ZTE Hawkeye: Smartphone ovladatelný bez rukou

zte hawkeye

Když se řekne Hawkeye, většina z vás si asi vzpomene na Jeremyho Rennera a jeho ztvárnění komiksové postavy s touto přezdívkou. My ale samozřejmě nemluvíme o tomto herci, ani o postavě, kterou ztvárnil, ale smartphonu, který se objevil na veletrhu CES 2017 a v kampani na Kickstarteru. Celým jménem ZTE Hawkeye byl až dosud známý jako Project CSX. Na veletrhu CES 2017 ale výrobce oznámil skutečné jméno.

Proč je ZTE Hawkeye zrovna Hawkeyem?

Hawkeye znamená v překladu jestřábí oko. A důvod pojmenování právě tohoto modelu se zrakem tak trochu souvisí. Pokud ještě nevíte, tak to vezmeme popořadě. V roce 2016 společnost ZTE vypustila soutěž pro spotřebitele. Ti si měli hrát s nápady a představit jejich implementaci do smartphonu.

Vítězný návrh měl podle výsledků soutěže obsahovat technologii pro sledování očí, abyste nemuseli matlat prsty po displeji. Zároveň měl disponovat adhezivním povrchem těla. Ve finálním návrhu se ale výrobce rozhodl upravit tento parametr na adhezivní pouzdro, tělo bude z běžného materiálu. V kombinaci těchto dvou existujících technologií byste pak mohli takový telefon odložit na svislou stěnu, třeba na okno u stolu, a svým zrakem posouvat obrazovku nahoru, dolu či doprava a doleva. V návrhu se pak počítá i s nasazením technologie ovládání hlasem, kterým budete s telefonem pracovat na dalších úrovních (například otevírání a přepínání aplikací, stránek apod.).

zte hawkeye jak-snima-oko

ZTE Hawkeye by měl mít 5,5″ FullHD displej, slot pro MicroSD karty, snímač otisků prstů, velkou baterii s možností rychlého dobíjení, dva sloty pro SIM kartu a Android 7.0 Nougat.

Jaké jsou cíle a plány ZTE?

Kampaň na Kickstarteru je již zahájena a klade si za cíl vybrat na výrobu 500,000$. Zatím se vybralo jen něco přes 13,000$, ale do konce kampaně zbývá ještě 44 dní, což je opravdu dostatek. Pokud ale věříte, že tato kampaň má smysl a věříte, že se s tím dokáže ZTE poprat, klidně přispějte libovolnou částkou. Pokud byste takový smartphone chtěli přímo vlastnit, za 199$ ho doručí kamkoli po světě. ZTE slibuje, že pokud se kampaň naplní, expedice smartphonů začne nejdéle do 3/4 roku od skončení kampaně, čili by měl dorazit někdy ve třetím kvartálu letošního roku, spíše k jeho konci.

Jak se vám líbí nápad takového smartphonu? Využili byste ovládání bez rukou?

Zdroj: talkandroid.com

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)