Zpátky do budoucnosti? Sony má kazetu, která pojme 185 TB dat

sony kazeta 1

Jestli si říkáte, že kazety jsou dobré jenom jako přívěšky pro hipstery milující retro, pak vás Sony vyvede z omylu. Ukázalo kazetu, na kterou se vejde neuvěřitelných 185 TB dat. Magnetická páska je evidentně skvělým nástrojem, jak uchovávat data. Sony použitou technologií dokázalo vměstnat na jeden palec čtvereční 148 GB informací. Asi nikdo nečeká, že se tato magická kazeta objeví zítra na pultech obchodů s elektronikou. Vznikla k příležitosti International Magnetics Conference (Intermag), která začala včera v Drážďanech.

sony kazeta

Není to poprvé, co výrobci přišli s nadstandardně velkou kazetou. V roce 2012 přinesla spolupráce firem IBM a FujiFilm krabičku s kapacitou 35 TB. Technologie, kterou Sony použilo a značně vylepšilo, je známá pod jménem „sputter deposition“. Raději nebudeme předstírat, že o tom po technické stránce víme něco víc. Pro srovnání dodejme, že Blue-Ray disk pojme zhruba 50 GB dat a celé vaše PC má pravděpodobně disk o velikosti menší než 1 TB.

Studio portrait of young man

Proč to Sony vlastně dělá? Vzhledem k tomu, jak se naše společnost víc a víc digitalizuje, je potřeba vyvíjet neuvěřitelně efektivní úložiště, která v budoucnu budou schopna na malém prostoru udržet velké množství dat. Společnost IDC přišla se zprávou, která hovoří o roku 2020 jako o digitálním vesmíru, kdy velikost používaných informací překročí 40 triliónů gigabytů. Závěrem dodejme, že stejně jako se vrací móda vinilů, tak i poptávka po kazetách v posledních dvou letech vzrostla. V roce 2012 o 13 % a o rok později o 26 %.

sony kazeta 1

Zdroje: ForbesIDC.

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (25)