TOPlist

Belkin WeMo Switch – kouzelná zásuvka (recenze)

Belking Wemo Switch – náhledový obrázek

Společnost Belkin se snaží na trhu prosadit s chytrým zařízením, které spolupracuje s mobilním systémem Android. V dnešní recenzi si ukážeme chytrou zásuvku Belkin WeMo Switch, kterou lze vzdáleně ovládat z vašeho telefonu či tabletu s Androidem.

Obsah recenze

Vzhled a dílenské zpracování

Do redakce nám bohužel dorazila pouze chytrá zásuvka a nemůžeme se tedy s vámi podělit o obsahu balení. Belkin WeMo Switch nabídne jeden standardní „slot“ pro zapojení libovolného spotřebiče, nad kterým sídlí tlačítko pro ruční zapínání či vypínání zásuvky a LED dioda, která nás informuje o stavu připojení k Wi-Fi (svítí modře). Na horní straně je poté umístěno tlačítko pro restart celé zásuvky, který se zpravidla provádí při instalaci do jiného bytu a Wi-Fi síti. Chytrá zásuvka Belkin WeMo Switch je možná o něco rozměrnější, než bychom ocenili. Celé zařízení je zhotoveno z matného bílého plastu a žádný designový skvost rozhodně netvoří. Kdo by to ale po zásuvce požadoval, že?

Belkin Wemo Switch - přední strana (2)

http://youtu.be/O-UDIaiZ8hw

 

Konektivita, funkce a první spuštění

Myšlenka chytré zásuvky Belkin WeMo Switch je jednoduchá – zařízení se připojí k domácí Wi-Fi síti, čímž získá přístup k internetu a lze ji ovládat odkudkoliv. Se zásuvkou se žádná kouzla provádět nedají – lze vypnout, nebo zapnout. Nepočítejte tedy s žádným sledováním aktivity zásuvky, sledování spotřeby atp.

Belkin Wemo Switch - v zásuvce (2)

První spuštění a nastavení

Před samotným zprovozněním zásuvky je vhodné provést tovární restart podržením tlačítka Restore po dobu 5 sekund. Zařízení musí být již v této chvíli připojené do elektrické sítě. Po této obnově se ze zásuvky Belkin WeMo Switch stává bezdrátové Wi-Fi AP, ke kterému se lze připojit pomocí mobilního telefonu. Tato Wi-Fi sít není zaheslovaná. Po připojení je nutné spustit oficiální aplikaci WeMo, pomocí které provedete úvodní nastavení – pojmenování zásuvky, vyplnění e-mailu a připojení k domácí Wi-Fi síti. Po dokončení nastavení se zásuvka Belkin WeMo Switch přidá do oficiální aplikace a lze ji od této chvíle vzdáleně ovládat.

Aplikace WeMo

Po úspěšném nastavení chytré zásuvky Belkin WeMo Switch je zařízení zobrazeno v záložce Devices, kde jej lze pomocí aplikace vypínat a zapínat pouhým kliknutím. Zásuvku lze ovládat odkudkoliv, pokud jste připojeni k internetu. Nemusíte se tedy omezovat pouze na svou domácí Wi-Fi síť, ale můžete Belkin WeMo Switch vypínat a zapínat i z mobilního internetu na cestách.

Belkin Wemo Switch - aplikace, zakladni obrazovka

O něco zajímavější je záložka Rules, ve které lze zásuvku ovládat pomocí nastavených pravidel. Nejčastěji se jedná o nastavení času, kdy se zásuvka zapne, či vypne. Nastavit lze čas zapnutí a vypnutí, můžeme též volit jednotlivé dny v týdnu a vytvářet více pravidel. Zásuvka se umožňuje na základě zvoleného města sama vypínat či zapínat při východu a západu slunce.

Aplikace nabídne i možnost spouštění pomocí pohybového senzoru, bohužel je tato možnost zašedlá. Zajímavý je Away mode, který v náhodných časech zapíná zásuvku na 30 minut. To slouží jako ochrana proti zlodějům – pokud je zásuvka napojena na nějaké světlo, její nepravidelné zapínání působí, jako by byl někdo uvnitř domu.

Belkin Wemo Switch -  away mode

Bohužel toho více aplikace neumí – napadá nás například více možností spouštění a ovládání zásuvky. Některé části aplikace nejsou přeloženy a zobrazuje se zde stále „rozsypaný čaj“. Aplikace je navíc i na výkonném telefonu trochu pomalejší a rozhodně by na ní měla společnost Belkin zapracovat.

http://youtu.be/KuQP17x3wy4

Rozhraní IFTTT – naučte zásuvku víc

Jak jsme již nastínili, oficiální aplikace toho příliš neumí a na pokročilé spouštění zásuvky můžeme zapomenout. Existuje ale řešení, kterým je propojení s rozhraním IFTTT. Díky tomu získáte přístup k dalším mnoha možnostem aktivace a ovládání – spouštění skrze hodinky s Android Wear, spouštění podle polohy telefonu, spouštění po dosažení cílů pomocí Fitbitu atp. Nejprve je nutné pomocí oficiální aplikace přidat kanál do vašeho IFTTT účtu.

Rozhraní IFTTT nabízí přehledné webové rozhraní a dokonce i aplikaci pro Android, která vám umožní vytvářet a spravovat pravidla pro ovládání zásuvky. S tímto doplňkem získáte mnoho dalších způsobů, jak zásuvku zapínat a vypínat.

Používání v praxi

Snadná instalace

Pokud postupujete podle návodu, je nastavení zásuvky opravdu hračkou a zabere pouze několik okamžiků. V případě, že se k již používané zásuvce nedá připojit, je nutné vždy provést návrat do továrního nastavení a znovu se k zásuvce připojit.

Občasné výpadky spojení

Občas se nám stalo, že zásuvka se od Wi-Fi sítě odpojila a na naše příkazy logicky nereagovala. Tato situace nastávala především v oblastech s horším signálem Wi-Fi, případně pokud jsme zásuvku nechali delší dobu odpojenou a poté ji připojili na jiné místo. Vždy to vyřešil restart do továrního nastavení.

Větší rozměry

Ačkoliv se jedná pouze o jednu zásuvku, rozměry jsou trochu větší. V praxi se vám může stát, že Belkin WeMo Switch nezapojíte, pokud nebude v okolí zásuvky dostatek volného místa. Budete tak muset použít nějaký prodlužovací kabel.

Základní aplikace je pomalá a moc toho neumí

Aplikace pro Android nám zatím připomíná pouze jakousi zkušební verzi. Její běh je i na výkonném telefonu pomalý, občas se zobrazí nepřeložené volby a zvládne pouze vypínání a zapínání zásuvky na základě časových pravidel. Pro rozšíření možností musíme využít propojení s IFTTT.

Odezvy zapnutí/vypnutí jsou bleskové

Pokud se nachází Belkin WeMo Switch i váš telefon na stejné síti, jsou reakce bleskové. Doba reakcí se samozřejmě prodlouží, když je telefon připojen k pomalejšímu mobilnímu připojení (EDGE). Zde už může být reakce i třeba sekundová.

Kdy, kde a za kolik?

Chytrá zásuvka Belkin WeMo Switch se již prodává na českém trhu a není větší problém ji zakoupit v českých obchodech. Cena se potom pohybuje okolo 1500 Kč, což se zdá na první pohled dost – přeci jen jde pouze o dálkově ovládanou zásuvku bez dalších nadstandardních funkcí.

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Resumé

Společnost Belkin ukazuje, jakým směrem se budou naše domácnosti ubírat. Propojení chytrých telefonů s dalším vybavením bytu je zkrátka nevyhnutelné. Chytrá zásuvka Belkin WeMo Switch představuje zajímavý koncept, který nás po stránce funkčnosti nezklamal, přesto jsme několik much našli.

Nastavení zásuvky bylo velmi snadné a již po několika okamžicích jsme zásuvku mohli telefonem ovládat, a to jak z domácí sítě, tak i z mobilního internetu na cestách. Při dostatečně rychlém internetovém připojení je reakce zásuvky na náš podnět opravdu blesková. Oceňujeme rovněž propojení se systémem IFTTT, který možnosti zásuvky Belkin WeMo Switch značně rozšiřuje.

Největším záporem je samozřejmě vyšší cena – přeci jen 1500 Kč za zásuvku, kterou lze jen vypínat a zapínat, je poměrně dost. Velmi otravný je také nepřetržitý pískavý zvuk. Zásuvka se nám v místech se slabším signálem sama občas odpojovala, stejně tak při přemístění do jiných prostor se občas odmítala sama znovu připojit. Pochválit nemůžeme ani oficiální aplikaci, která toho příliš neumí, je pomalá a obsahuje rovněž chyby v překladu.

Klady

+ Snadná počáteční instalace 
+ Možnost ovládání odkudkoliv 
+ Bleskové reakce při rychlém připojení k internetu
+ Možnost propojení se systémem IFTTT

Zápory

– Vyšší cena
– Nepřetržité rušivé pískání
– Občasné výpadky spojení
– Oficiální aplikace by si zasloužila aktualizaci (pro lepší překlad, vyšší rychlost a více funkcí)

Za zapůjčení děkujeme společnosti Belkin.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)