Android Wear povýšil. Chytré hodinky dostávají Android 6 Marshmallow

android_wear_marshmallow_ico

Nedávno uvolněný update aplikace Google Messenger na verzi 1.7 naznačil, že se chystá aktualizace pro platformu Android Wear – operační systém nositelné elektroniky, zejména chytrých hodinek. Včera večer se tato očekávaná událost stala skutečností.

Vývojář Wayne Piekarski, zodpovědný právě za Android Wear, publikoval v 18:00 na Google+ příspěvek, podle kterého byly zahájeny OTA („Over the Air“ = vzduchem) aktualizace na Android 6.0 Marshmallow. Ty budou tradičně uvolňovány v několika etapách v průběhu následujících týdnů.

Android Wear najdete především v chytrých hodinkách Android Wear najdete především v chytrých hodinkách

Jakých novinek se majitelé zařízení Android Wear dočkají?

Oficiální blog uvádí některé z nových funkcí, na které se mohou uživatelé těšit. Nový firmware přinese například rozšířená navigační gesta, podporu zvuku na hodinkách vybavených reproduktorem a vylepšenou podporu pro posílání zpráv skrz různé komunikační aplikace.

  • Navigace s novými gesty. Pohyb nahoru a dolů mezi kartami je stejně jednoduchý jako švih zápěstím. Nově můžete také otevřít kartu nebo se vrátit na domovskou obrazovku zatlačením, zvednutím nebo zatřesením. Budete mít možnost zůstat ve spojení s tím, co je důležité, a zároveň nechat svůj telefon v kapse.
  • Odesílat zprávy pouze pomocí hlasu. Zařízení Android Wear byla schopna reagovat na hlasové povely, nicméně nyní lze použít hlas k odesílání zpráv z aplikací, jako jsou Google Hangouts, Nextplus, Telegram, Viber, WeChat a WhatsApp. Přijdete pozdě na oběd? Stačí hodinkám udělit pokyn „OK Google, odešli zprávu WhatsApp Nathanovi: Hned jsem tam.“
  • Uskutečňovat hovory a poslouchat zprávy s podporou reproduktoru. Odbavování hovorů ze zápěstí bude teď na zařízeních Android Wear o něco pohodlnější. Díky podpoře reproduktoru je možné volat a přijímat hovory přes Bluetooth. Kromě toho lze poslouchat audio/video zprávy z aplikací, jako je například Glide. Vše, co potřebujete, jsou hodinky s reproduktorem – tedy například Huawei Watch či ASUS ZenWatch 2 (49mm).
Nový firmware pro Android Wear přináší API 23 Nový firmware pro Android Wear přináší API 23

Piekarski dále připomíná, že součástí nového Androidu je API 23 SDK, ale upozorňuje, aby neodstraňovali podporu API 22, dokud nebude update rozšířen.

Zdroje: Android Police, Wayne Piekarski (Google+), Official Android Blog.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)