ZUI Locker: I zamykací obrazovka může být stylová a užitečná

zui locker hlavni

Android si lze poměrně jednoduše přizpůsobit, a to prostřednictvím nejrůznějších Launcherů, alternativních zamykacích obrazovek, pluginů a dalších vychytávek. V tomto článku si představíme velmi elegantní a zároveň funkční řešení pro váš lockscreen, které nese název ZUI Locker.

zui locker článek

Čím ZUI Locker zaujme na první pohled?

Zamykací obrazovka ZUI Lockeru vypadá opravdu stylově, čemuž přispívají jednak sympatické tapety aplikace, ale také plovoucí efekt tapety při každém spuštění vašeho lockscreenu. Zamykací obrazovka ZUI Locker může na první pohled působit jako obyčejná klasika, která kromě zobrazení času a data nedokáže nic dalšího. To je samozřejmě mylná domněnka, ZUI Locker je totiž mnohem chytřejší. Z těch nejzákladnější funkcí jmenujme například zobrazování (a vyřizování) notifikací. Ty lze buďto tažením prstu do levé strany otevřít, nebo je odstranit tažením vpravo. Zamykací obrazovka ZUI Locker není tvořena pouze základní obrazovkou. Lze ji totiž snadno rozšířit o další nastavení, které můžete upravovat i když se stále nacházíte na zamknuté obrazovce. K těmto nastavením se dostane tak, že táhnete kdekoliv po displeji prstem směrem vzhůru.

V rozšířené nabídce nastavení se nabízí několik základních ovládacích prvků, jako například ovládání Wi-Fi, mobilního internetu, svítilny, zvukových profilů a dalších. Pod základními ovládacími prvky pak naleznete ikony pro změnu tapety, rozložení zamykací obrazovky, vyčištění paměti RAM a také vstup do hlavního nastavení samotné aplikace. Tímto to ovšem nekončí. Rozšířenou nabídku lze totiž vysunout nadvakrát, k čemuž vyzývá i zobrazení několika ikon zástupců aplikací již při prvním vysunutí. Následným (druhým tažením vzhůru) se dostanete k úplnému seznamu rychlých zástupců vašich aplikací. O tom, k jakým aplikacím budete chtít mít rychlý přístup, samozřejmě rozhodujete vy. K základním ovládacím prvkům se také můžete dostat tak, že na zamykací obrazovce přidržíte delší chvíli prst. Tím probudíte „koláčové“ menu, v němž je navíc ikonka pro rychlý přechod k volání. Ještě abychom nezapomněli, vysouvací nabídka také obsahuje ikonku s vašimi poznámkami. Pro její editaci na ní stačí pouze ťuknout, po dopsání dojde k automatickému uložení.

Nové tapety každý den

Pokud se vydáte do nastavení tapet zamykací obrazovky, můžete si vybrat z několika zajímavých kousků, které jsou pro vás v interním obchodě aplikace servírovány každý den. Většina tapet je zdarma, za některé však musíte „zaplatit“, a to tak, že si stáhnete náhodnou aplikaci sponzorů aplikace. V nastavení tapet lze označit všechny tapety, jež se poté budou na displeji v náhodných intervalech střídat.

Několik typů rozložení zamykacích obrazovek

Vaše zamykací obrazovka nemusí vypadat pouze tak, jak vám ji aplikaci ZUI locker defaultně nastaví. Stačí vstoupit do sekce „Layouts“ a vybrat si takové rozložení prvků zamykací obrazovky, které se vám nejvíce zamlouvá. Jednotlivá řešení se liší v umístění widgetu hodin s datem, ve způsobu zobrazování času (lze zvolit ciferník hodin) a také v zobrazovaných informacích v hlavním widgetu. Kromě data a času si totiž můžete vybrat widget, který zobrazuje i počasí. ZUI Locker také podporuje několik forem zabezpečení. Přístup do vašeho zařízení tak můžete podmínit zadáním hesla či překreslením gesta.

Nastavení aplikace

Nyní si vyjmenujeme několik zajímavých nastavení aplikace ZUI Locker.

  • Probuzení obrazovky při příchodu notifikace – zamykací obrazovka ZUI Locker se tímto nastavením může, ale i nemusí probudit při příchodu notifikace.
  • Chytré rozsvícení obrazovky – pokud telefon vytáhnete z kapsy a máte nějaké zmeškané události, obrazovka se po vytažení automaticky rozsvítí.
  • Pohybování tapetou natočením telefonu – když se nacházíte na zamykací obrazovce a natočíte telefon do strany, začne se posouvat i tapeta
  • Dvojité poklepání pro deaktivaci displeje – dvojitým ťuknutím na displej (stále na zamykací obrazovce) se displej vypne, je nutno doinstalovat plugin Smart Lock.
  • Výběr zástupců pro rychlý přístup k aplikacím – k dispozici máte 11 slotů, do kterých si přidáte vlastní aplikace, jejichž zástupce chcete mít na zamykací obrazovce

Zhodnocení

ZUI Locker je zdařilá alternativa klasických zamykacích obrazovek, která nabízí rychlý přístup k oblíbeným aplikacím, notifikace, několik typů widgetů, atraktivní vzhled a vcelku hojný počet nastavení. Uživatelské rozhraní aplikace je provázáno atraktivními a hlavně plynulými animacemi, a proto se v něm velmi dobře pracuje. ZUI Locker je stažení zdarma, takže jej neváhejte vyzkoušet.

ZUI Locker-Elegant Lock Screen
ZUI Locker-Elegant Lock Screen
Jirka Pernica
O Autorovi - Jirka Pernica

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)