Locus – online/offline prohlížeč map pro Android

No Image-02

…ale to není zdaleka všechno, co aplikace Locus umí.

Aplikací zaměřených na zobrazování map je na Android Marketu poměrně dost, Locus se ale přesto dostal mezi nejprodávanější aplikace v sekci Cestovatelské a místní a to za poměrně krátkou dobu svého trvání v Pro verzi.

Hlavním důvodem je, že tato mapová aplikace, kterou je možno si stáhnout i ve Free verzi (s drobnými omezeními) už dávno není jen online/offline prohlížečem map, s přehledem zvládá už mnoho dalších užitečných funkcí.

 

Charakteristika vzhledu aplikace

Na první pohled vypadá stroze, žádné hýření barviček, žádné malůvkami nazdobené ikonky. Možná trochu škoda, na druhou stranu si tím možná vytváří svůj osobitý, konzervativní vzhled (to neplatí pro obrazovku Správce dat, ta jakoby se ani do Locusu nehodila, krásné, velké, barevné ikonky, tady se autor docela odvázal). Locus je laděný do šedých barev, ikonky jsou řazené tak, aby zabraly co nejmenší plochu obrazovky. Oceňuji množství možného nastavení Locusu přesně podle potřeb a představ uživatele. Například nastavení pravého panelu na obrazovce s mapou. Touto možností mi aplikace umožňuje zobrazovat pouze funkce, které chci používat a mám je ihned po ruce. V prvních chvílích používání a zkoumání může Locus působit složitě. To je pravděpodobně zapříčiněné mnoha funkcemi, které popíši níže. Po krátkém seznámení a vyzkoušení si několika funkcí zjistíte, že i přes svou multifunkčnost je program přehledný a jednoduchý. Funkce se nijak neprolínají, každá se může používat zvlášť, takže pro ty, kteří chtějí mít Locus třeba jen pro zobrazování map a zaznamenávání trasy si jednoduše nemusí všímat dalších položek v menu.

01_title

Funkčnost aplikace

Na začátek seznam funkcí, které nám aplikace Locus nabízí:

  • Prohlížení a stahování online/offline map
  • WMS služby
  • Práce s Body zájmu
  • Záznam trasy
  • Parkování
  • Vyhledávání na mapě podle adresy, souřadnic nebo kontaktu
  • Možnost přidávání tras do Locusu
  • My Maps – prohlížení a editace
  • Možnost sdílení aktuální pozice
  • Rozšířená realita
  • POI alert
  • Vlastní obrazovka
  • Geocaching
  • a další …

 

Prohlížení a stahování online/offline map

Jak jsem již zmínila v úvodu, základní funkcí je prohlížení online map, které nemusíte nikde složitě lovit. Stačí kliknout na seznam dostupných map a vybrat si, ihned se vám sama načte. Další možností je offline prohlížení map. Tato funkce je ideální třeba pro cestu do ciziny, kde byste se za delší online prohlížení mapy nedoplatili nebo do míst, kde není dobré připojení. Před cestou si jednoduše vyberete na mapě oblast, ve které se budete vyskytovat, označená oblast se vám poměrně rychle stáhne a uloží do složky Osobní. Není k tomu potřeba žádné zručnosti nebo umu, je to opravdu velmi jednoduché. Navíc se během minulého týdne na fóru Locusu objevila verze s možností vyzkoušení vektorových map. Pro zájemce doporučuji vyzkoušet, vypadá to slibně.

02_map

Záznam trasy

Další praktickou funkcí je záznam trasy. Opět velmi jednoduché ovládání. Na spodní liště se zobrazí pouze ikonky, které se záznamem trasy souvisí, aby vás další funkce zbytečně nepletli. Jednotlivé trasy se vám přehledně řadí a ukládají do složky Stopy ve Správci dat. Nedokážu zodpovědně říct, jak je záznam přesný a spolehlivý. S touto funkcí zatím mnoho zkušeností nemám, každopádně nastavení obsahuje opravdu velmi mnoho zajímavých parametrů, tak aby si záznam každý mohl vyladit podle svého. Navíc si lze při záznamu zobrazovat aktuální statistiky a grafy.

11_track_rec

Body zájmu

Funkci, kterou asi většina uživatelů Locusu zná a používá je práce s Body zájmu. Osobně oceňuji především možnost ukládat Body zájmu do jednotlivých kategorií,. které si sama vytvořím a pojmenuji. Na mapě se mi tak zobrazí jen ta skupina bodů, kterou právě potřebuji. Se zobrazenými body je možné dále pracovat, kliknutím na vybraný bod se zobrazí možnosti. Jsou to např. navádění na bod, editace bodu přímo na obrazovce, zobrazení bodu pomocí Street view. Každá z možností nevyžaduje víc, než dva kliky, takže žádné složité nastavování, než doskáčete k požadovanému nastavení. A to se týká téměř všech funkcí, které jsem v Locusu vyzkoušela.

21_poi

POI alert

Další funkcí, která by se vám mohla hodit je POI alert. Možnost nastavení zvukového upozornění na bod. Vzdálenost, při které vás má POI alert upozornit, si nastavujete sami. Tuto šikovnou pomůcku využijete například při jízdě vlakem, nemusíte hlídat čas a zastávky – Locus vás jednoduše pípnutím upozorní, že se blížíte do cílové zastávky. Občas se ale podívejte, zda je zapnutá GPS, jinak se na vás Locus vykašle…

31_poi_alert

My Maps

Ti, kteří rádi pracují s Google My Maps ocení možnost jejich prohlížení v Locusu. Navíc Locus jako jediná aplikace (aspoň o žádné jiné momentálně nevím) umí Google My Maps přímo v telefonu také editovat. Na mém telefonu Motorola Milestone, verze 2.1 mám občas problém s načítáním map, ve verzi 2.2 by už to podle vývojáře mělo být naprosto v pořádku.

41_my_maps

Parkování

Funkci Parkování využijí hlavně ti, kteří po hodině strávené v nákupním centru nevědí, v jakém patře, natož úseku zaparkovali v obřím parkovišti nebo pro ty, kteří si zaplatili parkování a nechtějí hlídat čas. Nastavení je rychlé a srozumitelné. Zadáte čas v který jste zaparkovali, popis, za jak dlouho vás má Locus upozornit, také si můžete místo pro lepší orientaci v rámci nastavení funkce Parkování vyfotit.

51_parking

Geocaching

Pro fandy Geocachingu je aplikace Locus jako stvořená. Než vyrazíte ven, doporučuji stáhnou jen oblast definovanou pomocí zobrazených bodů na mapě. Je to rychlejší a nestane se vám, že narazíte na nějaké omezení stahování map. Nenechte se odradit dialogem, který se vám zobrazí před stahováním definovaných oblastí, upozorní vás to na omezené stahování mapy na 25.000 dlaždic denně. Tento dialog se zobrazuje pokaždé, přestože limit pro stahování nepřekročíte. Směle tedy můžete pokračovat ve stahování (a i kdyby, ve stahování lze pokračovat další den). Nastavení je jednoduché, informace k jednotlivým keškám rychle dostupné. Praktická pomůcka je možnost předvyplnění field notes, takže žádné zdržování v terénu. Geocaching doplňují moc pěkné a originální ikonky.

61_gc

WMS Služby – pro milovníky statistik

A nakonec moje oblíbená funkce – WMS Služby tj. informace, statistiky, které zdarma poskytují instituce a úřady. WMS si můžete jako vrstvu na mapě zobrazit přímo v Locusu. V aplikaci je pro inspiraci seznam několika WMS služeb, např. Katastrální mapy nebo Atlas životního prostředí, který osobně doporučuji, pokud vás zajímá třeba znečištění ovzduší, hustotu obyvatelstva, radonové riziko a mnoho dalších užitečných a hlavně zajímavých informací.

71

Závěrem

Locus si pravděpodobně většina uživatelů neoblíbí ihned, bude to chvilku trvat. Aspoň u mě to tak bylo. Je to dáno tím, že na první pohled nevypadá tak jednoduše a intuitivně, jaký se po chvíli dozvíte, že ve skutečnosti je. Netýká se to samozřejmě všech funkcí a nastavení, nerada bych si to u autora rozházela, ale některá nastavení jsem nepochopila dodnes. Zřejmě jsou jen pro opravdové mapové znalce a fajnšmekry a mně zůstávají zapovězené. Locus podle mého názoru nasadil laťku ostatním turistickým aplikacím velmi vysoko, je to dáno mimo jiné tím, že autor komunikuje s uživateli na fóru a reaguje na každý námět či kritiku a snaží se aplikaci co nejvíce přizpůsobit potřebám a přáním svých uživatelů, kterým tímto dává najevo, že si jejich zájmu váží. Doufám, že mu to vydrží i nadále a bude nás stále překvapovat nápaditostí, praktičností a novými možnostmi tak, jako doposud.

A dvě pěkné obrazovky na závěr

73

 

hi 256 4 43d09b3eb190839ac5a381d3151445b6b7a0ecd9
Locus
menion.asamm
Verze 1.8.9 (14. 6. 2011)
Velikost 3,5 MB
1.6+


Zdarma

vQyP8AmBrzAjz0Fc9ENV8VXhWeiK5mq59Vlb6KjSqsnQAAAABJRU5ErkJggg==
96,31 Kč

menion
O Autorovi - menion

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (39)