µTorrent Remote: Ovládněte torrenty ze svého telefonu

No Image-06

Jednoduchý program, skrze který můžete z telefonu s Androidem ovládat torrentového klienta na svém počítači.

Přeskočme diskuzi o tom, zda je stahování z torrentu legální či nikoli – vždy totiž závisí na obsahu, který stahujete a následně také sdílíte (ostatně tímto způsobem jsou šířeny například některé linuxové distribuce). Dnes vám představíme program, skrze který můžete z telefonu ovládat torrentového klienta na svém počítači.

Připravíme si…

Co budete potřebovat:

Nastavení na PC

Vzdálený přístup přes web bude umožňovat až µTorrent 3.0, který je teprve ve stádiu alfaverze. To ale nebrání jeho používání – aplikace je stabilní a funguje bez problémů. Výhodou je skoro úplná lokalizace do češtiny i v této rané vývojové fázi.

Program stáhnete a nainstalujete. Abyste mohli vzdáleně přistupovat k programu µTorrent na svém počítači, musíte to v první řadě povolit. To je celkem logické – asi by se vám nelíbilo, kdyby kdokoli mohl manipulovat s vašimi soubory…. Kýžené nastavení najdete v menu Nastavení-Možnosti, kde je rafinovaně skryto pod položkou Web.

Jako první aktivujete zatržítko Enable µTorrent Web Remote Access. Do pole Username zadáte uživatelské jméno, kterým se chcete přihlašovat a do okénka Password zadáte heslo. Vše nakonec potvrdíte tlačítkem OK. Tím bychom měli mít na počítači vše připraveno a můžeme se vrhnout na telefon.

Nastavení vzdáleného přístupu na PC

Nastavení vzdáleného přístupu na PC

Tip: v tuto chvíli se již můžete připojit ke svému µTorrentu z jakéhokoli počítače skrze webový prohlížeč přes rozhraní na adrese https://web.utorrent.com/.

Nastavení v telefonu

V první řadě musíte stáhnout a nainstalovat aplikaci µTorrent Remote. Tu najdete běžným způsobem v Android Marketu (buď přes klíčové slovo torrent, nebo lépe torrent remote). Stáhnete, nainstalujete a spustíte ji.

Hned na úvodní obrazovce budete požádáni o zadání uživatelského jména a hesla. Pochopitelně zadáte ty přihlašovací údaje, jež jste nastavili v desktopovém klientu.

Zadání přístupových údajů

Zadání přístupových údajů

Po úspěšném přihlášení uvidíte zjednodušené webové rozhraní. V sekci All Torrents najdete všechny torrenty, v dalších třech pak jsou odděleně prezentovány stahované soubory, sdílené soubory a dokončená stahování.


Tapnutím na soubor se dostanete k podrobnějším informacím – kromě grafického a procentuálního zobrazení průběhu stahování zjistíte například rychlost stahování, nebo odhadovanou dobu k dokončení.

Informace o stahovaném souboru

Informace o stahovaném souboru

Ikonky v dolní části pak mají následující význam:

  • Files – zobrazí soubory, které jsou obsaženy ve stahovaném torrentu.
  • Pause/Reload – pozastaví probíhající či obnoví pozastavené stahování.
  • Remove – odstraní torrent (u souboru, který je stahován, dojde k jeho odstranění, u seedovaného k ukončení sdílení).

Ještě něco navíc

Vzdálené ovládání není vše, co µTorrent Remote umí. Dokáže například přenést stažený soubor z počítače do vašeho telefonu (to samozřejmě – s ohledem na FUP mobilních operátorů – doporučujeme provádět jen přes Wi-Fi). Ještě užitečnější je možnost zařadit soubor ke stažení z telefonu. Aplikace se asociuje se soubory .torrent, takže pokud takový soubor stáhnete v prohlížeči a otevřete ho, telefon ho automaticky předá µTorrent Remote a ten zašle požadavek na jeho stažení µTorrentu na vašem PC. Zde ale musíme zmínit jeden nedostatek: pokud dojde k vypršení sezení, µTorrent Remote nejen neodešle požadavek, ale ani o tom nijak neinformuje uživatele. Berme ale v úvahu, že se jedná o jednu z prvních verzí a podobné problémy vývojáři jistě časem vyřeší.

Resumé

Program µTorrent Remote je v první řadě správce stahování, vzdáleně ovládající aplikaci µTorrent na vašem počítači. Kromě toho také umožňuje zadávat desktopovému klientu soubory ke stažení přímo z telefonu. Pokud tedy používáte ke stahování souborů torrenty, bude vám tato aplikace užitečným pomocníkem.

Informace o aplikaci µTorrent Remote

Testovaná verze: 0.2b26666 ze 22. února 2011
Licence: freeware
Stránka programu: www.utorrent.com
Stránka Android Market: https://play.google.com/details?id=com.utorrent.web
Stránka AppBrain: www.appbrain.com/app/%C2%B5torrent-remote/com.utorrent.web
Počet stažení: 50 000 až 250 000 dle AppBrain, 50 000 až 100 000 dle Android Marketu
Hodnocení dle AppBrain: 4,20/5
Velikost aplikace v telefonu: 412 KB
Podporuje přesun na SD kartu: ne
České rozhraní: ne
QR kód:

QR kód aplikace µTorrent Remote

QR kód aplikace µTorrent Remote

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)