Chameleon Launcher: Netradiční, zajímavý a asi… revoluční!

unnamed

Projekt Chameleon Launcher o sobě dával vědět ještě dřív, než se vůbec na Google Play objevil. Svůj vývoj totiž započal na Kickstarteru, což je služba, díky které může každý podpořit začínající projekt. A čím je prostředí Chameleona tak výjimečné? Díky předinstalovaným Widgetům nabízí jednotvárné a moderní prostředí, dokáže navíc reagovat podle Vašeho umístění či času na změnu pracovní obrazovky a tablet se tak automaticky přizpůsobí tomu, kde se právě nacházíte. Zní to skvěle, že? Úsměv na tváři se však změní po spatření cenovky, jejíž hodnota atakuje 200 Kč. Vyplatí se to?

Rozcestník

Co to vlastně Launcher je?

Systém Android si řada uživatelů oblíbila zejména díky přizpůsobitelnosti, což konkurenční systémy nenabízejí v takové míře, jako to dokáže systém s robotem ve znaku. Launcher je v Androidu aplikace, která se stará o vzhled a prostředí domácí obrazovky a menu, lze ji libovolně měnit a u většiny aplikací i modifikovat. Každý telefon se systémem Android obsahuje nějaký Launcher předinstalovaný, může se jednat o standardní prostředí systému Android, upravené prostředí od výrobce přístroje či nějaký volně dostupný Launcher z Google Play. Výhodou je, že každý uživatel se může pro Launcher svobodně rozhodnout, mít jich v přístroji více zároveň a libovolně je kombinovat.

Chameleon Launcher

Prorazit mezi Launchery není jednoduché, konkurence je skutečně vysoká. Je sice pravdou, že na poli tabletů to není zdaleka tak horké, jako je tomu v případě Launcherů na telefony, kde existuje skutečně mnoho velice dobrých prostředí, ale i tak zde máme například Go Launcher HD, který patří mezi to nejlepší, co si můžeme do tabletu nainstalovat. A jak se tedy Chameleon rozhodl prorazit? Především díky modernímu a netradičnímu vzhledu svých Widgetů, které působí opravdu dobře. Další novinkou je možnost definovat, která obrazovka bude automaticky výchozí. To lze nastavit jednoduchými pravidly, mezi kterými nechybí reakce na vaše umístění, na připojení k určité Wi-Fi síti či tradiční definice podle času.

Prostředí domácí obrazovky a menu

Chameleon nevybočuje příliš od standardního konceptu Launcherů – i zde máme možnost vytvořit několik ploch, na které můžeme umisťovat jednotlivé Widgety a zástupce aplikací. Rozdíl je trochu v tom, že na plochu lze umisťovat pouze Widgety a zástupcům aplikací patří spodní panel.

Screenshot_2012-11-18-15-34-45

Každou vytvořenou obrazovku lze logicky přidáním Widgetů upravit do vlastní podoby a to včetně spodní lišty s aplikacemi, která je pro každou plochu zvlášť. Pro vytvoření, smazání, přejmenování či nastavení podmínek u ploch (viz kapitola Přidání podmínek) slouží tlačítko v levém spodním rohu.

Screenshot_2012-11-18-15-34-53

Ikonou v pravém spodním rohu se katapultujeme do obrazovky se všemi nainstalovanými aplikacemi. V nich lze listovat v horizontálním směru a aplikace jsou rozmístěny v mřížce 11 x 4. V pravém horním rohu máme ikonku hledání, ta nás v našem případě pošle do Google Now (čekal jsem vyhledávání mezi nainstalovanými aplikacemi).  V blízkosti tlačítka pro vyhledávání má své místo také nápis Shout Outs, který zobrazí jména lidí, co projekt na Kickstarteru podporovali.

Screenshot_2012-11-18-15-47-58

Přidání Widgetů na obrazovku

Přidat Widget na plochu lze tradičním způsobem (tedy tradičním před příchodem Androidu 4) – stačí podržet prst kdekoliv v oblasti plochy, kam patří Widgety. Z horního okraje se vysune lišta se dvěma tlačítky, kde nás nyní zajímá to s názvem Widgets.

Screenshot_2012-11-18-15-35-07

Obrazovka s Widgety je rozdělena na dvě části, mezi kterými se přepínáme záložkami Chameleon a Android. Jak názvy napovídají, ta první s názvem Chameleon slouží pro výběr Widgetů, které jsou přímo určeny pro tento Launcher a nabízejí onen zmíněný moderní vzhled. Naproti tomu druhá obrazovka nabídne přidání standardních Widgetů systému Android či nějaké aplikace.

Screenshot_2012-11-18-15-35-15

Chameleon zatím nabízí 12 Widgetů, což sice není úplně malé číslo, některé Widgety nám přesto chybí (například na přijaté a zmeškané e-maily, je zde pouze GMail). A které Widgety jsou součástí?

  • Calendar – poměrně povedený Widget, který dokáže zobrazit události v kalendáři, dá se také nastavit pouze jako výpis událostí
  • Facebook
  • Gmail – Widget, který zobrazuje pouze nepřečtené emaily z Vašeho GMailu
  • Google+
  • Instagram
  • News – RSS čtečka (funguje skvěle s portálem SvětAndroida.cz :))
  • Switches – prvek, díky kterému lze vypínat/zapínat Wi-Fi, Bluetooth, GPS atp. V našem případě se však stalo, že se při použití tohoto prvku tablet restartoval a již nenabootoval. Použití tak nemůžeme doporučit (stroj Asus Transformer Pad TF300, original ROM Jelly Bean 4.1.1)
  • Time – Widget zobrazující info o čase a datu
  • Twitter
  • Weather – zobrazí informace o počasí s předpovědí na další tři dny
  • YouTube
  • Make a Widget – přesměruje Vás na stránku autorů Chameleonu, kde se dozvíte, že si můžete sami napsat vlastní Widgety

Přidání Widgetu

Kliknutím na vybraný Widget nás aplikace přenese rovnou na plochu s Widgety, která je rozdělena do mřížky 4×4. Pozici i velikost Widgetu lze měnit. Přidání potvrdíme ikonkou „fajfky“ v pravém horním rohu.

Screenshot_2012-11-18-15-36-08

Další Widgety

Jak jsem již zmínil, Widgetů určených pro tuto aplikaci zatím není mnoho, každý má však možnost si naprogramovat Widget vlastní. Více informací o této možnosti se dozvíte zde. Další Widgety od uživatelů lze vyhledat také na oficiálním fóru, zatím jich však mnoho není, což by se mělo postupem času změnit.

Nastavení podmínek

Chameleon Launcher se vyjímá další vlastností a celkem užitečnou funkcí – dokáže totiž reagovat na Vaši polohu a podle toho zvolit Vámi vybranou obrazovku jako vychází. Jak si to představit v praxi? Nastavíme-li pravidlo připojení do domácí Wi-Fi sítě, dá se předpokládat, že jsme doma a Chameleon Launcher tedy nastaví jako výchozí obrazovku tu, na které máme Widgety se sociálními sítěmi, RSS čtečku na zajímavé stránky a lištu s tlačítky, kde převažují hry a aplikace sloužící pro zábavu a relaxaci. Naopak ve všední dny se většinou nacházíme ve škole/v práci a tak si definujeme, že se například každé ráno automaticky v 7 hodin přepne pracovní plocha, kde sídlí připravené Widgety s emaily, kalendář s úkoly a v liště se zástupci aplikací budou převažovat nástroje, které bychom mohli potřebovat ve škole či zaměstnání (programy pro zpracování textu, kalkulačka atp.).

Definice podmínek se nachází na stejném místě, kde máme možnost přidat, mazat či přejmenovat některou z obrazovek. Tu vyvoláme ikonou v levém spodním rohu libovolné obrazovky, podmínky pak nastavíme volbou Edit Conditions.

Screenshot_2012-11-18-15-34-53

K dispozici máme 3 druhy podmínek – nastavit obrazovku podle připojené Wi-Fi sítě, času nebo umístění podle GPS. Nikde však není možné definovat, jak spolu budou podmínky provázané, a tak mohou vzniknout problémy, když nějaká obrazovka splňuje zároveň více podmínek a Chameleon tak těžko bude vědět, které dát přednost. Chce to u vytváření podmínek přemýšlet, aby tato situace nenastala.

Screenshot_2012-11-18-15-36-36

Screenshot_2012-11-18-15-38-35

Trochu mi zde chyběla možnost detailnějšího nastavení podmínek. U podmínky podle umístění by se hodil přepínač, zda pravidlo platí pro zvolené umístění, nebo kdekoliv mimo toto umístění. Tím bychom nastavili jednoduché pravidlo, jaká obrazovka se má přepnout doma, nebo naopak kdekoliv mimo domov (tedy s přístrojem na cestách).

Změna pozadí

Změnu pozadí je možné provést stejným způsobem jako přidání Widgetu (podržení prstu na libovolném místě plochy) a volbou Wallpapers. Aplikace nám příliš obrázků pro zkrášlení plochy nenabízí a na první pohled chybí tlačítko pro vybrání vlastního obrázku. Jak sem tedy libovolný snímek přidat? Stačí spustit libovolnou galerii či správce souborů, vybrat obrázek, zvolit možnost Sdílet a v seznamu vybrat Chameleon Wallpaper. Tím se vybraný obrázek zařadí do seznamu pozadí.

Screenshot_2012-11-18-15-39-03

Závěr

Na tento Launcher jsme byli velice zvědaví, neboť jej provázela poměrně velká mediální masáž a o této aplikaci měla povědomí spousta lidí ještě před tím, než se vůbec objevil na Google Play. Samotný Launcher nabízí netradiční a moderní design, který hodnotíme kladně. Widgety vypadají skutečně dobře, je jich však málo a jejich nastavení je velmi skromné. Máme sice na výběr i mezi standardními Widgety, ty se ale pak vzhledem většinou dost odlišují a už netvoří tak konzistentní pracovní prostředí. Dobrý nápad spočívá i ve funkci automatického přepínání obrazovek podle zadaných podmínek, aplikaci by nejspíš slušelo detailnější nastavení a propojení jednotlivých kritérií. Na druhou stranu nám tato funkce ušetří maximálně pár táhnutí prstu do stran.

A jak tento Launcher zhodnotit? Podíváme-li se na samotnou aplikaci a nehodnotíme, kolik jsme za její pořízení museli zaplatit, vidíme pracovní prostředí s pěkným, moderním a netradičním vzhledem, které za nás dokáže přepnout pracovní plochu podle zadaných podmínek. Tomuto Launcheru však stále chybí mnoho věcí – detailnější nastavení, více Widgetů s detailnějším nastavením, lépe zpracované podmínky pro přepínání ploch atp. Aplikace stále trpí některými drobnějšími chybkami (několikrát se nám stalo, že nápisy Add a Widget nebo Change your Wallpaper zůstaly stále viditelné, po restartu se opět Chameleon zeptá, zda má být jako výchozí Launcher atp.), náš přístroj postihla ale i o něco větší pohroma – při pokusu o použití Widgetu Switches se tablet restartoval a už nenabootoval. Pomohl až reset do továrního nastavení, což je věc, které se mnoho uživatelů bojí jak spisovatel pravopisné chyby. Ačkoliv jsme Chameleon testovali na poměrně výkonném tabletu se čtyřjádrovým procesorem Nvidia Tegra 3, prostředí nebylo nejplynulejší a občas se objevil nějaký ten zásek.

Zapojme do našeho závěru podstatné kritérium – cenu. Standardní cena Chameleonu se pohybuje okolo 200 Kč, což je hodnota, kterou bychom akceptovali nejspíše pouze 1. dubna. Tato vysoká částka rozhodně neodpovídá možnostem a kvalitám této aplikace. My zakoupili Chameleon Launcher za zvýhodněnou cenu 80 Kč a i tak jsme přesvědčeni, že částka je poměrně vysoká vzhledem ke konkurenci, která sice nemusí nenabízet tak netradiční a moderní vzhled (to je ale stále subjektivní záležitost) a přepínání obrazovek podle podmínek, nabídne ale daleko rozsáhlejší možnosti nastavení a hlavně zdarma. Je sice pravda, že každou aktualizací se tento Launcher posouvá o něco kupředu, cena je ale zatím opravdu vysoká, a tak je na uváženou každého uživatele, zda to za to stojí.

e35d8ff6c6e43a0b7c38de33e454d81f?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)