Tip redakce: Podívejte se do minulosti se strojem času v Google Maps

Pohled do minulosti-Google Mapy

Google Mapy jsou oblíbené u mnoha uživatelů, ať už na PC či na Androidu. Souvisí s tím i služba Google Street View, která navíc ukrývá zajímavý nástroj – pohled do minulosti se strojem času. Jak to funguje a kde ho najdeme?

Google Street View – panoramatické snímky z našich ulic

Řeč dnes bude hlavně o aplikaci Google Street View, která je součástí Google Map na počítači i v telefonu. Tato služba nám umožní nahlédnout do spousty ulic díky panoramatickým snímkům. To se hodí v případě, že se připravujete na určitou cestu a chtěli byste vědět, jak přesně to v cíli vypadá. Ne vždy nám totiž adresa prozradí, kde přesně je vstup do budovy, jaké jsou zde podmínky či jak kvalitní cesta. Za tímto systémem bylo hodně práce a Google musel doslova projezdit a nafotit celý svět. Služba je již řadu let dostupná i v našich končinách.

Asi nikoho nepřekvapí, že je potřeba čas od času snímky aktualizovat, protože cesta i ulice se za pár let může kompletně změnit. Google na tom pracuje bez nadsázky každý den a mapové podklady se mění v některých oblastech i několikrát za rok. Jinde ale samozřejmě jen jednou za několik let. Člověk by si pomyslel, že Google nová data jednoduše nahraje do Google Map (Street View) a my vidíme vždy nejnovější data. Tak to samozřejmě funguje, jenže Google nám umožní prohlížet i starší snímky, díky čemuž můžeme nahlédnout do minulosti. Tato funkce je ale trochu skryta, a tak o tom většina uživatelů neví.

Google Street View

Pohled do minulosti se strojem času

Tato funkce je bohužel dostupná nyní jen v prohlížeči počítače, v mobilní aplikaci ji nehledejte. Spuštění Google Street View zná nejspíše každý – postačí podržet kurzor myši na vybraném místě na mapě a kliknout na náhled místa na spodním okraji obrazovky. Rázem se můžeme rozhlížet a pohybovat po mapě, tedy přecházet mezi panoramatickými snímky. A jak se podívat do minulosti? V levém horním rámečku je zobrazen údaj o stáří snímku, vlevo je pak drobná ikonka. Po kliknutí se zobrazí časová osa, kde můžeme vybírat i starší snímky. Kromě malého náhledu je možné rovněž stisknout ikonu + a zobrazit snímek na celé obrazovce.

Díky tomu lze prohlížet snímky z ulic i několik let staré. Tím třeba zjistíte, jak se vaše okolí v průběhu času mění. Stejně tak může tato funkce posloužit v případě, kdy potřebujete zjistit polohu nějaké firmy, která na určitém místě sídlila před pár lety. S nástrojem si lze opravdu vyhrát a je škoda, že na něj Google výraznějším prvkem neupozorňuje. Spousta lidí totiž nemá o této funkci ponětí.

Google Street View – pohled do minulosti

Znali jste funkci stroje času v Google Mapách?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)