TOPlist

Neplaťte operátorům víc, než musíte! Aplikace Tarify vám najde nejlepší ceny!

tarify_ico

Máte pocit, že za odeslané SMSky, volání a přenesená data platíte svému operátorovi příliš vysoké částky? Máme pro vás jednoduchou radu: najděte si lepšího! Jenže kdo se má vyznat v nekonečných nabídkách tří společností, ke kterým se navíc přidal nespočet „virtuálů“? První nabízí neomezená volání, ale drahá data, druhý k tarifu přihazuje hromadu SMSek (jako že) zdarma, třetí má zajímavé datové balíčky.

Pokud byste si chtěli projít jednotlivé tarifní plány, strávili byste nad nimi možná i několik večerů. Pravda, zima se blíží, večery se prodlužují, takže pokud máte čas, můžete se do hledání toho nejlepšího tarifu pustit na vlastní pěst. Jestliže ale neoplýváte přebytkem volného času, pak si raději najměte pomocníka!

Vybrat ten nejlepší tarif je běh na dlouhou trať Vybrat ten nejlepší tarif je běh na dlouhou trať

Na webu najdete několik „tarifomatů“, do kterých zadáte údaje o vašem používání telefonu – tedy kolik minut provoláte do vlastní a cizích sítí, jak mnoho SMSek pošlete, jaký objem dat přenesete a případné další parametry. Požadovaná vstupní data buď odhadnete, nebo pečlivě opíšete z faktur či záznamů z telefonu. Jako výsledek obdržíte seznam údajně nejvhodnějších tarifů, ze kterého si stačí vybrat.

Možná ve vás ale bude hlodat červíček podezření: je opravdu zvolený „tarifomat“ objektivní? Nenadržuje některému operátorovi, který provozovateli přispívá na provoz? Nežije majitel serveru z provizí za zákazníky, které přivede k té či oné společnosti? A co teprve, když vám krátce po vyplnění formuláře zavolá obchodní zástupce některého z operátorů, aby vám nabídl jedinečný tarifní plán, který prý oficiálně nenabízí, ale speciálně pro vás udělá výjimku? Že to není cesta, kterou byste se chtěli vydat?

V Obchodě Play se nedávno objevila aplikace, která vše obstará za vás. Sama si sesbírá potřebné informace z vašeho telefonu a nabídne tarif, který by měl za nejméně peněz nabídnout nejvíce muziky. Jmenuje se Tarify a my se na ni podíváme trochu podrobněji.

Co slibuje?

Autorem je český vývojář, vystupující na Internetu pod přezdívkou Nevik, v jehož portfoliu mimochodem najdete poměrně zdařilé Piškvorky.

Nevik své dílko popisuje takto: „Porovnání mobilních tarifů na základě vašeho skutečného používání telefonu. Pro výpočty jsou použity informace o odchozích hovorech a odeslaných SMS, které jsou uloženy ve vašem telefonu. Výpočty jsou transparentní, můžete si zobrazit, jak byly výdaje spočteny. Aplikace obsahuje většinu veřejně dostupných tarifů od mobilních operátorů (včetně několika virtuálních). Pokud vám nějaký tarif v aplikaci chybí (např. nějaká neveřejná nabídka, kterou jste dostali od operátora), můžete si ho sami do aplikace přidat. Stejně tak můžete přidávat simulované hovory a odeslané SMS zprávy. Kreativita mobilních operátorů ve vymýšlení nových tarifů je téměř bezmezná, s touto aplikací si je jednoduše porovnáte!“

Jak funguje v praxi?

Na náš redakční Samsung Galaxy S II jsme nainstalovali program ve verzi 1.0.2. V okamžiku testování (4. září 2013) zaznamenala aplikace jen něco mezi deseti a padesáti staženími, nicméně průměrná známka 5,0 od pěti uživatelů vypadala lákavě. Instalační balíček velký jen 1,1 MB můžete použít na Androidu 2.1 a novějším.

Po prvním spuštění se nás ujal průvodce, který nám hezky česky vysvětlil, co bude následovat. V prvním kroku program z telefonu načte data o hovorech a SMSkách, čímž získá podklady pro výpočet tarifu, odpovídající vašemu způsobu používání. Ve druhém kroku si vyberete váš aktuální tarif, abyste mohli porovnat stávající sazebník s konkurencí.

Následně si budete moci zvolit, od kterého dne chcete data importovat. To se hodí například tehdy, když jste v posledních týdnech či měsících začali více či naopak méně volat nebo psát (např. při změně zaměstnání). Import je také možné přeskočit a provést později.

V dalším kroku vás čeká výběr poskytovatele a tarifu, který aktuálně používáte. V nabídce jsou snad všichni existující operátoři, včetně virtuálních:

  • 99mobile
  • Air
  • BLESKmobil
  • GoMobil
  • MOBIL.CZ
  • O2
  • T-Mobile
  • Tesco Mobile
  • Vodafone

My jsme tento krok přeskočili, protože využíváme „specifický“ firemní tarif, který v oficiálním sazebníku nefiguruje.

Hlavní obrazovka programu obsahuje sedm ikon. Začali jsme tou první, nazvanou Můj tarif, abychom si nastavili vlastní ceny, k čemuž slouží tlačítko „plus“ v pravém horním rohu. Do formuláře jsme vyplnili:

  • Jméno tarifu.
  • Typ (předplacená karta nebo tarif s měsíční platbou).
  • V případě tarifu měsíční paušál a délku smlouvy.
  • Výběr operátora.
  • Volné minuty (žádné/do všech sítí/liší se podle sítě)
  • Ceny volání do vlastní a cizí sítě a na pevné linky.
  • Ceny SMS do vlastní a cizí sítě (bohužel chybí možnost nastavit počet SMS zdarma!)
  • FUP na přenesená data.
  • Způsob účtování hovorů (první minuta, pak po vteřinách/první minuta, pak po 30 vteřinách/minuty/vteřiny).
  • Převod volných minut (žádné/maximálně výchozí množství/všechny; bohužel chybí rozdělení na volné minuty do vlastní a cizí sítě s převodem volných minut pouze do vlastní sítě).

Hlavní obrazovka aplikace Tarify Hlavní obrazovka aplikace Tarify

Po zhlédnutí souhrnu se můžete pustit do práce. Naimportovaná data lze prohlédnout v sekcích Historie volání a SMS zprávy, kde zjistíte, s čím vlastně aplikace počítá. Je také možné manuálně přidat další položky.

Zajímavá je sekce Seznam tarifů, kde jsou všechny tarifní programy, se kterými aplikace pracuje. U každého tarifu je cena, volné minuty, sazba za volání a SMSky do vlastní a jiné sítě, limit datových přenosů, délka smlouvy a způsob účtování hovorů. Opět nechybí možnost přidat vlastní tarif nebo upravit již existující, takže můžete například porovnat výhodnost neveřejné nabídky, kterou vám dal operátor.

Kolik tedy ušetřím?

To nejdůležitější, totiž porovnání tarifů, najdete pod ikonkou Porovnat tarif. Nejprve si nastavíte, zda chcete zahrnout nabídky všech, nebo jen vybraného operátora (šikovné, pokud nechcete absolvovat přechod k jinému operátorovi či měnit číslo). Zatržítkem můžete ovlivnit, jestli budou v úvahu brány také nabídky virtuálů. Pak zvolíte časové období, jež má být bráno v potaz, vyberete si minimální požadovaný objem přenesených dat a maximální akceptovatelnou délku smlouvy.

Po stisku tlačítka Porovnat dostanete seznam, tarifů, seřazený od nejlevnějšího podle toho, kolik byste zaplatili při stávajícím využití u jednotlivých programů. Vykřičník u nabídky znamená, že cena je ovlivněna správným určením operátora volaných čísel (aplikace nemůže jinak, než rozlišovat cílovou síť podle prvních tří číslic).

Seznam tarifů, seřazený podle ceny Seznam tarifů, seřazený podle ceny

V našem případě zůstal na první příčce firemní tarif s nabídkou, která se neodmítá, ovšem pokud bychom netrvali na datových přenosech, mohli bychom se dostat i na čtvrtinu původní částky.

Po tapnutí na vybraný tarif se dozvíte, jak aplikace došla k vypočtené částce – tedy kolik korun byste zaplatili na měsíčním paušálu, za telefonování, SMSky a data.

Kdybychom netrvali na datech, vypadala by nabídka takto Kdybychom netrvali na datech, vypadala by nabídka takto

Detail jednoho z nabídnutých tarifů Detail jednoho z nabídnutých tarifů

V sekci Nastavení můžete určit časové období použité pro výpočty, nastavit počáteční a minimální kredit pro modelové výpočty a zapnout či vypnout zobrazení varovné ikony.

Resumé

Aplikace Tarify nabízí, pokud ne nejpohodlnější, tak určitě jeden z nejpohodlnějších způsobů, jak najít tarif, který bude nejlépe vyhovovat vašemu způsobu používání mobilního telefonu. Hlavním kladem je skutečnost, že vstupní data nemusíte pracně opisovat z faktur do formuláře, ale aplikace si je sama naimportuje z vašeho telefonu. Oceňujeme sice lehce netradiční, nicméně snadno pochopitelné a kompletně česky hovořící uživatelské prostředí. Pochvalu si zaslouží také možnost zadat vlastní tarif, díky čemuž lze porovnávat i speciální a neveřejné nabídky.

Menší výhradu budeme mít především k faktu, že není možné u nového tarifu zadat SMSky zdarma v rámci paušálu. Ty přitom mohou být poměrně zásadním jazýčkem na vahách. To je ale spíše piha na kráse, kterou autor skoro jistě v dohledné době napraví.

Každopádně pokud se chcete podívat, jestli při vašem způsobu používání telefonu existuje tarif, za který byste platili méně peněz, tato aplikace vám to dovolí zjistit tou nejsnadnější cestou. Vezmeme-li v úvahu skutečnost, že program můžete používat úplně zadarmo, pak nezbývá než ho s klidným svědomím doporučit.

dbb2be86c248175aedacdb0e69050a8f?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)