6 důvodů, proč chtít chytré hodinky

sony-smartwatch-2-top

Zpočátku možná většina z nás považovala koncept chytrých hodinek za slepou uličku, kterou ukončí několik neúspěšných modelů a trh půjde dál. To se ale zatím nestalo a chytré hodinky zažívají naopak raketový vzestup – s nadsázkou se dá říci, že každý měsíc přibude jeden nový model hodinek. Jsou chytré hodinky skutečně tak dobré? Dnes si ukážeme 6 aspektů, ve kterých chytré hodinky vynikají.

1) Všechny informace z telefonu po ruce

Hlavní myšlenka chytrých hodinek byla již od začátku jasná – přenést co nejvíce užitečných informací z telefonu v kapse na oči. Hodinky se tedy spárují přes Bluetooth k chytrému mobilnímu telefonu a čerpají z něj informace a události. Přijde vám SMS? E-mail? Upomínka v kalendáři? Stačí se podívat na hodinky a ihned víte, kdo vás shání, píše atp., aniž byste „tasili“ přístroj z kapes. Některé hodinky umožní zobrazit pouze základní notifikace (E-Mail, SMS, volání, kalendář), jiné pak veškeré události, které oznámí telefon (Sony Smartwatch 2 + aplikace WatchIt).

sony-smartwatch-2-SMS Sony SmartWatch 2 tvoří v kombinaci s aplikací WatchIt mocnou zbraň – upozorní vás na vše, co se v mobilu děje

Nutno podotknout, že většina hodinek události pouze zobrazí, ale již nedokáže zareagovat – e-mail či SMS si již zkrátka povětšinou nenapíšete. Po přečtení zpráv na hodinkách se tedy musíte rozhodnout, zda stojí za to mobil vytáhnout z kapsy.

Pár modelů se díky dalším aplikacím naučilo mobilní telefon do určité míry ovládat – zapínat Wi-Fi, datové přenosy, zvukový profil, synchronizace atp.

sony-smartwatch-2-toggles Chytré hodinky dokážou zapnout Wi-Fi na vašem telefonu či třeba ztlumit vyzvánění

2) Možnost přijmutí či odmítnutí hovoru

Mezi zobrazované informace patří také příchozí hovor – během několika okamžiků ihned víte, kdo se vám snaží dovolat. Rozhodnutí je nyní na vás – odmítnout hovor přímo z prostředí hodinek, nebo vytáhnout mobilní přístroj a začít hovor. V případě odmítnutí umí některé modely odeslat předdefinované SMS zprávy, což je velmi praktické.

Některé modely dokonce umí telefonovat – tento koncept představil například Samsung se svým modelem Gear, který v sobě ukrývá reproduktor i mikrofon. Jednoduše tak vykonáte hovor i bez nutnosti pracovat s telefonem. Je vám ale nejspíše jasné, jakých pohledů se od kolemjdoucích dočkáte, pokud budete volat skrze hodinky.

galaxy-gear-samsung-smartwatch-review-calling-540x334 Galaxy Gear od Samsungu umí dokonce i volat

3) Ovládání hudby nikdy nebylo snazší

Pokud patříte mezi náruživé posluchače hudby a jako přehrávač používáte mobilní telefon, může vás zaujmout také další funkce – ovládání hudby. Skrze chytré hodinky můžete ovládat přehrávač v mobilním telefonu a snadno tak měnit aktuální skladbu, hlasitost atp.

galaxy-gear-samsung-smartwatch-music Nebaví vás vytahovat mobil z kapsy kvůli přepnutí písničky? Chytré hodinky to vyřeší

4) Stopky, časovač, budík na ruce

Ukazování aktuálního času nejsou jediné hrátky s časem, co chytré hodinky zvládají. Díky aplikacím se nabízejí ještě také například stopky, časovač či třeba budík, který využívá ve většině případů vibrace.

sony-smartwatch-2-timer Stopky, časovač či budík jsou samozřejmostí

5) Poznámky či obrázky ihned po ruce

Kromě informací z mobilního přístroje si můžeme do některých modelů uložit také libovolné informace. Může se jednat například o nákupní seznam, poznámky či třeba tahák do školy. Kromě textu zvládnou některé hodinky prohlížení také obrázků či PDF. Na tak malém displeji sice není prohlížení tohoto obsahu úplně nejpohodlnější, ale zmiňované poznámky jsou v zařízení skvěle čitelné a rozhodně se hodí.

sony-smartwatch-2-notes Poznámky fungují skvěle na Sony SmartWatch 2

6) Sportovní pomůcka

Díky spárování s mobilním telefonem mají hodinky přístup k GPS přijímači a mohou tak ihned na ruce zobrazovat výsledky vaší dosavadní sportovní aktivity. Dozvíte se například informace o uběhnutých kilometrech, času, tempa či třeba spálených kaloriích. To už samozřejmě záleží na konkrétním typu hodinek a aplikaci, kterou používají (Sony Smartwatch 2 nabízí například oficiální podporu aplikace Runtastic).

sony-smartwatch-2-runtastic Při sportu máme na očích informace o dosavadní aktivitě

Závěr – hodinky nejsou nezbytné, ale tvoří příjemný doplněk

Rozhodnout za vás, zda nutně potřebujete chytré hodinky, je nemožné. Naším záměrem je pouze ukázat několik způsobů, jak vhodně tento přístroj využít. Naším závěrem zůstává, že chytré hodinky rozhodně nejsou nezbytnou součástí našeho života, ale má to i opačnou stranu mince – pokud si je zakoupíte a budou vám vyhovovat, už se jich nebudete chtít jen tak zbavit.

smart-watches-2

Jste majiteli chytrých hodinek? Líbí se vám tento koncept? Jaké by byly vaše „vysněné chytré hodinky“?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (66)