TOPlist

Android 4.4 (KitKat) nejspíš přinese podporu 64bitových procesorů

64bit_ico

Koncem minulého týdne jsme přinesli informaci, podle které Samsung v roce 2014 představí telefon se 64bitovým procesorem. Takový procesor by ovšem byl sám o sobě k ničemu, pokud by 64bitové instrukce nepodporoval operační systém.

V uplynulých dnech začaly spekulace, že právě připravovaný Android 4.4 KitKat by měl podporovat 64bitové procesory. Základem těchto zpráv je přitom prezentace Intelu, na které byl pořízen následující obrázek.

Android 4.4 nejspíš přinese podporu 64bitových procesorů Android 4.4 nejspíš přinese podporu 64bitových procesorů

Jednalo se o vývojářské fórum, na kterém společnost představila své plány do budoucna, přičemž částečně zmínila také své záměry s operačními systémy Windows a Android. Jak můžete vidět na snímku, podpora 64bitových čipů je prezentována jako „připravované vylepšení“ pro zařízení se systémem Android, která budou založena na procesoru od Intelu.

Nikde sice není řečeno, že tato funkce bude zahrnuta již v KitKatu, nicméně lze to předpokládat především s ohledem na zájem výrobců i zákazníků o vyšší výkon mobilních zařízení.

Zatím jediným telefonem s podporou 64 bitů zůstává nedávno představený iPhone 5S s procesorem Apple A7, nicméně je takřka jisté, že nezůstane osamocený příliš dlouho. Čipy Intel Bay Trail jsou certifikovány jako „Intel 64“,  což znamená, že jsou připravené nabídnout podporu 64 bitů. Podobné záměry potvrdil také ARM a Samsung s tím, že by měli přijít se 64bitovými čipy „velmi brzy“.

Uvidíme, zda se 14. října dočkáme nového Androidu a s tím i konkrétního výčtu novinek. Zdá se více než jasné, že 64bitové čipy budou v nadcházejících letech ve stále více mobilních zařízeních, takže je logické, že Google musí být připraven s podporou v budoucích verzích svých operačních systémů.

Zdroje: 4PDA, Droider a Android Authority.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)