Android 5.0 vrátí aplikacím přístup k paměťové kartě

microsd_ico1-600×393

Velká kritika z řad uživatelů se snesla na rozhodnutí Googlu omezit v Androidu 4.4 KitKat přístup aplikací k paměťové kartě zařízení. Odrazilo se to také ve článku Co by naši čtenáři změnili na Androidu, kdyby mohli?, kde požadavek na plný přístup k paměťové kartě figuroval na druhém místě. Bez ohledu na to, jaký cíl se Google snažil naplnit, je omezení práce s microSD kartou velmi nepříjemnou komplikací.

Android 5.0 vrátí aplikacím přístup k paměťové kartě Android 5.0 vrátí aplikacím přístup k paměťové kartě

Blýská se ale na lepší časy: Google se chystá zmírnit omezení, týkající se přístupu k paměťové kartě. Podle oficiálních stránek pro vývojáře zavádí Google v páté verzi operačního systému Android nové API (rozhraní pro komunikaci mezi aplikací a systémem), jehož cílem je zajistit volný a bezpečný přístup k informacím na paměťové kartě. Programy tedy budou mít opět plný přístup k úložišti, ovšem s jednou zásadní změnou: uživatel jim bude muset toto oprávnění jednorázově schválit. Významné pozitivum vidíme v tom, že bude možné konkrétnímu programu dát práva jen k přístupu do zvolených složek – například multimediální přehrávač se dostane jen k hudbě a videu. Aplikace pak bude moci vytvářet, aktualizovat a mazat soubory a adresáře kdekoli pod vybranou složkou bez jakéhokoli dalšího zásahu uživatele.

V minulosti se Google pokusil realizovat něco podobného s pomocí Storage Access Frameworku v Androidu 4.4 KitKat, nicméně funkčnost tohoto řešení byla poměrně omezená. Vývojáři tak museli používat různé triky, aby se vyhnuli komplikacím. Jedním z nejznámějších případů je File Explorer, jehož autor Tod Liebeck musel vytvořit aplikaci (pro rootnutá zařízení), kterou odstranil omezení, aby jeho správce souborů mohl fungovat tak, jak bylo zamýšleno.

V Androidu 5.0 Lollipop tedy aplikace budou moci získat plný přístup k externímu úložišti (typicky paměťové kartě microSD), kde budou moci například vytvářet další složky a ukládat data a informace. Google tedy zjevně přijal – většinou negativní – zpětnou vazbu a zpřístupní složky na kartě microSD při zachování bezpečnostních opatření. Rozhodnutí, jakou úroveň přístupu aplikace dostane, bude na uživateli, což sice není ideální, ale tento kompromis je stále lepší než „uzamčení“ karty v KitKatu, které bránilo mnoha legitimním aplikacím v jejich práci.

Jednoduše řečeno to znamená, že aplikace, jako PowerAMP, opět budou moci editovat ID3 tagy v písních, které máte uložené ve složce na paměťové kartě. Nebo editor fotek bude moci uložit soubory do složky s obrázky a ne jen do interního úložiště. Podobně správce souborů bude smět přesouvat soubory na SD kartu.

Nevíte, zda váš telefon dostane Android 5.0 Lollipop s vylepšeným přístupem k paměťové kartě? Podívejte se na náš přehled Které telefony a tablety dostanou Android 5.0 Lollipop?

Zdroje: Mobil Telefon, Android Authority, Android Central.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)