Potřebujete v cíli své cesty zaparkovat? Mapy Google napoví, jak to bude obtížné

mapy-google-jak-bude-tezke-zaparkovat-ico

Již v srpnu loňského roku byly ve zdrojových kódech Map Google verze 9.34 nalezeny řetězce, které naznačovaly, že aplikace bude nějakým způsobem indikovat, jak obtížné bude zaparkovat v zamýšleném cíli cesty. V té době však nebyly k dispozici informace o tom, odkud hodlají Mapy Google získávat data. Stejně tak nic nenaznačovalo, jaké proměnné bude brát v úvahu – zdali den v týdnu, čas či další faktory. Vůbec nic se pak nevědělo o případném grafickém zpracování.

Cosi naznačuje až aktuální beta verze 9.44, vypuštěná koncem minulého týdne. Díky ní si můžeme udělat o něco lepší představu o tom, jak bude nová funkce pracovat. Dostupnost parkování má být podle snímků zobrazována v dolní informační liště vedle předpokládaného času jízdy. Půjde o kruhovou ikonu modré nebo červené barvy se symbolem „P“, vedle které je jedním slovem prezentována předpokládaná obtížnost nalezení parkovacího místa. Ze zdrojových kódů přitom vyplynulo, že aplikace bude používat škálu se třemi stupni: snadné, středně obtížné a omezené. V posledním jmenovaném případě má ikona „P“ červenou barvu.

Mapy Google ví, jak těžké bude zaparkovat v cíli cesty

Informace o možnosti zaparkovat se zobrazuje také v itineráři, kde je popsána o něco výstižněji hláškami:

  • „Dostatek parkování v oblasti“
  • „Parkování v této oblasti nemusí být snadné“
  • „V této oblasti jsou možnosti parkování omezené“

Informace o možnostech parkování se zobrazují při navigaci na nějaké veřejné místo, jako jsou nákupní střediska, letiště, turistické atrakce a podobné. Tuto funkci oceníte především při jízdě na neznámá místa, kde můžete hledáním parkování strávit i několik desítek minut. Bez nějaké zkušenosti či rady je mnohdy obtížné předvídat situaci a Mapy Google v tomto směru budou fungovat jako poradce. Data jsou čerpána z odpovědí Místních průvodců, kterým byla kladena otázka na možnosti parkování v různých lokalitách.

Informace o možnosti parkování v itineráři Informace o možnosti parkování v itineráři

Podle dosavadních informací Google zatím aktivoval novou funkci jen omezenému počtu uživatelů. I když tedy budete mít nainstalovanou poslední verzi Map Google, neznamená to, že ji budete mít k dispozici. Navíc je otázkou, zda a kdy budou informace o parkování dostupné také v Česku, nebo prozatím půjde o funkci využívanou pouze na území USA. Na našem redakčním telefonu Sony Xperia Z3 s Androidem 6.0.1 a poslední dostupnou beta verzí Map Google se nám informace o možnosti zaparkovat nezobrazovala, a to ani v případě, kdy jsme naplánovali cestu v rámci Spojených států.

Jak otestovat beta verzi Map Google?

Pokud si chcete beta verzi Map Google vyzkoušet, jsou v podstatě dvě možnosti: buď se stanete beta testerem, nebo si stáhnete instalační balíček z alternativního zdroje APKMirror. V takovém případě je ovšem nutné mít v systémovém nastavení povolenou instalaci aplikací z neznámých zdrojů. Instalační soubor je podepsán Googlem a inovuje stávající aplikaci. Kryptografický podpis zaručuje, že je bezpečný pro instalaci a nebylo s ním žádným způsobem manipulováno.

Máte ve svých Mapách Google k dispozici informace o obtížnosti parkování v plánovaném cíli vaší cesty?

Zdroje: androidpolice.com, androidauthority.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)