Android 4.4 KitKat: které telefony a tablety dostanou aktualizaci?

android_44_update_ico

Android 4.4 KitKat spatřil světlo světa již více než přes měsícem a půl. V posledních týdnech tak v médiích kolují zprávy a zvěsti o tom, které telefony budou aktualizovány na nejnovější verzi systému, a které naopak jejich výrobci updatovat neplánují. V následujících řádcích byste měli najít odpověď na otázku, zda se můžete těšit na Android 4.4 KitKat.

Které telefony a tablety dostanou aktualizaci? Které telefony a tablety dostanou aktualizaci?

Motorola

Motorola již nastínila své plány aktualizace zařízení s procesory Qualcomm Snapdragon – Droid Maxx a Moto G Android 4.4 KitKat dostanou v lednu 2014, zatímco majitelé Moto X již update obdrželi v druhé polovině listopadu. Pokud vlastníte starší telefon tohoto výrobce (ale ne příliš starý), stále je poměrně velká šance, že KitKat v dohledné době dostanete. Konkrétně by se aktualizace měly dočkat mobily Droid Ultra, Droid Mini, Droid Razr HD, Droid Razr Maxx HD, Droid Razr M, Electrify M a řady Atrix (bez uvedení termínu). Zklamání čeká na majitele Droid 4, Droid Bionic, Droid Razr, Droid Razr Maxx a Electrify 2 – tyto telefony aktualizaci nedostanou. Nejnovější informace o aktualizacích lze nalézt zadáním informací o zařízení na firemních stránkách o upgradu.

HTC

HTC se vyjádřilo, že vlajková loď One dostane aktualizaci na Kitkat do konce ledna (Google Play edice tohoto telefonu již byla aktualizována koncem listopadu, stejně jako odemknutá a vývojářská verze), což je v souladu s původním příslibem poskytnutí aktualizace v rámci 90 dnů od vydání Androidu 4.4. Následovat by měly updaty pro HTC One Mini, One Max (termín ani u jednoho modelu nebyl sdělen) a Droid DNA (do konce března 2014). Zklamáni budou majitelé modelu One X, kteří KitKat, alespoň prozatím, nedostanou.

Google

Zařízení Google Nexus 4, Nexus 7 2012, Nexus 7 2013 a Nexus 10 již obdržela aktualizaci na Android 4.4, dokonce pro tyto kousky mezitím byla vydána verze 4.4.2, opravující chyby (týká se i nového Nexusu 5; viz aktualita Google vypouští další aktualizaci – Android 4.4.2 pro všechny Nexusy) . Google také dříve potvrdil, že původní Google Nexus, Nexus S ani Galaxy Nexus aktualizaci neobdrží.

Samsung

Samsung už koncem listopadu stihl aktualizovat Google Play edici svého Galaxy S4. Oficiálně zatím tento výrobce neuvedl, které jeho modely mohou očekávat KitKat, nicméně předpokládáme, že přinejmenším Galaxy S4, Galaxy Note II a Galaxy Note III update dostanou. Šanci mají také majitelé loňské vlajkové lodi – Galaxy SIII (viz Neoficiálně: Pouze 4 zařízení od Samsungu se dočkají Androidu 4.4 KitKat).

Po webu sice kolují zvěsti, podle kterých Samsung testuje možnost nasazení KitKatu na telefony střední třídy, jmenovitě Galaxy S4 mini, Galaxy S3 mini, Galaxy Ace 3, Galaxy S Advance, Galaxy Ace 2, Galaxy Core, Galaxy Fame a Galaxy Fresh, nicméně s ohledem na dosavadní praxi tohoto jihokorejského výrobce se nám tato zpráva nejeví jako příliš věrohodná.

Sony

Japonská společnost Sony se očividně snaží dotáhnout náskok svých největších rivalů, k čemuž možná přispěje i aktualizace některých zajímavých modelů. Konkrétně se, dle oficiálních zpráv, Androidu 4.4 dočká Xperia Z, Xperia Z1, Xperia ZL, Xperia Z Ultra a Xperia Tablet Z. Zatím ale nejsou známy žádné konkrétní termíny.

LG

LG si naopak hodlá dát trochu na čas, a minimálně do března 2014 se v jeho stáji Androidu 4.4 nikdo nedočká. Je téměř jisté, že do konce prosince dostane KitKat korejská verze vlajkové lodi LG G2, nicméně o žádných dalších zařízeních zatím nepadlo oficiálně ani slovo. V ostatních částech světa se aktualizace G2 očekává v prvním čtvrtletí příštího roku (viz zprávička Aktualizace na KitKat pro LG G2 byla odložena na začátek roku 2014).

Huawei

Čínský výrobce Huawei plánuje aktualizovat svou vlajkovou loď Ascend P6, která „přeskočí“ Android 4.3 a dostane rovnou KitKat. Údajně by se tak mělo stát do konce ledna 2014. O dalších modelech v souvislosti s aktualizací na Android 4.4 nejsou známy žádné informace.

Acer

V případě tabletů z let 2012 a 2013 budou dle vyjádření tiskové mluvčí vydávány pouze opravné aktualizace na Android 4.x Jelly Bean. KitKat tak spatří zařízení této značky až na nových modelech, připravovaných pro následující rok.

Asus

Asus, který zpravidla patří k těm lepším výrobcům, pokud jde o poskytování aktualizací pro svá zařízení se systémem Android, přislíbil podat podrobné informace během příštích několika týdnů. Zatím se musíme smířit s vágním slibem, že upgrade na Android 4.4 dostane „několik zařízení“ v prvním čtvrtletí roku 2014.

Obecně lze počítat s možnou aktualizací pouze u telefonů a tabletů mladších osmnácti měsíců. Zařízení starší dvou let již Android 4.4 KitKat téměř jistě nedostanou.

Zdroje: PC World, JR Raphael.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (37)