TOPlist

ESET Mobile Security & Antivirus: chrání před škodlivými aplikacemi i ztrátou

eset_ico

ESET Mobile Security & Antivirus je pěkně provedený bezpečnostní balík s intuitivním uživatelským prostředím, poskytující celou řadu užitečných funkcí a služeb. Pomůže nejen při ochraně telefonu či tabletu před škodlivým kódem, ale také s hledáním ztraceného či odcizeného zařízení, odfiltruje nežádoucí hovory, poskytne přehled o oprávnění nainstalovaných programů a ochrání před podvodnými weby.

ESET Mobile Security & Antivirus ESET Mobile Security & Antivirus

Otázku, zda mít či nemít na telefonu nainstalovaný antivirový program, jsme řešili v samostatném článku Je na Androidu potřeba antivirový program? Ačkoli jste si na ni možná odpověděli záporně, stále vám bezpečnostní balíky mohou nabídnout zajímavé funkce. Jedním z mnoha je slovenský ESET Mobile Security & Antivirus, který jsme podrobili redakčnímu testu.

How To: ESET Mobile Security with Proactive Anti-Theft

How To: ESET Mobile Security with Proactive Anti-Theft

Co ESET Mobile Security & Antivirus slibuje?

Aplikace je k dispozici zdarma, nicméně za poplatek ve výši 289 korun ročně můžete přejít na „prémiovou verzi“. Její funkce lze bezplatně vyzkoušet po dobu třiceti dnů.

Vyzkoušejte nejnovější verzi ESET Mobile Security Vyzkoušejte nejnovější verzi ESET Mobile Security

Uživatelské rozhraní pro telefony i tablety Uživatelské rozhraní pro telefony i tablety

ESET Mobile Security & Antivirus zdarma nabízí:

    • Antivir s 99,7% mírou detekce.
    • Automatickou kontrolu stažených aplikací a souborů.
    • Skenování „na vyžádání“ uživatelem.

Vzdálená správa přes my.eset.com Vzdálená správa přes my.eset.com

Pomoc při hledání ztraceného či odcizeného telefonu Pomoc při hledání ztraceného či odcizeného telefonu

  • Karanténu, kam jsou umísťovány všechny nalezené podezřelé a škodlivé soubory.
  • Ochranu proti ztrátě/odcizení zařízené aktivovanou pomocí SMS (dálkové uzamknutí, zjištění polohy a vymazání obsahu)
  • Uživatelské rozhraní pro telefony i tablety.

Vzdálené uzamknutí a odeslání zprávy Vzdálené uzamknutí a odeslání zprávy

Automatická kontrola všech stažených souborů Automatická kontrola všech stažených souborů

Prémiové funkce ESET Mobile Security & Antivirus

    • Proaktivní ochrana, která vás upozorní v případě podezřelých aktivit.
    • Online vzdálená správa odcizeného nebo ztraceného zařízení přes webové rozhraní na adrese my.eset.com.
    • Plánované skenování aplikací, souborů a nastavení.
    • Bezpečné prohlížení webových stránek a ochrana před phishingem.

Blokování nežádoucích hovorů Blokování nežádoucích hovorů

  • Sledování důležitých nastavení.
  • Audit nainstalovaných aplikací, který vám řekne, k čemu mají programy přístup.
  • Blokování hovorů, SMS a MMS.
  • Antivirová kontrola, spouštěná při připojení k nabíječce.
  • Automatické aktualizace klíčových modulů a nastavení.
Prémiové funkce přijdou na 289 Kč za rok Prémiové funkce přijdou na 289 Kč za rok

Co nabízí proaktivní ochrana?

  • Automatické upozornění – stav podezření se aktivuje, když uživatel zadá špatný PIN nebo vzor, či je detekována změna SIM.
  • Online správu zařízení přes web my.eset.com.
  • Možnost vzdáleného pořizování fotografií předním i zadním fotoaparátem.
  • Zobrazení správy na obrazovce pro případného poctivého nálezce.
  • Před vybitím baterie je na server my.eset.com odeslána informace o poloze.
  • Seznam IP adres, pod kterými bylo zařízení připojeno.

Jak ESET Mobile Security & Antivirus funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 3.0.1040.0-0 jsme nainstalovali na redakční Samsung Galaxy SIII s alternativní ROM CyanogenMod 11.0 M10 (Android 4.4.4). Po prvním spuštění jsme museli odsouhlasit licenční smlouvu a vybrat jazyk a zemi – příjemným zjištěním je fakt, že v nabídce nechybí ani čeština a slovenština. Volitelně jsme mohli potvrdit zasílání anonymních dat o používání aplikace.

Detekce potenciálně nechtěných aplikací Detekce potenciálně nechtěných aplikací

V dalším kroku následovalo potvrzení nebo odmítnutí zapojení do systému „včasného varování“ ESET Live Grid a zapnutí detekce „potenciálně nechtěných aplikací“.

Program pak ověřil licenci, poděkoval a provedl kontrolu zařízení.

Uživatelské prostředí aplikace

Uživatelské rozhraní sestává ze šesti tlačítek s indikací aktivity – aktivní položky mají v pravém horním rohu zelenou „fajfku“, probíhající akce jsou indikovány rotujícím „radarem“, neaktivní jsou šedé.

Uživatelské prostředí aplikace Uživatelské prostředí aplikace

Kromě toho je přítomna nástrojová lišta s tlačítkem pro vstup do nápovědy a odkazy na licenci, technickou podporu a informace o programu v kontextové nabídce.

Protože antivirový skener nalezl během úvodní kontroly potenciální hrozby, informoval nás o nich výrazným upozorněním. Klepnutím na tuto položku jsme se dostali k podrobnostem probíhajícího testu, kde jsme se dozvěděli, že antivir považuje za hrozbu reklamní systém AdDisplay.Startapp.B, používaný v aplikaci Televízia do vrecka Free. Klepnutím na položku jsme se dozvěděli další podrobnosti, jako například, že tento program může instalovat potenciálně nechtěné aplikace, měnit chování systému, nebo nastavení, případně provádět další aktivity neschválené uživatelem. Hrozbu je možné ignorovat, nebo naopak zlikvidovat tlačítkem Vyřešit vše. V tomto případě nabídl ESET odinstalaci programu Televízia do vrecka.

Antivir našel potenciální hrozbu Antivir našel potenciální hrozbu

Antivir našel potenciální hrozbu Antivir našel potenciální hrozbu

ESET nabídl odinstalaci aplikace ESET nabídl odinstalaci aplikace

Celkem trval antivirový test na telefonu s bezmála 130 nainstalovanými programy a více než 26 tisíci soubory lehce přes sedm minut, což považujeme za dobrý výsledek.

Protože jsme v rámci zkušební doby aktivovali prémiové funkce, mohli jsme otestovat nabízené schopnosti „v plné palbě“. Za tento přístup musíme ESET pochválit – platící uživatel tak nekupuje zajíce v pytli, ale v dostatečném předstihu si může sám vyzkoušet a rozhodnout, jestli si ponechá program ve verzi zdarma, nebo raději připlatí.

Projděme si nyní všechny nabízené funkce jednu po druhé.

Antivirus – ochrana proti škodlivým aplikacím

V sekci Antivirus najdete v první řadě tlačítko Kontrola zařízení, sloužící, jak asi správně tušíte, k zahájení antivirového testu. Další položky pak slouží k nastavení parametrů testu:

Antivirus - ochrana proti škodlivým aplikacím Antivirus – ochrana proti škodlivým aplikacím

  • Úroveň kontroly – nastavení hloubky kontroly. Na výběr je Rychlá, Smart a Hloubková. Zatímco Rychlá kontrola zabere nejméně času, ale testuje jen vybrané soubory, Hloubková kontroluje veškerá data, ale trvá nejdelší dobu. Smart je kompromisem mezi oběma volbami.
  • Automatické kontroly prověřují telefon v zadaném intervalu, nebo při připojení k nabíječce. Můžete zvolit jeden ze tří typů kontroly, zapnout kontrolu při nabíjení, nebo v nastavené periodě. V případě periodického testování je možné zvolit den/dny v týdnu a čas spuštění testu.

  • Karanténa – zde najdete seznam všech objektů, které antivirový program přesunul do bezpečné sekce, tzv. „karantény“.
  • Ignorované hrozby – v této sekci naopak naleznete soubory, které aplikace označila jako nebezpečné, ale vy jste rozhodli, že je má při dalších testech ignorovat.
  • Protokoly kontrol – záznamy o provedených antivirových testech obsahují datum a čas spuštění, dobu trvání, počet zkontrolovaných souborů a objektů, jakož i nalezené hrozby.

  • Aktualizovat virovou bázi – stáhne ze serveru nejnovější definice škodlivých aplikací.
  • Rozšířené nastavení – zde můžete nastavit interval aktualizace (každých 6 hodin/denně/každé 3 dny/týdně/každé dva týdny), zapnout a vypnout rezidentní ochranu, zapojení do ESET Live Grid, detekci potenciálně nechtěných a nebezpečných aplikací, určit výchozí akci při nalezení hrozby (volit lze mezi přesunem do karantény a odebráním), případně zvolit aktualizační server (standardní či testovací).

Anti-Theft – pomoc při ztrátě či krádeži

Pomocníka při krádeži či ztrátě telefonu je nutné nejprve aktivovat, což lze provést po vstupu do sekce Anti-Theft. Poté se uživatele ujme průvodce, který bude chtít:

Anti-Theft - pomoc při ztrátě či krádeži Anti-Theft – pomoc při ztrátě či krádeži

V sekci Anti-Theft pak budete moci zapínat a vypínat tuto funkci, ochranu SIM, spravovat důvěryhodné kontakty, povolovat a zakazovat ovládání přes SMS příkazy, případně upravovat své kontaktní informace. Můžete také provést „optimalizaci“, spočívající v povolení některých požadovaných funkcí, jako je přístup k poloze, zámku obrazovky, mobilním datům a službám Google Play.

Vzdálená správa přes my.eset.com

Pokud jste se registrovali na webu my.eset.com, pak můžete skrze tuto adresu provádět některé operace. Přihlašovat se budete e-mailem a heslem, které jste zadali při aktivaci v telefonu.

Přihlašovat se budete e-mailem a heslem, které jste zadali při aktivaci Přihlašovat se budete e-mailem a heslem, které jste zadali při aktivaci

Přihlašovat se budete e-mailem a heslem, které jste zadali při aktivaci Přihlašovat se budete e-mailem a heslem, které jste zadali při aktivaci

Po přihlášení budete pokračovat do sekce ESET Anti-Theft, kde otevřete požadované zařízení.

Tlačítkem Device is missing můžete telefon nebo tablet označit jako ztracený Tlačítkem Device is missing můžete telefon nebo tablet označit jako ztracený

Červeným tlačítkem Device is missing můžete telefon nebo tablet označit jako ztracený. V takovém případě aplikace začne sledovat zařízení a pravidelně pořizovat obrázky fotoaparátem. Výsledky lze prohlížet v sekci Activity. Kromě toho bude pohřešovaný telefon či tablet uzamčen. Ve webovém rozhraní pak budete moci sledovat polohu zařízení v mapě, jeho stav a případně další údaje. Tlačítky lze aktivovat hlasitý alarm, nebo smazat obsah zařízení.

Webové rozhraní s možností vzdáleného ovládání Webové rozhraní s možností vzdáleného ovládání

Displej telefonu v tu chvíli ukazuje pouze informaci, že zařízení je zamknuté a nabízí kontakt na vlastníka, případně zadání hesla k odemknutí. Můžete také odeslat zprávu se zadaným textem na obrazovku.

V dalším nastavení je možné vybrat ikonu zařízení, nastavit interval kontroly, aktivovat zaslání poslední známé pozice před vybitím baterie, změnit heslo, případně deaktivovat ochranu a odebrat telefon/tablet z webové správy.

V případě, že zařízení najdete, můžete jeho stav změnit na Not missing, čímž dojde k jeho odemknutí a ukončení sledování.

Filtr hovorů a SMS – zamezte otravným telefonátům!

Tato volitelná sekce dovoluje blokování příchozích hovorů a zpráv z neznámých, skrytých a uživatelem nastavených telefonních čísel. Blokovat lze přitom i ve stanoveném časovém rámci, stejně jako je možné filtrovat odchozí hovory.

Filtr hovorů a SMS – zamezte otravným telefonátům! Filtr hovorů a SMS – zamezte otravným telefonátům!

Po aktivaci této funkce se zpřístupní dvě sekce – první se jmenuje Pravidla a můžete definovat jednotlivé podmínky a akce:

  • Blokování nebo povolení.
  • Zda se pravidlo vztahuje na osoby, skupiny, všechna neznámá čísla, všechna známá čísla, všechna čísla, nebo skrytá čísla.
  • Jestli pravidlo platí pro odchozí nebo příchozí hovory.
  • Časový plán – buď platí vždy, nebo v zadané dny od-do.

Tímto způsobem můžete například snadno nastavit, aby se vám v noci dovolaly jen konkrétní zvolené osoby, případně aby všechny telefonáty ze skrytých nebo neznámých čísel byly automaticky odmítány.

Samozřejmě podobnou funkci zastanou i nejrůznější alternativní aplikace pro blokování hovorů a SMS, nicméně zde je tato funkce součástí komplexního bezpečnostního balíku a jistě potěší, že k této činnosti nevyžaduje práva roota.

Anti-Phishing – na web jedině s ochranou

Pod čtvrtým tlačítkem můžete aktivovat ochranu před takzvanými „phishingovými stránkami“. Jedná se o weby, které se snaží vyloudit nejčastěji přihlašovací údaje k různým systémům – typicky internetovým bankovnictvím. Tyto stránky také mohou obsahovat škodlivý kód, snažící se infikovat cílové zařízení.

Anti-Phishing - na web jedině s ochranou Anti-Phishing – na web jedině s ochranou

Po aktivaci ochrany můžete prohlížet historii zablokovaných podezřelých stránek a zapínat respektive vypínat tuto funkci u podporovaných prohlížečů.

Bezpečnostní audit – proklepněte si svého Androida

Bezpečnostní audit kontroluje důležitá systémová nastavení a oprávnění aplikací. V případě potřeby poskytne možnost vstoupit do příslušného nastavení. Po aktivaci se zobrazí přehled, s výpisem problémů nalezených v zařízené (typicky jiná než doporučená nastavení) a audit aplikací.

Bezpečnostní audit - proklepněte si svého Androida Bezpečnostní audit – proklepněte si svého Androida

V případě redakčního telefonu ESET pochválil za připojení k bezpečné Wi-Fi, za volné místo v operační paměti, neaktivní datový a hlasový roaming. Naopak nám vytknul povolené instalace aplikací z neznámých zdrojů a zapnutý režim ladění, což je považováno za bezpečnostní riziko. Přímo z aplikace je možné přejít do příslušné sekce nastavení a zapnout doporučená nastavení.

Audit aplikací třídí nainstalované programy do pěti skupin:

  • Používají placené služby.
  • Sledují polohu.
  • Čtou informace o identitě.
  • Přistupují ke zprávám.
  • Přistupují ke kontaktům.

Následně si můžete vypsat všechny programy, využívající popsané oprávnění, dalším klepnutím se dostanete do informací o zvolené aplikaci, odkud ji můžete odinstalovat.

Snadno a rychle tak na jednom místě získáte přehled o programech, využívajících oprávnění, která mohou ohrozit vaše soukromí nebo způsobit finanční náklady. Je ovšem na uvážení uživatele, aby vyhodnotit, které aplikace potřebují dané právo ke své činnosti, a které nikoli.

Nastavení

Možnosti nastavení jsou poměrně strohé – obsahují jen čtyři položky:

  • Bezpečnostní heslo – možnost změny hesla k zamknuté a odemknutí zařízení, případně změny nastavení aplikace a nápovědy k němu.
  • Jazyk – nastavení jazyka uživatelského rozhraní. Podporováno je více než 40 jazyků, mezi kterými nechybí čeština a slovenština.
  • Upozornění – zapnutí nebo vypnutí zobrazování ikony v oznamovacím panelu.
  • Odinstalovat – odinstalace aplikace.

Vstup do nastavení je jištěn heslem Vstup do nastavení je jištěn heslem

Změna bezpečnostního hesla a nápovědy Změna bezpečnostního hesla a nápovědy

Resumé

ESET Mobile Security & Antivirus je pěkně provedený bezpečnostní balík s intuitivním uživatelským prostředím, poskytující celou řadu užitečných funkcí a služeb. Pomůže nejen při ochraně telefonu či tabletu před škodlivým kódem, ale také s hledáním ztraceného či odcizeného zařízení, odfiltruje nežádoucí hovory, poskytne přehled o oprávnění nainstalovaných programů a ochrání před podvodnými weby.

Během testování jsme nezaznamenali žádné nežádoucí jevy spojené s používáním této aplikace – tedy především jsme nezachytili zpomalení systému, ani zvýšenou spotřebu baterie.

Pochvalu si zaslouží lokalizace do češtiny, integrovaná nápověda a podrobné popisky všech sekcí i nastavení, díky čemuž je ovládnutí a pochopení aplikace hračkou.

Nastavenou cenovou politiku považujeme za vhodně zvolenou – 289 Kč za rok není mnoho, přičemž za tyto peníze dostanete sadu zajímavých funkcí navíc v čele s proaktivní ochranou a vzdálenou správou přes web. I v bezplatné verzi bude ale tento nástroj užitečným strážcem vašeho Androida.

ESET si zatím nainstaloval více než milion uživatelů a jeho průměrná známka v Obchodě Play je skvělých 4,6 z 5,0 možných. Instalovat můžete na zařízení s Androidem 2.3 a novějším.

Mezi spokojené uživatele patří David Toman, který ke svému hodnocení pěti hvězdičkami napsal: „Kvalitní a bude mít podporu řadu let. Vývojáři dělají perfektní práci jak tady tak i u desktop verze! ZADARMO chránit cenné data nejde! Raději budu věřit firmě, která se zabezpečení věnuje řadu let. Než typům z neznáma. Pak vznikají filmy typu Disconnect! Nechápu některé komentáře! A už vůbec ne hazardéry se svým soukromím!“

ESET Mobile Security Antivirus
ESET Mobile Security Antivirus
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (35)