Doze: Získejte funkci Androidu 6 na jakémkoli smartphonu

Aplikace doze baterie nahled (4)

Android tvrdě pracuje na vylepšení výdrže baterie a snaží se o různé optimalizace. Důkazem toho je i celá poslední verze systému, která se na prodloužení života na jedno nabití zaměřila. Jednou z vítaných funkcí je Doze, který je schopen výrazně zredukovat spotřebu telefonu jen tak ležícího na stole.

Bohužel, spousta smartphonů zůstane na verzi Android Lollipop a úsporného vylepšení se nedočká. Existuje však řešení v podobě stejnojmenné aplikace.

Jak Doze funguje?

Ačkoli hodnota 3 000 mAh v současných bateriích vlajkových lodí není zrovna málo, hardware má stále vyšší nároky na spotřebu a většina uživatelů je ráda, když chytrá krabička vydrží do večerních hodin.

Funkce Doze dramaticky snižuje spotřebu baterie tím, že při neaktivitě telefonu zamezí aplikacím sosat baterii na pozadí. Bohužel, Doze se týká pouze poslední verze systému Android 6. Aspoň ten integrovaný – aplikaci Doze totiž může mít každý s Androidem vyšším než 4.1.

Naděje v podobě stejnojmenné aplikaci

Nová aplikace v Google Play s názvem Doze slibuje podobné fungování, jako jeho jmenovec integrovaný v poslední aktualizaci Androidu. Stejně jako on po aktivaci snímá senzory a pokud se nic neděje, zastaví procesy na pozadí a telefon si „schrupne“. Pro plnohodnotné využívání aplikace není potřeba mít root práva, aplikace se však zeptá na povolení virtuální privátní sítě (VPN) kvůli omezení využití sítě.

Výjimka pro vybrané aplikace

Aplikace obsahuje i whitelist, kde je možné zaškrtnout aplikace, jež mají na pozadí i přes zapnutou funkci běžet. Nabídne i agresivní mód, který povolí aktivitu aplikacím pouze, když je fyzicky spustíte. Funkci je rovněž možné ukončit například připojením se na WiFi nebo při nabíjení.

Je úspora patrná?

Po několikadenním používání spotřeba baterie ve standby režimu opravdu klesla, ne však nijak dramaticky a neblížila se funkci na Androidu 6. Aplikace je i přesto obstojnou alternativou pro telefony, kterým se aktualizace vyhne. Výsledek úspory se může telefon od telefonu lišit, bezplatný software bez reklam však stojí za vyzkoušení.

Doze - For Better Battery Life
Doze - For Better Battery Life
Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)