negativ, …) a nechybí také možnost vlastního nastavení ISO, vyvážení bílé, expozice, kontrastu, sytosti nebo ostrosti. Pro mnoho uživatelů je velmi nepříjemný a nežádoucí zvuk závěrky, který mnohdy nejde vypnout vůbec nebo jen spolu se všemi zvuky telefonu. Fotoaparát Desire S umožňuje vypnout zvuk závěrky nezávisle přímo v menu aplikace Fotoaparát.

Fotoaparát reaguje velmi rychle a také přepínání mezi fotoaparátem a náhledy pořízených fotek funguje plynule a bez zdlouhavého čekání. Výsledné fotky ale nejsou ani za dobrých světelných podmínek velmi ostré a kontrastní. Při nedostatku světla je patrný šum a fotografie jsou citelně neostré, spíše jakoby namalované vodovými barvami. Šum je ale méně patrný, než je tomu u Desire HD s 8MPx fotoaparátem. Zmíněna zatím nebyla přisvětlovací dioda, která dokáže nejen lehce přisvítit fotografovaný subjekt, ale perfektně slouží jako přenosná lampička (baterka), kterou aktivujete v aplikaci pojmenované příznačně Světlo.

Fotografie pořízené 5 megapixelových objektivem HTC Desire S (originální soubory stahujte zde – 12MB)

K focení lze využít také druhý fotoaparát, nebo spíše kamerka pro videohovory. Kamera se zapíná tlačítkem v levém dolním rohu aplikace Fotoaparát. Můžete ji použít jak pro focení, tak pro zmíněné videohovory. Přední kameru používá ještě jedna aplikace, kterou přivítají s potleskem hlavně slečny a dámy. Aplikace se jmenuje Zrcátko a slouží přesně k tomu, co běžné zrcátko… Pro nás, pány, aplikace Zrcátko snímá scénu před sebou a tu následně přenáší v živém náhledu na displej telefonu. V případě, že telefon namíříte směrem k vlastnímu obličeji, tento se promítne na displeji telefonu.

Video

Jak jsem zmínil v sekci věnované fotografování, Desire S dostal do vínku objektiv o 5 megapixelech. Jestli se ptáte, zda to „stačí“ na nahrávání videa v HD kvalitě, pak odpovím jasně. Ano, stačí. Video pořizuje v maximálním rozlišení 1280 x 720 pixelů a nabízí také široké možnosti nastavení, téměř totožné, jako v režimu Fotoaparát.

HD video je po stránce kvality dobré, při rychlejších pohybech telefonem jsou vidět lehce trhané sekvence a obraz se mírně vlní. Při nahrávání videa také není možné ostřit, to lze pouze před vlastním započetím nahrávání. V průběhu nahrávání již ne.

Při statických záběrech ale tyto neduhy nejsou téměř patrné a obraz je poměrně ostrý. Posoudit můžete na níže přiloženém videu.

Video je z pohledu parametrů poměrně standardní, ukládá se do formátu 3gp, datový tok u HD videa je cca 8Mbit/s, překvapivá je ale hodnota 22 snímků za sekundu. Je to stejně, jako má předchůdce HTC Desire. Pro srovnání HTC Desire HD s 8MPx fotoaparátem natáčí HD 720p video o 30 snímcích za sekundu.

HTC Desire S – video test v HD kvalitě

HTC Desire S - video test v HD kvalitě


Originální video stahujte zde – 11MB.

Multimédia

Samozřejmostí Androidu, kterou je ale dobré čas od času připomenout, je fungování jako Mass storage, po připojení k PC přes USB se telefon chová jako diskové úložiště a multimediální soubory lze do telefonu tedy velmi lehko z počítače přetahovat.

Systém Android v základu obsahuje vlastní aplikaci pro přehrávání hudebních souborů. V HTC si tuto aplikaci trochu vylepšili a je to opravdu poznat. Prostředí aplikace pro přehrávání hudby je prošpikované flashovými animacemi a coverflow efekty. Alba tak můžete procházet pohybem prstu a vybírat podle jejich bookletu. Nechybí ani možnost filtrovat songy podle autora, alba, názvu songu nebo žánru. Vytvářet můžete také seznamy stop. Nechybí ani možnost vylepšit zvuk pomocí nastavení ekvalizéru nebo zapnutí efektu prostorového zvuku (SRS).

Zvuk lze obohatit o efekt prostorového zvuku a jiné předvolby ekvalizéru

K Desire S připojíte jakákoliv sluchátka přes 3,5mm audio konektor. V balení k telefonu dostanete HTC pecky, na základní použití zřejmě poslouží, ale věřím, že pokud budete chtít telefon používat také jako mp3 přehrávač, rádi zainvestujete do sluchátek dle vašeho výběru. Zvuková kvalita leží v lepším průměru, bezpochyby se kvalita reprodukce vyrovná střední třídě mp3 přehrávačů. Zvuk je plný detailů s výraznými basy i středy. Jak jsem již zmínil, subjektivní dojem bude velmi záležet na použitých sluchátkách a nastavení ekvalizéru. Po hardwarové stránce s vámi ale telefon jisto jistě bude držet krok. Malá výtka u přiložných sluchátek míří k vyšší hlasitosti, kdy je zvuk lehce nepříjemný. Přímo z přehrávače můžete právě přehrávanou skladbu vyhledat i na Youtube a podívat se tak i na videoklip.

Cover flow efekt přebalů alb | Výber songů dle alb, žándru, atp. můžete filtrovat posuvníky u spodního okraje displeje | Kvalitu a styl reprodukce obohatíte přednastavenými hodnotami ekvalizéru, případně prostorovými efekty | Přehrávaný song můžete vyhledat také přímo na Youtube

Stejně jako s hudbou, Desire S s přehledem přehraje váš oblíbený film. Desire S umí plynule přehrávat videa v rozlišení až 1280 x 720 pixelů (HD 720p), s fullHD si již neporadí. Záleží ale také na kodeku. Telefonu nedělalo problém přehát video kódované jako H.264, při pokusu přehrát 720p AVI jsme ale byli úspěšní tak napůl, video se citelně sekalo. Mezi podporované formáty patří 3gp, mp4, avi, wmv nebo xvid.

Desire S podporuje protokol DLNA (aplikace Připojená média), který slouží pro bezdrátový streaming dat mezi počítačem, televizí, multimediálním centrem a telefonem. Kromě telefonu tento protokol musí umět samozřejmě také protější strana. Pokud přemýšlíte nad použitím, představte si třeba, že jdete spát, telefonem se připojíte k počítači a z jeho pevného disku si před spaním pustíte album svého oblíbeného zpěváka nebo se podíváte na oblíbený díl seriálu nebo celovečerní film.

Telefon můžete propojit se zařízeními skrze DLNA a vzdáleně streamovat multimediální obsah

Organizace, data, kancelář

Po organizační stránce nabízí Desire S relativně stejné nástroje, jako ostatní Android telefony. Schůzky a důležité události si můžete ukládat do kalendáře, který může být automaticky v nastavených intervalech synchronizovaný skrze internet s Google kalendářem, případně synchronizaci můžete dělat ručně pouze dle potřeby. V rámci jednoho účtu můžete mít paralelně zobrazené i události z více kalendářů, které se od sebe barevně odlišují.

V telefonu najdete také dva e-mailové klienty. Prvním je GMail, tedy klient pro přímou synchronizaci e-mailů s GMail účtem. Pokud primárně používáte jinou e-mailovou službu, využijete druhou e-mailovou aplikaci E-mail. Pomocí ní s telefonem sesynchronizujete jakoukoliv e-mailovou službu podporující protokoly POP3, IMAP nebo běžící na Microsoft Exchange.

Kalendář s měsíčním pohledem | Internetový prohlížeč podporuje také Flash (Flash Player ve verzi 10.1)

Pokud to s Desire S budete myslet po organizační a kancelářské stránce vážně, určitě se neobejdete také bez připojení k internetu. Kromě vysokorychlostního 3G připojení vás jistě potěší také podpora „n-kové“ specifikace Wi-Fi, která dosahuje vyšších přenosových rychlostí, než běžnější specifikace „b“ a „g“. Pro bezdrátový přenos můžete také využít bluetooth verze 2.1, například s handsfree v autě nebo s bezdrátovými sluchátky skrze A2DP.

GPS a navigace

HTC do svých telefonů s Androidem a novou verzí Sense UI začalo přidávat aplikaci Locations, tedy něco jako mapové podklady spojené s navigací. Locations lze částečně použít jako offline navigaci, proč částečně si vysvětlíme v následujících řádcích. Locations v Desire S přichází s předinstalovanou mapou České republiky (předinstalovaná je vždy mapa země, pro kterou je telefon určen). S mapou je nahráno také velké množství bodů zájmu, tzv. POI, tedy restaurací, úřadů, kin, divadel, atp. Body zájmu se na mapě zobrazují kolem bodu vaší polohy v podobě klikatelných ikonek. Jak jsem zmínil, předinstalována je pouze mapa České republiky, v praxi to znamená, že právě toto území je zmapováno do detailu silnic.

HTC Locations – body zájmu a mapové podklady ČR s různým úhlem natočení

Ostatní země jsou pouze v režimu náhledu, tedy do úrovně obrysu, detailní zobrazení chybí. Mapy pro ostatní státy světa si ale můžete s připojením k internetu zdarma „předstáhnout“ (např. přes Wi-Fi) a poté je použít pro offline prohlížení v místě pohybu. Připomínám ale, že pouze k prohlížení. Co už zdarma není, je funkce navigace. Jak bylo řečeno, ta funguje zdarma pouze v zemi, pro kterou je telefon určen, u nás tedy pro Českou republiku. Navigaci lze aktivovat také pro další země světa, ale již za poplatek. Licenci pro navigaci můžete koupit na 30 dní, 1 rok nebo permanentně. Cenu licence pro navigaci pro východní Evropu a celou Evropu (ČR je součástí obou map) uvádí tabulka pod tímto odstavcem. Z telefonu lze jednorázově aktivovat také 30denní zkušební období. Dokoupit můžete také hlasové ovládání, které je dostupné také v Češtině a Slovenštině (ženský i mužský hlas). Praktickou ukázku navigace Locations najdete ve videorecenzi HTC Desire S v závěru recenze.

Cena licence navigace HTC Locations
Mapa 30 dní 1 rok permanentně
východní Evropa 7,99 eura 29,98 eura 39,99 eura
Evropa 9,99 eura 39,98 eura 49,99 eura

Co se týká samotného GPS čipu, ten je poměrně přesný a při použití navigace se střelka směru drží téměř vždy v hranicích pruhu, ve kterém se pohybujete. Na ověření přesnosti jsem použil aplikaci MyTracks, výsledky přenesené na mapu si můžete prohlédnout sami.

Baterie

Baterie Desire S je na první pohled větší, než u modelů Desire i Desire HD. Subjektivní dojem potvrzují i oficiální informace, Desire S disponuje baterií s kapacitou 1450mAh (oproti 1400 mAh u HTC Desire a 1230 mAh u HTC Desire HD). Tato kapacita se lehce příznivě podepsala na výdrži telefonu, která dosahuje kolem jednoho a půl dne v průměru. Opět platí, že pokud rádi brouzdáte na internetu a často voláte a synchronizujete svůj telefon s dostupnými službami, telefon budete umět vybít ještě do konce téhož dne, ve kterém jste jej plně nabitý odpojili od nabíječky. Android 2.3.3 přináší vlastní management baterie, kde se můžete podívat, která část systému nebo hardwaru telefonu se v jaké intenzitě podílí na vybíjení baterie.

Graf vybíjení baterii přímo v Android 2.3.3, příkrý skok z 80% na 35% kapacity baterie odpovídá 3 hodinám hraní her | Graf vybíjení dle aplikace Battery Graph

Závěr

Zatímco původní Desire byl vlajkovou lodí HTC a po nějakou dobu udával směr, o Desire S, jako přímém nástupci Desire, to samé však paradoxně říct nemůžeme. Vlajkovou lodí zůstává Desire HD, model Desire S se tak řadí spíše do vyšší střední třídy. Desire S má oproti předchůdci HTC Desire hardwarově navrch, i když frekvence procesoru zůstala stejná, nová generace čipů procesoru i grafického akcelerátorl je znát, stejně jako výborná optimalizace.

HTD Desire S je tak spíše upgrade, takový facelift modelu Desire. Nemá ambici být revolučním telefonem, stanovovat nové hranice segmentu. Možná i proto (vzhledem k příjemné ceně a výbavě) bych jej ale tipoval na jeden z nejprodávanějších modelů segmentu a značky. To, co umí, umí na jedničku, je rychlý, plynulý, s menšími rozměry. Desire S zbytečně neexperimentuje, sází na ověřené vlastnosti úspěšného předchůdce. A to je dobře.

Za zapůjčení telefonu děkujeme českému zastoupení společnosti HTC.

Klady

  • kvalita konstrukce
  • rychlost a odezva systému
  • široké možnosti nastavení fotoaparátu + natáčení HD 720p videa
  • přidání rychlého menu (záložky) do notifikační lišty

Zápory

  • nedotažená bezplatná navigace
  • slabší kvalita fotografií
  • krátké podsvícení u softwarových kláves

Videorecenze

Recenze HTC Desire S

Recenze HTC Desire S

Kapitoly videorecenze:

  • Konstrukce, srovnání s HTC Desire a HTC Desire HD (čas 00:03)
  • Systém změny (čas 02:50)
  • Zprávy a volání (čas 04:30)
  • Fotoaparát a video (06:54)
  • Benchmarky (čas 08:58)
  • Mapy a navigace – HTC Locations (čas 11:40)
Jan Šesták
O Autorovi - Jan Šesták

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (26)