Android 4.4 Kitkat – podrobný přehled zásadních novinek a vylepšení

android-kitkat

Google včera uvedl na světlo světa novou verzi operačního systému Android 4.4 s názvem KitKat a spoustou nových vlastností a vylepšení. Informace se na nás nahrnuly tak rychle, že jste je možná ani nestihli všechny zaznamenat. V tomto článku si tedy vše v klidu rozebereme.

Změny viditelné

Začněme od změn, které jsou vidět ihned. V nové verzi operačního systému bylo jemně pozměněno celé uživatelské prostředí, takže nyní působí jednodušším dojmem. Například lišta se softwarovými tlačítky je průhledná. Stejně je tomu i v případě lišty notifikační. Dále byla upravena obrazovka při hovoru. Aplikace by se také měly zobrazovat v tzv. immersive módu, což znamená, že všechna softwarová tlačítka zmizí a vy se budete moci věnovat pouze činnosti, kterou právě děláte. Toto kvitujeme s povděkem, protože lišta se softwarovými tlačítky občas působí opravdu rušivě. Tlačítka můžete samozřejmě snadno přivolat a to tahem směrem od spodního okraje obrazovky.

Sn_mek_obrazovky_1_.png

Dialer

Velké změny se dočkala obrazovka pro vytáčení kontaktů, která funguje trochu jako Zlaté stránky. Umožní vám totiž nejen vyhledávat mezi vašimi kontakty, ale pokud napíšete například pizza go home, aplikace automaticky vyhledá a zobrazí číslo na nejbližší rozvoz pizzy. To jistě usnadní princip vyhledávání čísel. Tato funkce funguje i v případě, že vám volá neznámé číslo. Telefon se automaticky pokusí na internetu najít, kdo že vám to volá. Aplikace si také všímá, s kým mluvíte nejčastěji a tyto kontakty vám zobrazí jako první.

20131031-12474342--2013-10-31_1242_002_verge_super_wide

SMS zprávy

Jak už jsme naznačili, Google integroval do služby Hangouts podporu textových zpráv. V praxi to znamená, že vaši defaultní aplikaci pro SMS zprávy nahradí služba Hangouts. Samozřejmě, pokud se vám toto nelíbí, můžete si stáhnout aplikaci nějaké třetí strany a mít stále Hangouts a SMS zprávy oddělené. Hangouts byly také vylepšeny po stránce funkčnosti. Kvalita hovorů a videohovorů by měla být lepší než dosud. Přidána byla i podpora oblíbených emotikon známých především z konkurenčního iOS – Emoji. Nepřeberné množství ikonek, které můžete odeslat svým přátelům je jistě příjemným a zábavným vylepšením. Vypadá to, že Google by z Hangouts rád udělal hlavní nástroj komunikace na Androidu.

20131031-12474342--2013-10-31_1242_001_verge_super_wide

 

emoji Android 4.4 přináší podporu emotikon – Emoji.

 

Google Now

Asistent Google Now bude snáze dostupný. Vyvoláte ho tahem od levého okraje obrazovky směrem doprava. Kromě toho by měly přibýt nové karty s užitečnými informacemi v závislosti na vaší poloze, denní době, oblíbeném pořadu v televizi a podobně. Zkrátka Google Now by rád zobrazoval informace, které zrovna potřebujete. Upraveno bylo také vyhledávání. To vás nyní neodkáže pouze na webovou stránku, ale v případě, že hledáte například recept a máte nainstalovanou aplikaci s recepty, Google Now vás pošle přímo do aplikace.

Krokoměr

Příznivce zdravého životního stylu jistě potěší, že do Androidu 4.4 byl zakomponován senzor pro rozpoznání a počítání kroků. Ten se může hodit pro získání přehledu, kolik jste toho za den nachodili bez nutnosti použití energeticky mnohem náročnější GPS. Uvidíme, jaká bude jeho přednost.

nexusae0_Tracking1_thumb

Google Cloud Print

Služba Google Cloud Print se dočkala několika zásadních změn. V první řadě by mělo být o mnoho jednodušší tisknout jakýkoli obsah ze kterékoli aplikace. Pro tento účel bylo vytvořeno nové okno – správce tisku. Byly přidány některé nové funkce, takže by mělo být snazší změnit velikost papíru, vybrat konkrétní stránky k tisku, nebo najít a vybrat dostupné tiskárny. Vylepšeno bylo také zabezpečení celého procesu.

kk-print-land-n5

Správce souborů

Správce souborů vám odteď zobrazí jak obsah uložený v telefonu, tak obsah v cloudových službách. Dropbox, Disk Google, všechny soubory budete mít snadno přístupné a na jednom místě.

kk-saf2-n5

Nahrávání obrazovky

Do nové verze systému Android byla zabudována podpora „screen recorderu“. Kromě screenshotů tak můžete nahrávat i kvalitní video, zachycující dění na obrazovce. Využití bude jistě široké. Od tutoriálů a návodů po porovnávání skóre ve hrách. Video se uloží v MP4 formátu.

Nové možnosti NFC

Google zapracoval i na technologii NFC, která nyní díky systému HCE (Host Card Emulation) přinese podporu zabezpečených plateb. Tato funkce by měla přinést podporu plateb, zpracování nejrůznějších věrnostních karet, kuponů na MHD a podobně. Uvidíme, v jakém rozsahu tuto funkci využijeme v tuzemsku.

kk-contactless-card

Vylepšené hlasové ovládání

Ovládání hlasem pravděpodobně nepatří k funkcím, které byste používali každý den. V budoucnu tomu možná bude jinak. Pokud se nyní nacházíte na domovské obrazovce, či v Google Now, stačí říci „OK Google“ a telefon vám začne naslouchat bez toho, aniž byste se museli dotknout obrazovky.

20131031-12474342--2013-10-31_1243_002_verge_super_wide

Zamykací obrazovka

Při poslechu hudby se vaše zamykací obrazovka promění na art-work dané skladby.

20131031-12474342--2013-10-31_1243_001_verge_super_wide

Změny skryté

Low Power Sensors

Google zapracoval na optimalizaci senzorů s jediným cílem. Snížit jejich energetickou náročnost a prodloužit tak výdrž baterie. Hardware sensor batching, jak je celý proces nazýván, by měl zajistit lepší spolupráci aplikací s hardwarovými senzory. Data by měla být dodávána po dávkách (batch = dávka) pouze když jsou zapotřebí.  Úsporu by to mělo přinést v aplikacích, které využívají určité senzory po dlouhou dobu. Například fitness, určování polohy a podobně.

Optimalizace – KitKat i pro středně a méně výkonné telefony

Skutečnost, že Android 4.4 poběží bez problému i na zařízení s RAM o velikosti 512MB je jistě skvělá. Google hodně zapracoval na optimalizaci systému, který je nyní méně náročný na paměť. Fakt, že KitKat budou moct používat i nepříliš výkonné kousky, by měl vyřešit roztříštěnost různých verzí systému na různých zařízeních. Dříve se ve spojení s optimalizací a rychlejším chodem systému hovořilo o Project Butter, dnes Google mluví o Project Svelte. Optimalizace se nedotkne pouze systému, ale i konkrétních aplikací, jakými jsou Chrome nebo Youtube.

Rychlejší multitasking

Jak už bylo řečeno, KitKat udělal obrovský skok, co se optimalizace týče, a to se samozřejmě projeví i v multitaskingu. Poslech hudby, prohlížení internetu či hraní náročných her, to vše by mělo jít lépe, rychleji a bez zádrhelů.

20131031-12474342--2013-10-31_1242_004_verge_super_wide

Nové Bluetooth profily

Toto vylepšení ocení například majitelé aut se zabudovanou bluetooth technologií. FordSync, MyFord Touch, BMW iDrive. Všechny tyto systémy používají profil MAP, skrz který komunikují. Android si až do této chvíle s tímto profilem příliš nerozuměl, a proto tato komunikace nefungovala příliš dobře. To se však s příchodem KitKatu mění. Druhý profil s názvem HID over GATT umožní komunikovat se zařízeními jako jsou myši, joysticky či klávesnice. Vše s nízkou latencí.

Videa představující funkce nové verze systému

Pokud byste si rádi shrnuli všechny nové funkce ve videu, tady vám jich pár nabízíme.

DevBytes: What’s New in Android 4.4

DevBytes: What's New in Android 4.4

 

Android Design in Action: New in Android 4.4

Android Design in Action: New in Android 4.4

 

Shrnutí

Android 4.4 nám přináší velkou spoustu změn viditelných i těch pod kapotou, které nejsou o nic méně důležité. Google se díky podpoře i méně výkonných přístrojů snaží o sjednocení verzí systému Android. Dodejme, že Android 4.4 KitKat bude pro Nexus 4 ,7 ,10, HTC One Google edition a Samsung Galaxy S4 Google edition dostupný během následujících týdnů. Majitelé ostatních zařízení budou muset doufat v přízeň jednotlivých výrobců. Android nakročil k tomu, aby se stal ještě lepším systémem než doposud, a to je dobře úplně pro všechny.

Jak hodnotíte Android 4.4 KitKat vy?

Zdroje: TheVerge, AndroidPolice, AndroidDevelopers

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (41)