7 zajímavých faktů, které o Androidu možná nevíte

mozna_nevite_ico

Jako součást svého plánu vstoupit na trh s mobilními zařízeními koupil Google v létě 2005 malou společnost Android Inc. O tři roky později se na trhu objevil první komerčně dostupný telefon s Androidem – HTC Dream (T-Mobile G1). V následujících letech se Googlu podařilo nabrat vítr do plachet a jeho operační systém se stal populární platformou nejen v segmentu mobilních telefonů a tabletů, ale také hodinek, herních konzolí a automobilů. V dohledné době uživatelé napjatě očekávají vydání Androidu 6.0 Marshmallow, takže při této příležitosti jistě bude zajímavé podívat se na fakta, o kterých možná nevíte.

Android nebyl vždy pojmenovaný po sladkostech

Úplně první veřejné vydání Androidu byla verze 1.5 s označením Cupcake. Po jejím úspěchu Google pokračoval v tradici pojmenovávat jednotlivé verze po nějaké cukrovince či sladkosti. S každou další verzí se přitom posouval o jedno písmeno v abecedě, což je pěkně vidět z následujícího seznamu:

  • Android 1.5 – Cupcake
  • Android 1.6 – Donut
  • Android 2.0/2.1- Eclair
  • Android 2.2 – Froyo
  • Android 2.3 – Gingerbread
  • Android 3.0 – Honeycomb
  • Android 4.0 – Ice Cream Sandwich
  • Android 4.1/4.2/4.3 – Jelly Bean
  • Android 4.4 – KitKat
  • Android 5.0/5.1 – Lollipop
  • Android 6.0 – Marshmallow
Možná nevíte, že Android nebyl vždy pojmenovaný po sladkostech Možná nevíte, že Android nebyl vždy pojmenovaný po sladkostech

S téměř naprostou jistotu tak můžeme předpovědět, že název další verze Androidu bude začínat na písmeno „N.“

Vraťme se ale na začátek: ze seznamu je evidentní, že začíná na písmeno „C.“ Co bylo předtím? Nevíte? Pak vězte, že interní verze, které nesly názvy „Astro Boy“ a „Bender.“ Teprve při uvedení první veřejné verze se Google rozhodl používat pro označení názvy sladkostí v abecedním pořadí.

Idea pojmenovávat jednotlivé verze kromě čísla ještě slovy v abecedním pořadí přitom není ničím novým. K vidění byla například v distribucích operačního systému Linux – třeba Ubuntu se již řadu let drží spojení přídavného jména s názvem zvířete: Hardy Heron, Intrepid Ibex, Jaunty Jackalope, Karmic Koala, Lucid Lynx, Maverick Meerkat, Natty Narwhal, Oneiric Ocelot, Precise Pangolin, Quantal Quetzal, Raring Ringtail, Saucy Salamander, Trusty Tahr, Utopic Unicorn, Vivid Vervet.

Honeycomb je jediná verze Androidu, která nikdy nebyla oficiálně uvolněna pro chytré telefony

Na počátku roku 2011 Google vydal Android 3.0 Honeycomb – z dnešní perspektivy již můžeme celkem spolehlivě konstatovat, že se jednalo o jednu z nejméně úspěšných verzí tohoto operačního systému. Honeycomb přinesl rozhraní pro tablety, na kterých se do té doby používal výrobcem více či méně pozměněný vzhled telefonní verze Androidu. Vlajkovým zařízením, které se stalo symbolem té doby, byl tablet Motorola Xoom. Google se ale bohužel nedočkal příliš příznivého přijetí ze strany uživatelů a odborníků, patrně i proto relativně rychle přišel s Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich. Místo pokračování samostatné větve systému pro tablety zakomponoval Google podporu pro velké obrazovky do následujících verzí.

Možná nevíte, že Android 3.0 Honeycomb je jediná verze Androidu, která nikdy nebyla oficiálně uvolněna pro chytré telefony Možná nevíte, že Android 3.0 Honeycomb je jediná verze Androidu, která nikdy nebyla oficiálně uvolněna pro chytré telefony

Na světě je více než miliarda aktivních zařízení s Androidem

Projděte se někdy větším městem a sledujte, kolik lidí používá zařízení s Androidem. Jistě ani ve svém okolí nebudete sami. Operační systém z Mountain View ovládl mobilní svět tak rychle, že před dvěma lety v té době čerstvě jmenovaný generální ředitel Sundar Pichai mohl oznámit, že po celém světě je více než miliarda aktivních zařízení s Androidem. Počítána přitom byla pouze zařízení, jež se v posledních třiceti dnech přihlásila ke službám Google – tedy ta, která vyhledávací gigant označuje jako „aktivní.“ Chcete-li se na toto číslo podívat z perspektivy, pak vězte, že aktuálně je na naší planetě asi 7,3 miliard lidí, takže v průměru každý sedmý člověk má nějaké zařízení s Androidem.

Možná nevíte, že na světě je více než miliarda aktivních zařízení s Androidem Možná nevíte, že na světě je více než miliarda aktivních zařízení s Androidem

Pro Android je více aplikací než u konkurence

Oficiální repozitář aplikací Android Market spatřil světlo světa jen několik měsíců po App Store od Applu. Svého hlavního konkurenta v průběhu času předběhl. V roce 2012 došlo ke změně názvu služby na současný Google Play (do češtiny překládaný jako Obchod Play či Obchod Google Play) a v současnosti najdete v tomto zdroji více než jeden a půl milionu aplikací.

Možná nevíte, že pro Android je více aplikací než u konkurence Možná nevíte, že pro Android je více aplikací než u konkurence

Starší telefony s Androidem se od sebe lišily

Zatímco dnešní chytré telefony jsou si podobné skoro jako vejce vejci, v minulosti tomu tak nebylo. Například HTC Dream měl výsuvnou hardwarovou klávesnici, HTC EXCA 300 zase neskrýval jistou podobu s telefony BlackBerry či Palmy. Podíváme-li se do historie, můžeme spatřit například Huawei U810 se čtyřmi tlačítky a optickým trackballem, jakož i řadu dalších zařízení, jejichž vzhled bychom se nebáli označit jako exotický. Rozpoznat výrobce telefonu podle typických rysů jednotlivých značek nebylo několik let zpátky tak obtížné, jako dnes.

Kdo navrhl logo Androidu a jak se jmenuje?

Možná nevíte, kdo navrhl logo Androidu Možná nevíte, kdo navrhl logo Androidu

Stejně, jako kód operačního systému, je i maskot Androidu open source. To je důvod, proč jsme ho mohli vidět v nespočtu různých podob a stylů, aniž by se Google proti takovému počínání jakkoli ohradil. Logo bylo vytvořeno tak, aby bylo jednoduché a snadno rozpoznatelné. Ale kdo ho navrhl? Nevíte? Pak pokračujte dál!

Irina Blok Irina Blok

Za podobu loga je zodpovědná grafička Irina Blok. Při vývoji populárního piktogramu se svým týmem čerpala inspiraci ve sci-fi hračkách a filmech. Pokud jde o jméno robota, vlastně žádné nemá. Často je ale označován jako „Andy Android,“ což ovšem není oficiální název.

Vzestup Androidu vyústil v odchod Erica Schmidta z představenstva Apple

Vztahy mezi společnostmi Google a Apple nebývaly vždy vyostřené – ještě v roce 2009 byl Eric Schmidt výkonným ředitelem Googlu a současně členem správní rady Applu. Schmidt byl ve vedení společnosti Apple od srpna roku 2006, obě společnosti dokonce spolupracovaly na některých projektech, ve kterých si nekonkurovaly. S nástupem dalších produktů se pak pozicí Schmidta a možným střetem zájmů zabývala komise FTC. Později se Schmidt dohodl s vedením Applu na odchodu.

Šéf Applu Steve Jobs k tomu uvedl: „Eric byl vynikajícím členem představenstva Apple, investoval svůj drahocenný čas, talent, nadšení a moudrost, aby pomohl firmě k úspěchu. Bohužel, jak Google stále více vstupuje do segmentu klíčových produktů Apple, s operačním systémem Android a nyní Chrome OS, byla Ericova činnost ve vedení omezena, protože účast na mnoha jednáních musela být odmítnuta z důvodu možného střetu zájmů. Proto jsme se vzájemně rozhodli, že nyní je ten správný čas Ericovo odstoupení z pozice v představenstva Apple.“

Možná nevíte, že vzestup Androidu vyústil v odchod Erica Schmidta z představenstva Apple Možná nevíte, že vzestup Androidu vyústil v odchod Erica Schmidta z představenstva Apple

V lednu 2011 pak Google rozhodl o výměně svého nejvyššího šéfa a Erica Schmidta v jeho křesle vystřídal jeden ze zakladatelů Larry Page.

Android je spotřebitelům k dispozici již téměř sedm let a za tuto krátkou dobu toho dokázal skutečně mnoho. Platforma v současné době dominuje smartphonům téměř po celém světě a zpřístupnila chytré telefony i rozvíjejícím se trhům. To, co začalo jako operační systém pro chytré telefony, postupně proniklo do dalších segmentů, a nezdá se, že by se tento trend měl zpomalit.

Víte, či nevíte?

Znali jste všechna fakta, zmíněná v tomto článku, nebo jste narazili na nějakou informaci, o které jste ještě nevěděli? Znáte ještě nějaké jiné zajímavosti kolem Androidu a jeho historie? Podělte se o ně s námi i ostatními čtenáři v diskuzi pod tímto článkem!

Inspirováno článkem 7 Android facts that you may not have known serveru Android Authority.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)